Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

S&P: Μηδενική ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2012



Η οικονομία της Ευρωζώνης θα εξέλθει από την ήπια ύφεση σταδιακά, στο δεύτερο εξάμηνο του 2012 και το 2013, εκτιμά ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's σε σημερινή έκθεση του.

«Οι χώρες του πυρήνα της Ευρωζώνης θα ηγηθούν πιθανόν της επιστροφής στην ανάπτυξη, ενώ οι άλλες χώρες της θα έχουν αποκλίνουσες επιδόσεις» είπε ο επικεφαλής οικονομολόγος του οίκου αξιολόγησης, Ζαν Μισέλ Σίς.

Η βασική πρόβλεψη του οίκου για το 2012-2013, η οποία επικαιροποιήθηκε στο τέλος του 2011, προβλέπει μηδενική ανάπτυξη για το σύνολο της ευρωζώνης το 2012 και 1% ανάπτυξη για το 2013. Ο Standard & Poor's δίνει πιθανότητα 60% σε αυτή την πρόβλεψη, έναντι πιθανότητας 40% που δίνει στην εναλλακτική πρόβλεψη μίας πραγματικής διπλής ύφεσης, η οποία θα είχε ιδιαίτερα δυσμενή επίπτωση σε χώρες, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου, τρεις είναι οι κύριοι παράγοντες που θα καθορίσουν το βάθος της τρέχουσας ύφεσης της οικονομίας της ευρωζώνης: πρώτον, πώς θα εξελιχθεί η ζήτηση από τις αναδυόμενες αγορές στα επόμενα τρίμηνα. Δεύτερον, πώς θα αντιδράσουν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές σε νέες αβεβαιότητες, όπως η αυξανόμενη ανεργία και η ανησυχία για την κρίση κρατικού χρέους. Τρίτον, πώς θα αναζωπυρώσουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και κυρίως η ΕΚΤ την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις αγορές κεφαλαίων στα προσεχή τρίμηνα.

Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ανησυχία για τις τιμές πετρελαίου - Ευοίωνες οι προοπτικές για φυσικό αέριο και ρεύμα

Σε ομιλία που έκανε την Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα...