Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Το διπλό θρίλερ με Τσάβες


Ο Τσάβες παρουσίασε σοβαρές μετεγχειρητικές επιπλοκές (λοίμωξη του αναπνευστικού) και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση

Ο Τσάβες παρουσίασε σοβαρές μετεγχειρητικές επιπλοκές (λοίμωξη του αναπνευστικού) και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση

Ωστόσο, πλέον οι συνθήκες απέχουν πολύ από το να μπορούν να θεωρηθούν «κανονικές», κι αυτό διότι ο Τσάβες εδώ και τρεις εβδομάδες νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Κούβας.
Στις αρχές του Δεκεμβρίου ο δημοφιλής πρόεδρος, ο οποίος επικράτησε στις εκλογές του προηγούμενου Οκτωβρίου με ποσοστό 55%, υπεβλήθη σε εγχείρηση (την τέταρτη συνολικά σε διάστημα 18 μηνών) με στόχο την αφαίρεση καρκινικού όγκου (υπενθυμίζεται πως στα μέσα του 2011 είχε διαγνωστεί με καρκίνο στην πυελική χώρα).

Ωστόσο, στην πορεία, αυτός παρουσίασε σοβαρές μετεγχειρητικές επιπλοκές (λοίμωξη του αναπνευστικού), με αποτέλεσμα πλέον να νοσηλεύεται κλινήρης και σε κρίσιμη κατάσταση. Καλούμενος να σχολιάσει τις εξελίξεις, ο πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, χαρακτήρισε χθες την κατάσταση του Τσάβες «ιδιαιτέρως ανησυχητική», ενώ την ίδια ώρα εξακολουθούσαν να οργιάζουν οι φήμες που θέλουν τον πρόεδρο να έχει πέσει σε κώμα.
Ο 50χρονος αντιπρόεδρος Νίκολας Μαδούρο έχει λάβει επισήμως το δαχτυλίδι της διαδοχής από τον Τσάβες
Ο 50χρονος αντιπρόεδρος Νίκολας Μαδούρο έχει λάβει επισήμως το δαχτυλίδι της διαδοχής από τον Τσάβες
Οπως και να έχει, όποια κι αν είναι η πραγματική κατάσταση, θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως ο Τσάβες δεν θα είναι σε θέση να ορκιστεί στις 10 Ιανουαρίου. Βάσει συντάγματος, εάν ο πρόεδρος απουσιάζει την ώρα της ορκωμοσίας, τότε θα πρέπει να ξεκαθαριστεί από τον επικεφαλής της εθνοσυνέλευσης εάν η εν λόγω απουσία θα είναι προσωρινή ή μόνιμη. Εάν αυτή θεωρηθεί μόνιμη, τότε θα πρέπει να ξαναγίνουν εκλογές και μάλιστα σε διάστημα 30 ημερών.
Από την πλευρά του, το στρατόπεδο Τσάβες μάλλον θα προσπαθήσει είτε να αναβάλει την ορκωμοσία είτε να ορκίσει με διαδικασίες - εξπρές τον πρόεδρο σε κάποια μη καθορισμένη χρονική στιγμή ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου. Ωστόσο, για πολλούς αναλυτές, η Βενεζουέλα εισέρχεται επί του παρόντος σε περίοδο πολιτικής αστάθειας.
Το διπλό θρίλερ με Τσάβες
Μάλιστα, η εν λόγω αστάθεια έχει και σημαντικές οικονομικο-ενεργειακές προεκτάσεις διεθνώς, δεδομένου ότι η Βενεζουέλα είναι η μεγαλύτερη πετρελαιοεξαγωγός χώρα της Λατινικής Αμερικής. Από την πλευρά του, ο 58χρονος ηγέτης έχει χρίσει διάδοχό του τον αντιπρόεδρο Νίκολας Μαδούρο. Ωστόσο, απουσία του Τσάβες, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα βγουν στην επιφάνεια εσωκομματικοί ανταγωνισμοί ή ακόμη και πιθανές διασπάσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
ΟΙ ΣΚΟΠΕΛΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ
Δαχτυλίδι διαδοχής στον Μαδούρο
Σε περίπτωση που ο Τσάβες αποχωρήσει από την εξουσία, ακόμη κι αν γίνουν νέες εκλογές, στην ηγεσία της χώρας το πιθανότερο είναι πως θα βρεθεί ο 50χρονος νυν αντιπρόεδρος Νίκολας Μαδούρο, στον οποίο άλλωστε ο ίδιος ο Τσάβες έχει δώσει επισήμως το δαχτυλίδι της διαδοχής. Ωστόσο, είναι αμφίβολο κατά πόσο ο «πραγματιστής» Μαδούρο θα καταφέρει να έχει διάρκεια στην εξουσία.
Οι αναλυτές περιμένουν πως αυτός, αργά ή γρήγορα, θα βρεθεί αντιμέτωπος με εσωκομματικές ανταρσίες και παρουσιάζουν ως πιθανότερο ανταγωνιστή του Μαδούρο τον 49χρονο Διοσδάδο Καμπέγιο, νυν πρόεδρο του Κοινοβουλίου της χώρας. Από την πλευρά της, βέβαια, το όποιο κενό εξουσίας θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί και η αντιπολίτευση (MUD), η οποία μάλιστα ήδη ζητά εξηγήσεις για την κατάσταση της υγείας του προέδρου.
ΕΝΡΙΚΕ ΚΑΠΡΙΛΕΣ
Μεγάλο αστέρι της Κεντροδεξιάς, ο 40χρονος Καπρίλες τόλμησε να συγκρουστεί με τον Τσάβες στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου. Μπορεί τελικώς να έχασε, αλλά δεν τα πήγε άσχημα, δεδομένου ότι έλαβε το 44% των ψήφων (έναντι 55% του Τσάβες).
ΔΙΟΣΔΑΔΟ ΚΑΜΠΕΓΙΟ
Εξέχον στέλεχος της τσαβικής Αριστεράς (PSUV) με μακρά θητεία στα πολιτικά πράγματα της χώρας και διασυνδέσεις στις ένοπλες δυνάμεις, ο 49χρονος Καμπέγιο, νυν πρόεδρος του Κοινοβουλίου, θεωρείται ο πιθανότερος ανταγωνιστής του Μαδούρο για την προεδρία.
ΡΑΜΟΝ ΑΒΕΛΕΔΟ
Ηγέτης του συνασπισμού των αντιπολιτευόμενων κομμάτων MUD, ακαδημαϊκός, συγγραφέας και αρθρογράφος, ο Αβελέδο ήταν αυτός που απαίτησε από την κυβέρνηση να πει την αλήθεια για την υγεία του Τσάβες.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για ένα νέο σχέδιο στεγαστικής πολιτικής

Πριν από λίγες μέρες ο Παύλος Γερουλάνος, του ΠΑΣΟΚ, παρουσίασε έναν αριθμό που προκαλεί έκπληξη. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν, ανά τη χώρα, 72.0...