Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Τα "πέντε" αγκάθια της κυβέρνησης

%CE%A4%CE%B1+%22%CF%80%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B5%22+%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%AC%CE%B8%CE%B9%CE%B1+%CF%84%CE%B7%CF%82+%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%AD%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82 Με τη χθεσινή ψήφο εμπιστοσύνης, η κυβέρνηση συνεργασίας έρχεται αντιμέτωπη με τη δύσκολη πραγματικότητα, που συνοψίζεται στην παραδοχή ότι είναι η πρώτη κυβέρνηση που δεν έχει καμία περίοδο ανοχής.

Τα περιθώρια τροποποιήσεων στη δανειακή σύμβαση και η αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού σχήματος είναι οι δύο βασικές μέριμνες για τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος σχεδιάζει ήδη τη διεθνή περιοδεία του, ενώ για το ζήτημα της απόδοσης της κυβέρνησης, αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ανακοινώσει το όνομα του προσώπου εκείνου, που θα αναλάβει τον συντονισμό των κρίσιμων υπουργείων. Δεν είναι ακόμη σαφές αν ο «συντονιστής» του κυβερνητικού έργου θα έχει άτυπες αρμοδιότητες αντιπροέδρου και ακόμη αν θα είναι ή όχι πολιτικό πρόσωπο πρώτης γραμμής.

Από αύριο τελειώνουν τα «ψέματα» και για το εύρος που μπορεί να έχει η διεθνής διαπραγμάτευση, αφού η Ευρώπη και το ΔΝΤ φαίνεται ότι δεν θεωρούν το αποτέλεσμα των εκλογών, ως μήνυμα για σημαντικές αλλαγές στη διεθνή συμφωνία.

Κάτι που άλλωστε φάνηκε και από το μήνυμα της Κομισιόν ότι η επόμενη δόση θα εξαρτηθεί από την πορεία των αποτελεσμάτων της συμφωνίας. Πάντως αίσθηση προκάλεσε η επίθεση που εξαπέλυσε ο κ. Σαμαράς από το βήμα της Βουλής σε Ευρωπαίους αξιωματούχους που συχνά - πυκνά επαναφέρουν σενάρια επιστροφής στη δραχμή: «Δεν μπορεί εμείς να προσπαθούμε να ξεκολλήσουμε τις αποκρατικοποιήσεις, να προσελκύσουμε επενδύσεις και ξένοι αξιωματούχοι να μιλούν δημόσια για πιθανότητα επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή! Δεν μπορεί - από αφέλεια, από λάθος ή ενσυνείδητα - να υπονομεύουν αυτό που εμείς προσπαθούμε να επιτύχουμε. Δεν μπορεί να μας ’’μαλώνουν’’ κι από πάνω, ότι δεν κάνουμε εκείνα που, όταν προσπαθούμε να τα κάνουμε, τα
τινάζουν στον αέρα. Το λέω από εδώ δημόσια: Αυτό πρέπει να σταματήσει» είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός και οι περισσότεροι είδαν ότι στις αναφορές του «φωτογραφίζονταν» οι πρόσφατες δηλώσεις της κυρίας Κριστίν Λαγκάρντ και του κ. Βόλφγκαγκ Σόιμπλε.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ

Ωστόσο, οι πραγματικοί «πονοκέφαλοι» του κ. Σαμαρά είναι πέντε:

1. Διεθνής διαπραγμάτευση

Ηδη από την πρώτη του συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικα, ο πρωθυπουργός έκανε εμμέσως σαφές ότι καμία συζήτηση σήμερα δεν έχει νόημα, αν δεν ληφθούν αποφάσεις σε κεντρικό επίπεδο - και σίγουρα όχι σε επίπεδο εκπροσώπων - μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τους Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το μέλλον των δανειακών συμβάσεων.

Ο κ. Σαμαράς προετοιμάζεται ήδη για την έκτακτη Σύνοδο του Ιουλίου, ενώ το πιθανότερο είναι να έχουν προηγηθεί συναντήσεις με την καγκελάριο κυρία Ανγκελα Μέρκελ και τους κκ. Φρανσουά Ολάντ και Ζοζέ Μπαρόζο, στις οποίες ενδέχεται να συνοδεύουν τον Ελληνα πρωθυπουργό και οι κκ. Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης.

Στις διεθνείς διαπραγματεύσεις εντάσσονται και οι διακρατικές συμφωνίες για τον έλεγχο της λαθραίας διαρροής εισοδήματος, η επιχείρηση πάταξης της φοροδιαφυγής και η ενίσχυση της ρευστότητας.

2. Πορεία αποκρατικοποιήσεων

Κλειδί της επιτυχίας αλλά και της αναστροφής του κλίματος για την Ελλάδα διεθνώς, είναι η πορεία που θα έχουν οι αποκρατικοποιήσεις. Ο κ. Σαμαράς και οι κκ. Βενιζέλος και Κουβέλης συμφώνησαν να μην μείνουν στο παραδοσιακό πακέτο αποκρατικοποιήσεων, αλλά να προσθέσουν το λειτουργικό τμήμα του ΟΣΕ, την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, σε όλη την έκταση, κάτι που περιλαμβάνει ασφαλώς και τμήματα από το παραγωγικό μέρος της ΔΕΗ. Επίσης θα δοθεί προτεραιότητα σε συμβάσεις παραχώρησης υποδομών που ήδη υπάρχουν και υπολειτουργούν, κυρίως περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια.

Πέρα από το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, δημιουργείται Επενδυτικό Οχημα Ειδικού σκοπού [SPV], για τη δημόσια περιουσία που βρίσκεται σε ολόκληρη την περιοχή από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο και παραμένει αναξιοποίητη.

3. Αποδοτικότητα υπουργών

«Το υπουργικό σχήμα δεν πρέπει να έχει πολιτικούς που αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους ως ιδιότυπου συνδικαλιστή» συνηθίζει να λέει από την εμπειρία του ως αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ο κ. Βενιζέλος και σε αυτό φαίνεται ότι εισακούσθηκε από τον κ. Σαμαρά.

Πρώτη προτεραιότητα είναι η τήρηση του 1:10 στις προσλήψεις. Ακολουθούν το κλείσιμο ή η συγχώνευση δεκάδων οργανισμών και φορέων του Δημοσίου και η ανάγκη για συντονισμό των μελών της κυβέρνησης και των υπουργείων.

Ο κ. Σαμαράς έχει αποφασίσει να συγκροτηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός συντονισμού των υπουργείων, με τον ορισμό ανώτατο αξιωματούχο επικεφαλής αυτού του μηχανισμού, που θα συνεργάζεται στενά με τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομίας, ώστε να γίνει πλήρως λειτουργικός ως το φθινόπωρο.

Επίσης θα συγκροτηθεί διυπουργική επιτροπή για τον σχεδιασμό και την προώθηση της διοικητικής μεταρρύθμισης. Μία από τις βασικές αποστολές της θα είναι να επισπευσθεί η διαδικασία του συμψηφισμού οφειλών από και προς το Δημόσιο, με στόχο μέσα σε ένα - ενάμιση χρόνο να έχει ολοκληρωθεί.

4. Ξεμπλοκάρισμα του ΕΣΠΑ

Βασικός πονοκέφαλος είναι επίσης το ξεμπλοκάρισμα των Κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ, που αφορά 12,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Καθοριστική θεωρείται η εμπειρία του αρμόδιου υπουργού κ. Κωστή Χατζηδάκη και κύρια κατεύθυνση είναι η κεντρική αδειοδότησή τους από το υπουργείο Ανάπτυξης, κυρίως σε ό,τι αφορά τα μεγάλου μεγέθους έργα. Βεβαίως, η κυβέρνηση γνωρίζει ότι καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι η ικανοποιητική ρευστότητα των τραπεζών, έτσι πρέπει να δρομολογηθούν μέτρα για τη στήριξη της ρευστότητας με μέτρα που διευκολύνουν την επιστροφή καταθέσεων.

5. Σχέσεις με ΠαΣοΚ - ΔΗΜΑΡ

Ο κ. Σαμαράς δεν χάνει την ευκαιρία να τονίζει ότι η συμμαχική κυβέρνηση είναι κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας καθώς και ότι η συνεργασία του με τους κκ. Βενιζέλο και Κουβέλη είναι πολύ καλή. Σε αυτό συμβάλλει με το δικό της τρόπο, η απόφαση το προέδρου του ΠαΣοΚ να μην χρησιμοποιηθεί κανένα στέλεχος του κόμματός του στην ηγετική πυραμίδα του κρατικού μηχανισμού, προκειμένου, όπως λέει σε συνεργάτες του, να κάνει το κόμμα «κρατική αποτοξίνωση».

Η συνεργασία δεν μπορεί βεβαίως παρά να έχει και τις δυσκολίες της, που διαφάνηκε, κατά την προετοιμασία των προγραμματικών δηλώσεων, τους τόνους για την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και την κατάργηση του νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια, που φαίνεται πως «απλώς θα βελτιωθεί».
metarithmisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπάρχει στα αλήθεια woke ατζέντα στην Ελλάδα;

Συνομιλώντας με τον Πασκάλ Μπρικνέρ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η αμερικανική εκδοχή της woke κουλτούρας δεν υπάρχει στην Ευρώπη και στη...