Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Το μεγάλο στοίχημα των αποκρατικοποιήσεων


Το μεγάλο στοίχημα των αποκρατικοποιήσεων

Αντιπαραθέσεις ισχυρών επιχειρηματικών και συνδικαλιστικών συμφερόντων, σκληρές διαβουλεύσεις με την τρόικα και διπλωματικές κινήσεις ισχυρών ευρωπαϊκών κρατών που προσπαθούν ήδη να εκβιάσουν τους υπουργούς άρχισαν ήδη να κάνουν την εμφάνισή τους, μόλις η κυβέρνηση εξέφρασε τη βούλησή της να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις. Προτού καν οριστικοποιηθεί η λίστα των επιχειρήσεων που θα ιδιωτικοποιηθούν πρώτες, οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που πυροδοτήθηκαν είναι τόσο πολλές και τόσο σοβαρές ώστε ορισμένοι υπουργοί εκφράζουν ήδη τον προβληματισμό τους αν η προσπάθεια αυτή μπορεί να αποδώσει, ή αν θα «κολλήσει» και πάλι, όπως «κόλλησε» πολλές φορές τα τελευταία χρόνια.
Οπως προκύπτει και από τις προγραμματικές δηλώσεις που ανέγνωσε την Παρασκευή στη Βουλή ο Πρωθυπουργός, η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει πολύ γρήγορα σε ορισμένες αποκρατικοποιήσεις, για να πείσει τους συνομιλητές της στην Ευρώπη και τους δανειστές της πως υλοποιεί ό,τι υποσχέθηκε και να εξουδετερώσει την πίεση που δέχεται για πρόσθετα οικονομικά μέτρα. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται και όσο φαίνεται.
Παρά το γεγονός ότι το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου έχει κάνει ήδη κάποια προετοιμασία και ορισμένες επιχειρήσεις είναι ήδη έτοιμες να ιδιωτικοποιηθούν, η τελική απόφαση δεν είναι απλή και προκαλεί ήδη και πολιτικές επιπλοκές. Για παράδειγμα, για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας Δωδώνη, θυγατρικής της Αγροτικής Τράπεζας, έχει ήδη ξεσηκωθεί όλη η Ηπειρος. Στην ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ αντιτάχθηκε πρώτος απ' όλους ο αρμόδιος υφυπουργός Αθλητισμού κ. Ι. Ιωαννίδης. Στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών αντιδρά ο στενότερος συνεργάτης του κ. Ευ. Βενιζέλου αλλά και δήμαρχος Πειραιά κ. Β. Μιχαλολιάκος, ο οποίος έχει τακτικότατη επικοινωνία με τον κ. Αντ. Σαμαρά!
Θεωρείται βέβαιον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τη βοήθεια συνδικαλιστών του ΠαΣοΚ θα στήσει οδοφράγματα στη Χαλκοκονδύλη για να αποτρέψει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, παρασύροντας κατά πάσα πιθανότητα στη στρατηγική του και τη Δημοκρατική Αριστερά. Με λίγα λόγια, για να ξεκινήσουν οι αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει πρώτα να περάσουν οι σχετικές αποφάσεις από τις συμπληγάδες των αντιδράσεων από τα κόμματα και τους συνδικαλιστές που ως τώρα κατορθώνουν να ακυρώνουν κάθε απόπειρα ιδιωτικοποιήσεων δημοσίων φορέων.
Προτού ακόμη ξεκινήσει ο χορός των αποκρατικοποιήσεων, έχει ήδη ξεκινήσει ο χορός των διπλωματικών πιέσεων από ευρωπαϊκές χώρες που είτε θέλουν να επιταχύνουν ορισμένες κινήσεις είτε επιχειρούν να τις ακυρώσουν.
Παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί στην Ελλάδα, που εξουδετερώνει κάθε επιχειρηματικό ενδιαφέρον, στα πολύ μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα του πλανήτη επικρατεί η λογική που αναφέρει ότι «στην κρίση γεννιούνται οι ευκαιρίες». Γαλλικοί και γερμανικοί κολοσσοί έχουν εκφράσει ήδη το ενδιαφέρον τους για τη ΔΕΗ, ενώ η ιταλική κυβέρνηση επιχειρεί να μπλοκάρει τις κινήσεις τους, εγείροντας ζητήματα ανταγωνισμού στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ.
Κινέζοι, γάλλοι και ρώσοι επιχειρηματίες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για τον ΟΣΕ και τις θυγατρικές του, ενώ Κινέζοι και Αραβες παρακολουθούν στενά τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης των λιμανιών και των περιφερειακών αεροδρομίων.
Καθοριστικός επίσης παράγοντας για την ομαλή εξέλιξη των αποκρατικοποιήσεων, σύμφωνα πάντα με τους αρμόδιους υπουργούς, είναι οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα και η ολοκλήρωση της επανακεφαλαιοποίησής τους, καθώς οι τράπεζες είναι εκείνες που θα διαχειριστούν τη διαδικασία αποτίμησης των μετοχών και τη διαχείριση των κεφαλαίων, των εταιρειών που ιδιωτικοποιούνται.
Πριν απ' όλα όμως θα πρέπει να προηγηθεί η τοποθέτηση της νέας διοίκησης του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, η οποία με τη σειρά της, σε συνεννόηση πάντα με τον Πρωθυπουργό, θα ορίσει τους διοικητές στις ΔΕΚΟ που θα ιδιωτικοποιηθούν.Κορυφαίες κυβερνητικές πηγές τονίζουν στο «Βήμα» ότι καμία απόφαση για διορισμό δεν έχει ληφθεί, καθώς οι υποψήφιοι θα αξιολογηθούν αφού ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με την τρόικα.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, επικρατέστεροι για να τοποθετηθούν επικεφαλής στο Ταμείο είναι ο κ. Αντ. Βαρθολομαίος, ως σήμερα μέλος της διοίκησής του, ο πρώην διοικητής του ΟΤΕ κ. Π. Βουρλούμης και ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών κ. Π. Δούκας.
Αφού δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί η διοίκηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, είναι φυσικό να αποτελούν απλώς φήμες και τα ονόματα που ακούγονται για διοικήσεις μεγάλων ΔΕΚΟ. Πάντως κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι επικρατέστερος για να αναλάβει τον ΟΠΑΠ είναι ο πρώην υπουργός κ. Ι. Παπαθανασίου, τον ΟΛΠ ο κ. Ν. Αναστασόπουλος (παρ' ότι πιέζει ο κ. Μιχαλολιάκος να διορίσει έναν στενό συνεργάτη του), ενώ στον ΟΛΘ θα παραμείνει ο κ. Στ. Αγγελούδης.
ΤΟ ΒΗΜΑ online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπάρχει στα αλήθεια woke ατζέντα στην Ελλάδα;

Συνομιλώντας με τον Πασκάλ Μπρικνέρ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η αμερικανική εκδοχή της woke κουλτούρας δεν υπάρχει στην Ευρώπη και στη...