Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

«Να καταθέσει και ο Γκάιτνερ για τη Lehman Brothers»

Έχει στα χέρια του «στοιχεία-κλειδιά» σύμφωνα με τους πιστωτές

Οι πιστωτές της Lehman Brothers, η χρεοκοπία της οποίας πριν από τρία χρόνια πυροδότησε την παγκόσμια οικονομική κρίση, ζήτησαν από ομοσπονδιακό δικαστήριο να «αναγκάσει» τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ να καταθέσει στο πλαίσιο της διαδικασίας συγκέντρωσης στοιχείων στο πλαίσιο αγωγής για την υπόθεση.

Υποστηρίζοντας ότι το υπουργείο Οικονομικών απέρριψε αιτήματα να καταθέσει, η επιτροπή που εκπροσωπεί τους πιστωτές ζητεί από το περιφερειακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον να δώσει εντολή «αναγκάζοντας» τον Γκάιτνερ «να συμμορφωθεί με την κλήτευσή του ως την 16η Μαρτίου ή νωρίτερα».

Η επιτροπή διευκρίνισε ότι η κλήτευση στον Γκάιτνερ να καταθέσει επιδόθηκε την 9η Αυγούστου, στο πλαίσιο της αντιδικίας των πιστωτών της Lehman Brothers με την τράπεζα JPMorgan Chase.

Το υπουργείο Οικονομικών «αρνείται να δώσει στους πιστωτές της Lehman Brothers στοιχεία-κλειδιά τα οποία διαθέτει ο Γκάιτνερ, που ήταν κρίσιμος μάρτυρας ορισμένων γεγονότων-κλειδιών για την αντιδικία των πιστωτών με την JPMorgan», ανέφερε η επιτροπή.

Στην αγωγή τους, οι πιστωτές κατηγορούν τον επικεφαλής της JPMorgan Τζέιμι Ντάιμον και άλλα στελέχη της ότι αξιοποίησαν εσωτερική πληροφόρηση από την κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα της Νέας Υόρκης (New York Federal Reserve), της οποίας ηγείτο τότε ο Γκάιτνερ, τις τελευταίες ημέρες πριν από την κατάρρευση της Lehman την 15η Σεπτεμβρίου 2008.

Η Τζέι Πι Μόργκαν ήταν η κύρια τράπεζα της Λίμαν και απαίτησε εγγυήσεις προ της χρεοκοπίας της ύψους 8,6 δισ. δολαρίων. Η τράπεζα είναι σήμερα ο μεγαλύτερος πιστωτής της Λίμαν κι απαιτεί να αποζημιωθεί πριν από κάθε άλλο πιστωτή.

Πάνω από 200 μάρτυρες έχουν καταθέσει εξωδικαστικά στο πλαίσιο της προκαταρκτικής διαδικασίας--της συγκέντρωσης στοιχείων για την υπόθεση, που διαρκεί ως την 16η Μαρτίου.

Η Λίμαν, σύμβολο της κρίσης που ξέσπασε το 2008, κατέρρευσε όταν τα στοιχήματά της στην αγορά ακινήτων των ΗΠΑ πήραν άσχημη τροπή, προκαλώντας παγκόσμια έλλειψη πιστώσεων. Τον Δεκέμβριο, δικαστήριο που ασχολείται με υποθέσεις του πτωχευτικού κώδικα στις Ηνωμένες Πολιτείες ενέκρινε σχέδιο για την έξοδο της εταιρίας από το καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές της στο οποίο είχε υπαχθεί και τη ρευστοποίησή της. Για την πλήρη διάλυσή της απαιτείται η ικανοποίηση των αξιώσεων των πιστωτών της, οι οποίες ανέρχονται σε ένα ποσό που φθάνει τα 450 δισ. δολάρια.
newsdeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...