Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Γιατί δεν «πάτησαν πόδι» τα κόμματα

Δεν είναι «κόμμα» οι ανεξάρτητοι, είναι «βόμβα» στα θεμέλια των κομμάτων, Τι συμβαίνει, σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, μετά τις διαγραφές βουλευτών, ετοιμασίες νέων κομμάτωνΗ αυτόματη διαγραφή 45 συνολικά βουλευτών από τις κοινοβουλευτικές ομάδες ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ συνέβη για πρώτη φορά μεταπολιτευτικά, Σε κάθε άλλη περίπτωση από πράξη «σεβασμού προς τους κομματικούς ψηφοφόρους» θα απαιτούσαν τα κόμματα την επιστροφή της έδρας,. Τώρα γίνεται σιωπηρά αποδεκτή, η …έμπρακτη απόδειξη της ατομικής ευθύνης των βουλευτών, στη Βουλή.
Γιατί δεν «πάτησαν πόδι» τα κόμματα
Η πρωτοφανής αναντιστοιχία της κομματικής επιρροής με την κοινοβουλευτική τους εκπροσώπηση, επέβαλε στα κόμματα «σιωπητήριο», καθώς δεν τολμούν να εγείρουν θέμα απαίτησης των εδρών. Για πολλούς λόγους:
Πρωτίστως , διότι υπήρξε καταγεγραμμένη ισχυρή αναντιστοιχία των πολιτικών θέσεων των τριών κομμάτων, με την παρούσα ψήφο τους για τη δανειακή σύμβαση(ΝΔ τώρα υπέρ, ΛΑΟΣ τώρα κατά και υπαναχώρηση ΠΑΣΟΚ στις τραπεζικές μετοχές και τα εργασιακά). Δεύτερος, πολύ σοβαρός λόγος, είναι ότι μεταξύ των διαγραφέντων περιλαμβάνονται και πρώην κομματικά στελέχη υψηλού κοινοβουλευτικού κύρους και κομματικής επιρροής ( Λ. Κατσέλη, Β. Παπανδρέου, Χ. Καστανίδης, Κ. Μαρκόπουλος, Μ. Κεφαλογιάννης, Μ. Βορίδης). Τρίτος, ότι τα κόμματα δεν θέλουν να προκαλέσουν περισσότερο τους ήδη ανεξάρτητους βουλευτές, διότι υπάρχει κίνδυνος αυτοί να δημιουργήσουν άμεσα, περισσότερα από ένα, νέα κόμματα! Τα κόμματα επέλεξαν τη σιωπή, για να απορροφήσουν στο ελάχιστο τους εσωκομματικούς «κραδασμούς».
Τέλος, και στην κοινή γνώμη, έχει διαμορφωθεί ραγδαία η άποψη, ότι οι προηγούμενοι ανεξαρτητοποιηθέντες βουλευτές όλων των κομμάτων, παράγουν σοβαρό και υπεύθυνο έργο και ότι η βουλή έχει κερδίσει από την παρουσία τους. Ενδεικτική, η με κλήρωση επιλογή αλλά πολύ καλή σε εντυπώσεις, ομιλία του βουλευτή κ. Παπαχρήστου, στη συζήτηση για τη δανειακή σύμβαση, εκ μέρους των ανεξαρτήτων.
Οι ανεξάρτητοι δείχνουν τη δύναμή τους
Αυτονόητο ότι παραμένουν στις βουλευτικές τους θέσεις χωρίς να παραιτηθούν, θεώρησαν με κοινή γραμμή πλεύσης, όλοι οι διαγραφέντες βουλευτές, όλων των κομμάτων. Και εάν ο ΛΑΟΣ, «ξεμπρόστιασε» μόνο τον κ. Α. Γεωργιάδη, είναι γιατί μπορούσε να επικαλεστεί πρότερες δηλώσεις του ιδίου για παραίτηση, αλλά και πάλι δεν φαίνεται πλέον να λειτουργεί, ο κομματικός μοχλός
πίεσης...
Δεν είναι βέβαια το δεύτερο κόμμα στη βουλή το κόμμα των «ανεξάρτητων» με 63 έδρες όπως παρουσιάζεται, καθώς στους 45 ανεξάρτητους που ανέδειξε η ψηφοφορία για τη δανειακή σύμβαση, δεν μπορούν να προστεθούν οι συνολικά 18 ανεξάρτητοι του Κοινοβουλίου από την προηγούμενη περίοδο. Η εικόνα είναι «πλασματική» λόγω του μέτρου των 10 βουλευτών που επιβάλλει η βουλή για να αναγνωρίσει ένα κόμμα ως κοινοβουλευτικό.
Στη δύναμη των18 ανεξάρτητων πρώην βουλευτών, περιλαμβάνονται τρία υφιστάμενα κόμματα: Η Δημοκρατική Αριστερά με 4 βουλευτές , η Δημοκρατική Συμμαχία επίσης με 4 βουλευτές και το Άρμα Πολιτών με τον βουλευτή -πρόεδρό του. Από τους υπόλοιπους 9 ανεξάρτητους, όμως υπάρχουν βουλευτές που προστίθενται στη μεγάλη και κρίσιμη μάζα των μαζικώς διαγραφέντων από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, χθες. Κρίσιμη μάζα πρώην βουλευτών, η οποία θα μπορούσε κυριολεκτικά, αύριο , εάν προχωρήσει στη δημιουργία νέου κόμματος, να αναγνωριστεί ως κοινοβουλευτικό κόμμα, από την παρούσα Βουλή!
Οι ανεξάρτητοι του ΠΑΣΟΚ
Στο ΠΑΣΟΚ στους 22 διαγραφέντες, προστίθενται άλλοι ανεξάρτητοι πρώην βουλευτές του (είχαν διαγραφεί συνολικά 7 πριν) που εφόσον δεν έχουν δηλώσει συνεργαζόμενοι με άλλα κόμματα (Σακοράφα, Κουρουμπλής, Οικονόμου) , θα μπορούσαν να συμμετέχουν στην άμεση δημιουργία νέου κόμματος του σοσιαλδημοκρατικού χώρου, π.χ όπως η Μιλένα Αποστολάκη.
Είναι αυτή η αλλαγή σκηνικού στο ΠΑΣΟΚ, μετά τη μέγιστη απώλεια, ότι έχασε τη δεδηλωμένη (δηλαδή την πλειοψηφία στη Βουλή με 153 βουλευτές που διέθετε μέχρι χθες) που επισπεύδει την αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα. Την αναγκαιότητα επισήμανε αμέσως ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, υποστηρίζοντας ότι «μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να δρομολογήσει τις διαδικασίες για την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, να συγκαλέσει το Πολιτικό Συμβούλιο και να αναπροσαρμόσει τις ημερομηνίες που έχει προσδιορίσει», επισημαίνοντας ότι μετά τις χθεσινές διαγραφές και τη δική του στήριξη προς τον κ. Βενιζέλο, υπάρχει πλέον μόνο ένας υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος.
Επίσης, τίποτε δεν αποκλείει τον νέο πρόεδρο του κόμματος να ανακαλέσει, αν όχι την απόφαση αποπομπής των διαγραφέντων βουλευτών από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, τουλάχιστον την απαγόρευση υποψηφιότητας στους υπόλοιπους, καθώς λειτουργεί αποσυσπειρωτικά για ένα κόμμα, το οποίο βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Ταυτοχρόνως, το ΠΑΣΟΚ συνειδητοποιεί ότι τα περιθώρια μετάθεσης του χρόνου των εκλογών προκειμένου να ανασυνταχθεί εσωκομματικά στενεύουν ασφυκτικά . Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε τον Απρίλιο, ως χρόνο έναρξης της προεκλογικής περιόδου.
Οι ανεξάρτητοι της ΝΔ
Το αντίστοιχο ισχύει και για τη ΝΔ, όπου εκτός από τους 21 μαζικά διαγραφέντες βουλευτές έχουν διαγραφεί από τις προηγούμενες εκλογές συνολικά 8 βουλευτές μεταξύ των οποίων ο Πάνος Καμμένος, η Έλσα Παπαπδημητρίου και ο Μιχάλης Χατζηγάκης και θα μπορούσαν να συγκροτήσουν ένα επίσης κοινοβουλευτικό κόμμα αύριο.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, παρά την σιδερένια πυγμή που επέδειξε καθώς βρίσκεται σε τροχιά εξουσίας, δεν παραγνωρίζει τους κινδύνους που προκαλεί η προαναγγελία του Πάνου Καμμένου, να δημιουργήσει νέο κόμμα της «λαϊκής δεξιάς», καθώς από τα ίδια αισθήματα φέρονται να εμφορούνται και ο παραιτηθείς γραμματέας συνδικαλιστικού της Ν.Δ, Γ. Μανώλης, κορυφαία στελέχη της ΔΑΚΕ και ένας μεγάλος αριθμός στελεχών και μελών της βάσης της ΝΔ.
Ανακατατάξεις ση Δεξιά
Η δυσκολία ανόδου της Δημοκρατικής Συμμαχίας στο 3%, η άνοδος της Χρυσής Αυγής, η αποχώρηση του Μ. Βορίδη και του Α. Γεωργιάδη, μετατρέπουν και το χώρο της Δεξιάς, σε κινούμενη «άμμο» με τον κίνδυνο να δημιουργηθούν όχι ένα, αλλά δύο κόμματα, ένα προς την λαϊκή δεξιά και ένα προς την ευρωπαϊκή δεξιά.
Η ρήση «όποιος φεύγει από το μαντρί τον τρώνε οι σκύλοι» έχει περάσει ανεπιστρεπτί μαζί με το καταρρέον πολιτικό σύστημα της χώρας.
Εξάλλου, είναι εντυπωσιακή η εκτίμηση που απολαμβάνουν μετά την παραίτησή τους από το βουλευτικό αξίωμα και την παράδοση της έδρας τους στα κόμματα, οι πέντε συνολικά βουλευτές που αποχώρησαν από τη βουλή επικαλούμενοι λόγους συνείδησης. Τίποτε δεν αποκλείει να επανέλθουν «αυτοκαθαρμένοι» σε επόμενη πολιτική στιγμή και σε άλλο κόμμα, στις προσεχείς εκλογές.
eklogika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπάρχει στα αλήθεια woke ατζέντα στην Ελλάδα;

Συνομιλώντας με τον Πασκάλ Μπρικνέρ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η αμερικανική εκδοχή της woke κουλτούρας δεν υπάρχει στην Ευρώπη και στη...