Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

FT Deutschland: Η ευρωπαϊκή κρίση πλήττει τις γερμανικές εξαγωγές

FT Deutschland: Η ευρωπαϊκή κρίση πλήττει τις γερμανικές εξαγωγές

Η γερμανική οικονομία βυθίζεται όλο και περισσότερο στην καθοδική δίνη της ευρωκρίσης. Οι εξαγωγές μειώθηκαν τον Ιούνιο κατά 1,5% έναντι του Μαΐου, όπως ανακοίνωσε χθες η γερμανική στατιστική υπηρεσία Destatis. Ταυτόχρονα η παραγωγή υποχώρησε τον ίδιο μήνα κατά 0,9%, όπως επίσης ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Οικονομίας.

Με αυτόν τον τρόπο καθίσταται σαφές ότι η ξανά κλιμακούμενη κρίση στην ευρωζώνη αφήνει τα ίχνη της στην πραγματική οικονομία. «Οι αριθμοί για παραγγελίες, παραγωγή και εξαγωγές επιβεβαιώνουν την ανησυχία για ζωηρή τάση των πρώιμων δεικτών», δήλωσε ο Μάρτιν Λουκ, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας UBS στη Γερμανία. «Δείχνουν ότι η Γερμανία δεν αποτελεί τη νήσο των Μακάρων, αλλά στην περίπτωση διαρκούς ύφεσης στη ευρωζώνη, θα αποκτήσει και η ίδια σοβαρά προβλήματα ζήτησης». Επίσης, μια έρευνα του ομίλου Deloitte προειδοποίησε χθες ότι η κρίση χρέους αποτελεί τη μεγαλύτερη τροχοπέδη για την παγκόσμια ανάκαμψη.

Ως προς αυτό οι γερμανικές επιχειρήσεις δεν υποφέρουν μόνο από τις δραστικές μειώσεις ζήτησης σε αρκετά μέρη της Ευρώπης. Επίσης η αβεβαιότητα για το μέλλον της ευρωζώνης επιβαρύνει επιπρόσθετα τις συναλλαγές των γερμανικών επιχειρήσεων, πράγμα που συσσωρεύει ιδιαίτερους κινδύνους: η εμπιστοσύνη που χάνεται μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερες επενδύσεις, γεγονός που απεδείχθη πρόσφατα ήδη στον αριθμό των παραγγελιών.
TO BHMA online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρχισε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Αυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους

Τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 άρχισε να «υποδέχεται» από χθες το βράδυ και μέχρι τις 26 Ιουλίου το taxi...