Ψηλά προσπαθεί να κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το ζήτημα της λαϊκής απονομιμοποίησης της συγκυβέρνησης Παπαδήμου και των συμφωνιών για τη δανειακή σύμβαση και το PSI, προκειμένου να αναδειχθεί πόσο επιτακτικό είναι το αίτημα για εκλογές στη συνείδηση της κοινωνίας.
Εξάλλου ο λαός είναι πλέον αυτός που καλείται να κινητοποιηθεί αποφασιστικά για να τις επιβάλει, καθώς οι εγχώριες και εξωτερικές παρεμβάσεις επί του θέματος το τελευταίο διάστημα δείχνουν ότι μόνο με έναν τρόπο μπορούν να διεξαχθούν, αν δεν μπορούν να αποφευχθούν τελείως – που είναι και το προτιμότερο για το κυρίαρχο σύστημα στο εσωτερικό και την Ευρώπη: με ακραία τρομοκράτηση και χειραγώγηση.
Τις τελευταίες ημέρες άλλωστε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλές φορές επισημάνει ότι σε περίπτωση εκλογών θα ενταθεί η τρομοκρατία του τύπου «μην ψηφίζετε Αριστερά για να σωθεί η χώρα».
Παρά ταύτα, ο Τσίπρας, στο πλαίσιο των συνεδριάσεων της ΚΠΕ του ΣΥΝ και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε άμεση προσφυγή στις κάλπες, εκλογές με απλή αναλογική και τίποτα να μην υπογραφεί πριν από τις εκλογές.
Χαρακτήρισε πρωτοφανείς τις απαιτήσεις της τρόικας (π.χ. για τον ειδικό λογαριασμό, για τις υπογραφές από όλα τα κόμματα, την πλήρη παράδοση κυριαρχίας) και την ανάμειξή της στα εσωτερικά της χώρας έως του σημείου μάλιστα να υποδεικνύει πότε θα γίνουν ή δεν θα γίνουν εκλογές. Ερμήνευσε δε αυτήν τη στάση ως ομολογία αποτυχίας των μνημονίων και παραδοχή ότι μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία. Καθώς και ότι «έχουν ξεπεράσει προ πολλού την κόκκινη γραμμή του εφικτού και της λογικής».
Στο πλαίσιο της προτεραιότητας που έχει θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη της έλλειψης
δημοκρατικής νομιμοποίησης εντάσσεται και η επιστολή Τσίπρα («δήλωση προθέσεων») με αποδέκτες τους ηγέτες των κρατών της ευρωζώνης, καθώς και τους Μπαρόζο και Ρομπάι. Σε αυτήν την επιστολή ο Τσίπρας κάνει εκτεταμένη αναφορά στους λόγους που αυτή η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να προχωρήσει στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της προς τους πιστωτές.
Αλλά, για την περίπτωση που αυτό συμβεί, προειδοποιεί, διερμηνεύοντας το λαϊκό αίσθημα, ότι «ο ελληνικός λαός, μόλις αποκαταστήσει το δικαίωμά του να εκφράζει δημοκρατικά τη βούλησή του και ανακτήσει τον έλεγχο των δημοκρατικών του θεσμών, πιθανότατα θα επιφυλαχθεί να αναγνωρίσει ή να τηρήσει τις συμφωνίες στις οποίες ετοιμάζεται να προχωρήσει η παρούσα κυβέρνησή του».
Η παραπάνω επιστολή μπορεί από ορισμένους να αντιμετωπίζεται σαν μια επικοινωνιακής στόχευσης πρωτοβουλία εκ μέρους της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως είναι γεγονός ότι το ζήτημα της Δημοκρατίας είναι στην κορυφή της ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον σε μόνιμη βάση ζητά εκλογές.
Ενωτικό ψηφοδέλτιο
Στο μεταξύ, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση τις προηγούμενες ημέρες εστιάστηκε αφενός στην ανάγκη ανατροπής της κυβέρνησης, αφετέρου στην εκλογική ετοιμότητα του σχήματος, τα προγραμματικά στοιχεία και τις συμμαχίες.
Μάλιστα το κείμενο που κατατέθηκε εισηγητικά και ψηφίστηκε τόσο στον ΣΥΝ (κατά πλειοψηφία, με το Αριστερό Ρεύμα να ψηφίζει λευκό) όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται εκτενώς στα ψηφοδέλτια καθώς και στο γεγονός ότι αυτό θα αποτυπώνει τη συμμαχία με άλλες συλλογικότητες. Προτείνεται ειδικότερα «το ψηφοδέλτιο να έχει τίτλο ΣΥΡΙΖΑ και από κάτω να γράφει Ενωτικό Ψηφοδέλτιο ή Ψηφοδέλτιο Συνεργασίας ή κάτι παρεμφερές». Δεδομένου όμως ότι το ψηφοδέλτιο θα έχει τον χαρακτήρα της συνεργασίας - και, σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα θα οριστικοποιηθούν και οι συζητήσεις με την Ενωτική Κίνηση των Π. Κουρουμπλή, Α. Μητρόπουλου κ.ά. -, ορίζεται ότι όσοι εκλεγούν με τον ΣΥΡΙΖΑ «δεσμεύονται για τη δράση τους στο πλαίσιο μιας ενιαίας Κ.Ο. του σχήματος, στο οποίο ανήκουν όλες οι έδρες που κερδίζονται στις εκλογές».
Άξονες
Το κείμενο που εγκρίθηκε και προτείνεται ως προγραμματική βάση συζήτησης για τις συνεργασίες, οι οποίες επαναλαμβάνουμε πως απ’ ό,τι έχει διαφανεί στην παρούσα φάση περιλαμβάνουν πρόσωπα που έχουν διαφοροποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ, θέτει ως κεντρικούς προγραμματικούς άξονες τα εξής: άμεση απεμπλοκή από το μνημόνιο και ανατροπή της πολιτικής του, ανατροπή της νέας δανειακής συμφωνίας και των μέτρων που τη συνοδεύουν, ανατροπή της λιτότητας και αναδιανομή του πλούτου, προτεραιότητα στην κοινωνία, διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους χωρίς μνημόνια λιτότητας και εκποίησης του δημόσιου πλούτου, εθνικοποίηση - κοινωνικοποίηση των τραπεζών και μέτρα για την ανάπτυξη στη βάση των αναγκών της κοινωνίας, υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών, της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας.
Πάντως, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ σημειώθηκαν διαφωνίες για τον χαρακτήρα και το εύρος του ενωτικού μετώπου το οποίο διακηρύσσει ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς ορισμένες συνιστώσες διαφωνούν με την «εθνικοπατριωτική» προσέγγιση και ζητούν το μέτωπο να έχει «ταξικό» χαρακτήρα. Την ίδια ώρα, ωστόσο, στην προσπάθεια να προσεγγίσει ένα ευρύτερο κοινό, ο Τσίπρας έχει ενσωματώσει εδώ και καιρό στον λόγο του αναφορές πατριωτικού χαρακτήρα, όπως προχθές, όταν σημείωνε σχολιάζοντας το Eurogroup πως «αυτοί που μας κυβερνούν δεν είναι και τόσο Έλληνες»...
to pontiki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου