Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Σαμαράς: Διετές επίδομα ανεργίας, 3 χρόνια «εφεδρεία» στο Δημόσιο

Σαμαράς: Διετές επίδομα ανεργίας, 3 χρόνια «εφεδρεία» στο ΔημόσιοΟ κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι οι προτάσεις αυτές δεν έχουν «καμία σχέση με μονομερή καταγγελία του Μνημονίου», κάτι που, όπως είπε, θα οδηγούσε την Ελλάδα εκτός ευρώ και σε νέα, πολύ χειρότυερα Μνημόνια.

Εθεσε την αύξηση της απασχόλησης ως κεντρικό άξονα της πολιτικής του και έκανε λόγο για δημιουργία 150.000 θέσεων εργασίας έως τα μέσα της επόμενης χρονιάς και «διπλάσιες τον επόμενο χρόνο», «ανάλογα και με το ρυθμό εκταμίευσης του ΕΣΠΑ».

«Μιλάμε, για πραγματικές θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Όχι για ψεύτικες υποσχέσεις, για απραγματοποίητες προσλήψεις στο Δημόσιο. Όποιοι σας τάζουν προσλήψεις στο Δημόσιο, σας λένε ψέματα. Παίζουν με τον πόνο σας. Και προσβάλλουν το φιλότιμό σας», είπε.

Στρέφοντας δε τα πυρά του στη λογική της μονομερούς καταγγελίας του μνημονίου και τους υποστηρικτές της, ο κ. Σαμαράς ανέφερε πως όσοι μιλούν για μία τέτοια λύση:
Μας εξαγγέλλουν ήδη από την τηλεόραση νέους φόρους. Στις καταθέσεις, στα εισοδήματα, στην περιουσία, παντού.
Οδηγούνται σε ρήξη με τους εταίρους μας που χρηματοδοτούν σήμερα τα ελλείμματά μας και θα αναγκαστούν σε νέες οριζόντιες περικοπές μισθών, συντάξεων.Μοιάζουν με παιδάκια που παίζουν με τα σπίρτα μέσα σε μπαρουταποθήκη κι οδηγούν την Ελλάδα πίσω στο μεγάλο κράτος που μας έφερε ως εδώ. Αυτό είναι επιστροφή, όχι στο χθες, αλλά στο προχθές.
Ενώ σε άλλο σημείο της ομιλία του πρόσθεσε: «Οσοι ετοιμάζουν μονομερή καταγγελία της
δανειακής σύμβασης, προστάτευαν τους κουκουλοφόρους και θέλουν να δώσουν και άσυλο και επίδομα ανεργίας σε εκατοντάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες».


Ο κ. Σαμαράς κατένειμε τις 18 προτάσεις σε δύο κατηγορίες. Σε 10 που προϋποθέτουν διαπραγμάτευση με τους δανειστές και άλλες 8 που μπορούν να προωθηθούν μονομερώς. Συγκεκριμένα πρότεινε:


1. Αποκατάσταση των πολύ χαμηλών συντάξεων και των πολυτεκνικών επιδομάτων στα επίπεδα του 2009. Και αποκατάσταση της εξισωτικής για τους κτηνοτρόφους. Αποκατάσταση ειδικών μισθολογίων αστυνομικών που βρίσκονται σε ενεργό υπηρεσία και των χειριστών της Πολεμικής Αεροπορίας. Αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν από το κούρεμα του χρέους ομολογιούχοι και ασφαλιστικά ταμεία.
2. Επέκταση του επιδόματος ανεργίας στα δύο χρόνια, έστω και με τη μορφή προγραμμάτων επανεκπαίδευσης. Θα χρηματοδοτηθεί από αδιάθετα κοινοτικά κονδύλια.
3. Έκτακτο επίδομα ανεργίας και για μη μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους ή καταστηματάρχες εφ' όσον βρίσκονται κάτω από ένα εισοδηματικό όριο. Από αδιάθετα ευρωπαϊκά κονδύλια.
4. Ρύθμιση των φορολογικών επιβαρύνσεων των επομένων μηνών (ΕΤΑΚ 2009, έκτακτη εισφορά, ΦΜΑΠ του 2010 και 2011, φόρος εισοδήματος με μειωμένες απαλλαγές για το 2011) ώστε να μην ξεπερνούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις το 25% του μέσου οικογενειακού εισοδήματος.
5. Να μην πέσουν άλλο οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα και επαναφορά της «μετενέργειας» στους 6 μήνες.
6. Σταδιακή άνοδος του αφορολόγητου ορίου από τις 5.000 σήμερα στις 8.000 για την επόμενη χρονιά και στις 10.000 χιλιάδες ευρώ τη μεθεπόμενη.
7. Αντικατάσταση του χαρατσιού τςη ΔΕΗ από νέο διευρυμένο ΕΤΑΚ.
8. Σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών: Με πρώτο βήμα, τη μείωση του Φόρου για Νομικά πρόσωπα στο 15% την επόμενη χρονιά. Επίσης άμεση μείωση του ΦΠΑ για την εστίαση στο 9% από το 23%. Με επόμενα βήματα (για τις επόμενες τρείς χρονιές), τη σταδιακή μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 19%, του μεσαίου από 19% στο 9% και του χαμηλού από το 6,5% στο 5% (για το συνολικό τουριστικό πακέτο) Τέλος, με τη σταδιακή μείωση του ανώτατου συντελεστή για τα Φυσικά πρόσωπα στο 32% (από 45% που φτάνει σήμερα).
9. Επέκταση τουλάχιστον έως το 2016 της χρονικής διάρκειας για τις περικοπές δημοσίων δαπανών ύψους 11,7 δισεκατομμυρίων [που με βάση τις σημερινές προβλέψεις πρέπει να περικοπούν στη διετία 2013-14]
10. Ειδικό καθεστώς για το πλεονάζον προσωπικό από οργανισμούς του Δημοσίου που συγχωνεύονται και καταργούνται: Να μην απολύονται, αλλά να μπαίνουν σε ειδικό καθεστώς για τρία χρόνια τουλάχιστον. Θα παίρνουν το βασικό τους μισθό και τις εργοδοτικές εισφορές στα Ταμεία τους.

Μέτρα που δεν απαιτούν επαναδιαπραγμάτευση:
11. Ρύθμιση της αποπληρωμής χρεών των νοικοκυριών σε τράπεζες, ώστε η μηνιαία δόση να μην ξεπερνά ποσοστό 30% του διαθέσιμου εισοδήματος. Εάν έχουν χάσει την εργασία τους ή την επιχείρησή τους να πληρώνουν μόνον τόκους για 2 ή 3 χρόνια.
12. Αναστολή των συνεπειών εγγραφής στον Τειρεσία, για εγγεγραμένους της τελευταίας διετίας.
13. Εξασφάλιση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και ειδικότερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας (EIB)
14. Εφαρμογή του συμψηφισμού οφειλών από και προς το Δημόσιο.
15. Άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αποδέσμευση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
16. Προώθηση αποκρατικοποιήσωεν πέρα από τις προβλέψεις της δανειακής σύμβασης. (π.χ το λειτουργικό κομμάτι των σιδηροδρόμων, συμβάσεις παραχώρησης λιμανιών και περιφερειακών αεροδρομίων).
17. Πολιτική για την αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας του πολίτη.
18. Επίσπευση της ανακήρυξης ΑΟΖ.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
ΣΥΡΙΖΑ: Ολοκληρώνουν την κόλαση του Μνημονίου
«Οι δεκαοκτώ προτάσεις του κ. Σαμαρά αποτελούν 18 βήματα προς την ολοκλήρωση της κόλασης του μνημονίου», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζοντας στον Αντ. Σαμαρά ότι «επαναλαμβάνει τους εκβιασμούς των δανειστών, διανθισμένους με διχαστικό λόγο προηγούμενων δεκαετιών».

Μιχελάκης: Αμετανόητο το λόμπι της δραχμής
Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης: «Το λόμπι της δραχμής παραμένει αμετανόητο. Συνεχίζει με την ίδια ανευθυνότητα απέναντι στον ελληνικό λαό, που τόσες θυσίες έχει κάνει για να ξεπεράσουμε την κρίση. Σε αντίθεση με τις συνιστώσες της δραχμής, που μας οδηγούν με τις ασυναρτησίες τους στο χάος, θέτοντας σε αμφισβήτηση την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας».

Γεννηματά: Πρόχειρες, ανεύθυνες και χωρίς κοστολόγηση
«Ο κ. Σαμαράς άλλαξε απλά το περιτύλιγμα και παρουσίασε ως νέες, τις προτάσεις που είχε καταθέσει πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Χωρίς κοστολόγηση, χωρίς ίχνος ευθύνης απέναντι στους πολίτες, τάζει λαγούς με πετραχήλια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της προχειρότητας είναι η αναφορά του κ. Σαμαρά στο επίδομα για όσους κλείνουν τις επιχειρήσεις τους, το οποίο έχει ήδη θεσμοθετηθεί από εμάς. Στα μόνα σημεία που είχε κάτι να πει, είναι οι προτάσεις που αντέγραψε από το ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τη ρευστότητα, τα δάνεια, το ΦΠΑ και τους μισθούς», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

ΔΗΜΑΡ: Ολίγον απ΄όλα
«Ο κ. Σαμαράς απέφυγε το Ζάππειο 5, αλλά επέστρεψε στα μονοπάτια των θολών υποσχέσεων. Φαίνεται ότι βρήκε τα "ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ", που έχασε ο Γ. Παπανδρέου και υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας και ολίγη ΑΟΖ από Καμμένο», σχολίασε η Δημοκρατική Αριστερα του Φώτη Κουβέλη.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρχισε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Αυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους

Τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 άρχισε να «υποδέχεται» από χθες το βράδυ και μέχρι τις 26 Ιουλίου το taxi...