Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Μόντι: Εμφύλιος Βορείων και Νοτίων

Ηχηρή προειδοποίηση ότι η κρίση στην ευρωζώνη και ιδιαίτερα οι οικονομικές ανισότητες μεταξύ των βόρειων χωρών και των χωρών του Νότου απειλούν να προκαλέσουν εμφύλιο έστειλε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Μάριο Μόντι.
Ο ιταλός Πρωθυπουργός κατηγόρησε μάλιστα τη Γερμανία και τη Γαλλία ότι ήταν οι χώρες εκείνες που ξεκίνησαν πρώτες την κρίση, όταν το 2003 - με την υποστήριξη και της Ιταλίας - κατάργησαν ουσιαστικά το όριο 3% που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας για να μην υποστούν κυρώσεις επειδή το είχαν ξεπεράσει.
Ο Μόντι χτύπησε το καμπανάκι από την έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο - ο οποίος, σημειωτέον, στηρίζει συνεχώς με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τη χώρα μας ανησυχώντας για ένα ντόμινο που θα έπληττε και την Ιταλία - δεδομένου ότι ευρωπαίοι εταίροι, Κομισιόν και ΕΚΤ εμφανίζονται να βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί η Ελλάδα. Το δεύτερο πακέτο στήριξης των 130 δισ. ευρώ απειλεί με «εμφύλιο» την ΕΕ, καθώς μεγαλώνει ο αριθμός των ευρωπαϊκών χωρών - περιλαμβανομένης της Γερμανίας - που εμφανίζονται διστακτικές στο να βάλουν το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη.
Προτού ξεκινήσει η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup χθες, πληροφορίες έφεραν διχασμένους τους Ευρωπαίους για την Ελλάδα: η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Γαλλία ήθελαν να προχωρήσει η εκταμίευση της βοήθειας, ενώ ο άξονας Γερμανίας, Ολλανδίας, Φινλανδίας ανησυχούσε ότι η Αθήνα δεν μπορεί να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Είναι κακό να χωρίζονται οι χώρες-μέλη σε «καλές» και «κακές», προειδοποίησε ο κ. Μόντι από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου τονίζοντας πως «όλοι πρέπει να αισθανόμαστε συνυπεύθυνοι για ό,τι έγινε στο παρελθόν», αλλά «και για το πώς θα οικοδομήσουμε το μέλλον».
ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ. Το Ευρωκοινοβούλιο έχει γίνει επίσης πεδίο ομηρικών μαχών μεταξύ των υποστηρικτών και των επικριτών της χώρας μας. Σοσιαλιστές και Πράσινοι ευρωβουλευτές εξαπολύουν τη μια δριμεία επίθεση μετά την άλλη κατά του Βερολίνου για τα ασφυκτικά μέτρα λιτότητας που επιβάλλουν στην Αθήνα. Παράλληλα αυστηρή κριτική στην τρόικα έκανε ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας, ο αυστριακός ευρωβουλευτής Χάνες Σβόμποντα.
Οποια και αν είναι τα επιχειρήματα της κάθε πλευράς, πάντως, η κόντρα που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης αυξάνει σημαντικά τις ανησυχίες των αγορών σχετικά με το ότι οι διαβουλεύσεις για το κούρεμα του χρέους και τη χορήγηση της επόμενης δόσης μπορεί να μην έχουν ολοκληρωθεί έως τις 20 Μαρτίου που πρέπει να πληρωθούν ομόλογα 14,5 δισ. ευρώ.

ΤΑ «ΜΑΖΕΨΑΝ». Την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί προσπάθησε να αποκλιμακώσει ο εκπρόσωπος της Ανγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος διέψευσε ότι η Γερμανία έχει αποφασίσει να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει.
Λίγο νωρίτερα ο επίτροπος της ΕΕ για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Ολι Ρεν είχε προειδοποιήσει για «καταστρεπτικές συνέπειες» από πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας και ζήτησε από τις ευρωπαϊκές χώρες να εγκρίνουν τη χορήγηση του δεύτερου πακέτου το συντομότερο δυνατόν.
Επίσης, σύμφωνα με την «Die Welt», στελέχη της ΕΚΤ που κλήθηκαν σε ειδική συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών στη γερμανική Βουλή προειδοποίησαν ότι η Ελλάδα πρέπει να σωθεί τώρα πάση θυσία, διότι σε αντίθετη περίπτωση οι συνέπειες θα ήταν ανυπολόγιστες.
ta nea online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...