Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Ικανοποίηση με επιφυλάξεις από τους εταίρους

Ικανοποίηση με επιφυλάξεις από τους εταίρουςΟ υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ, αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα την έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο των νέων μέτρων λιτότητας, θεωρώντας ότι το καθοριστικό τώρα θα είναι η ετυμηγορία των θεσμικών πιστωτών της Ελλάδας, της τρόικας. Ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ χαιρέτισε την χθεσινή ψηφοφορία των νέων μέτρων, ενώ ο Γκίντο Βεστερβέλε τόνισε ότι είναι ώρα σκληρής δουλειάς για την εφαρμογή των μέτρων. Ικανοποίηση από Μπαρόζο και Όλι Ρεν.
«Τώρα όλα εξαρτώνται από αυτό που θα πει η τρόικα για την πρόοδο στην Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Ρέσλερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης στη γερμανική δημόσια τηλεόραση.

«Παραμένουμε επιφυλακτικοί», είπε, την ώρα που οι αγορές, αντιθέτως, χαιρέτιζαν την έγκριση της νέας δέσμης μέτρων από το κοινοβούλιο στην Αθήνα, βλέποντας σε αυτή την εξέλιξη μία ανοικτή δίοδο για την έξοδο από την κρίση.

Ο Ρέσλερ, ηγέτης του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών FDP, κυβερνητικού εταίρου της Άνγκελα Μέρκελ, περιλαμβάνεται στα μέλη της γερμανικής κυβέρνησης που ζητούν με επιμονή περισσότερες προσπάθειες από την Ελλάδα.

Χαιρετίζει την ψηφοφορία ο εκπρόσωπος της Μέρκελ

«Χαιρετίζουμε ιδιαίτερα» αυτή την ψηφοφορία που «καταδεικνύει την καλή θέληση της Ελλάδας να αναλάβει δύσκολες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου. Ο ίδιος πρόσθεσε πως, για τη Γερμανία, η οποία επικρίνεται πολύ στην Ελλάδα, "δεν πρόκειται για εξοικονόμηση για την εξοικονόμηση", αλλά για "απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων" της Ελλάδας.

Είναι ζήτημα σεβασμού για το ελληνικό κοινοβούλιο να λαμβάνει κανείς τις αποφάσεις του εξίσου στα σοβαρά με αυτές οποιουδήποτε άλλου κοινοβουλίου δημοκρατικά εκλεγμένου, δήλωσε.

Απαντώντας στις επικρίσεις ότι η Γερμανία προκρίνει τη λιτότητα στην Ελλάδα μάλλον παρά τις επενδύσεις για να επιστρέψει η ανάπτυξη, ο εκπρόσωπος απάντησε λέγοντας πως, «αν οι ιδιωτικοποιήσεις (που είχε υποσχεθεί η ελληνική κυβέρνηση) προχωρούσαν γρηγορότερα, θα υπήρχαν ασφαλώς περισσότερες επενδύσεις».

Βεστερβέλε: Ώρα πραγματικής, σκληρής δουλειάς για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε και έκανε λόγο για ένα πρώτο, ουσιαστικό, βήμα στην σωστή κατεύθυνση.

Πρόσθεσε ότι τώρα χρειάζεται πραγματική, σκληρή δουλειά για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί και σημείωσε ότι η υλοποίηση των δεσμεύσεων είναι ζωτικής σημασίας για να μπορέσουν η Γερμανία και οι άλλοι εταίροι να εγκρίνουν το επόμενο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Μπαρόζο: Η καταψήφιση θα έφερνε χάος και καταστροφή

«Χάος και καταστροφή» θα έφερνε, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, η μη υιοθέτηση του δεύτερου προγράμματος από την ελληνική Βουλή, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα από την Κίνα στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει τη θετική ψήφο της Ελληνικής Βουλής στο δεύτερο πρόγραμμα, ο Ζοζέ Μπαρόζο δήλωσε τα εξής: «Παρά τις αρνητικές προβλέψεις, το ελληνικό Κοινοβούλιο, που αντιπροσωπεύει τον ελληνικό λαό, υιοθέτησε το πρόγραμμα της Ελλάδας. Η εναλλακτική επιλογή θα ήταν το χάος και- όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός- θα ήταν καταστροφή. Η εναλλακτική λύση θα σήμαινε έλλειψη χρημάτων για τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τη δημόσια διοίκηση. Βεβαίως το πρόγραμμα είναι δύσκολο, αλλά η άλλη επιλογή θα ήταν χειρότερη».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν, ο οποίος δήλωσε ότι η χθεσινή ψήφος της ελληνικής Βουλής αποτελεί «σήμα αποφασιστικότητας της χώρας να λάβει μέτρα».

Αυστρία: Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση

Μπορεί, με τη χθεσινοβραδινή υπερψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης από την ελληνική Βουλή, να έγινε «τουλάχιστον ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση», όμως αυτό δεν συνεπάγεται πως θα δοθούν αυτόματα τα επόμενα χρήματα, επισήμανε σε συνέντευξή του το μεσημέρι στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας, υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του συγκυβερνώντος (με τους Σοσιαλδημοκράτες) συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Μίχαελ Σπίντελεγκερ.
new post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Debate ΠΑΣΟΚ: Πώς είδε την τηλεμαχία το twitter – Τα καυστικά σχόλια και ποιός κέρδισε τις εντυπώσεις

Μετά την 3ωρη τηλεμαχία των έξι υποψηφίων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ , το twitter πήρε… φωτιά από σχόλια. Το debate ήταν (και είναι και σήμε...