Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Οι μεγάλες ανατροπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις

 

Τις μεγάλες ανατροπές που επέρχονται από φέτος σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τις προαπαιτούμενες ενέργειες (τα prior actions) που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται να θα έρθει προς ψήφιση στην ολομέλεια την ερχόμενη Τρίτη.
Το νομοσχέδιο, όπως αναμενόταν, προβλέπει μεταξύ άλλων διατάξεις όπως:

Μείωση 12% στις κύριες συντάξεις όλων των Ταμείων (Δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, ΙΚΑ κλπ) πλην ΝΑΤ, εφόσον αυτές ξεπερνούν τα 1300 ευρώ το μήνα. Η μείωση θα ξεκινήσει να διενεργείται διενεργηθεί από το Μάιο του 2012, αλλά θα υπολογιστεί από 1-1-2012 και η διαφορά θα κρατηθεί αναδρομικά σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
  • Μείωση από 1.1.2012 στις επικουρικές συντάξεις
  • Δραστικές περικοπές στο εκλογικό επίδομα σε όσους συμμετέχουν σε εκλογικές διαδικασίες.
  • Μείωση της αντιμισθίας των δημάρχων

Πέραν τούτων όμως, αν και δεν αποτελεί «προαπαιτούμενο» μέτρο για το νέο Μνημόνιο, στο πολυνομοσχέδιο «παρεισέφρησε» και διάταξη του υπουργείου Περιβάλλοντος που δίνει παράταση για άλλους 4 μήνες (μέχρι 30.6.2012) σε όσους θέλουν να πληρώσουν για να ρυθμίσουν το αυθαίρετό τους. Η διορία υπαγωγής στη σχετική ρύθμιση αρχικώς έληγε στις 28 Φεβρουαρίου.

Επί της ουσίας πάντως στη Βουλή αναμένεται ένα νομοθετικό … βέρτιγκο, καθώς μέσα σε διάστημα λίγων ημερών πρέπει να ψηφιστούν και τα τρία κρίσιμα νομοσχέδια που αφορούν στην διαδικασία του PSI, της μείωσης επικουρικών και κύριων συντάξεων αλλά και της περιστολής των δαπανών
υγείας.

Αναλυτικά, το κείμενο που περιγράφει λεπτομερώς την διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων (PSI) κατατέθηκε με την διαδικασία του «κατεπείγοντος» , θα συζητηθεί το μεσημέρι στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και την Πέμπτη είναι προγραμματισμένο να ψηφιστεί στην Ολομέλεια.

Το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει ρυθμίσεις συνταξιοδοτικού περιεχομένου, δηλαδή μειώσεις συντάξεων θα επεξεργαστεί από τα μέλη της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων την Πέμπτη ή την Παρασκευή και θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια την Παρασκευή ή την ερχόμενη Τρίτη αντίστοιχα.

Τέλος το νομοσχέδιο αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας και Εργασίας – περιλαμβάνει περιστολές δαπανών υγείας και ενοποίηση επικουρικών ταμείων – θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια την Τετάρτη 29.02.2012.
proto thema online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η σημασία της αναδιάρθρωσης του χρέους το 2012 - Η συμβολή του Τσαρλς Νταλάρα

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους που συντελέστηκε το 2011 - 2012 εξακολουθεί να είναι επίκαιρη, κρίσιμη και ενεργός. Οι διεθνείς...