Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Κάλπες... σωτηρίας ζητά η Αριστερά


thumb

Ψηλά προσπαθεί να κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το ζήτημα της λαϊ­κής απονομιμοποίησης της συγκυβέρνησης Παπαδήμου και των συμφωνιών για τη δανειακή σύμβα­ση και το PSI, προκειμένου να ανα­δειχθεί πόσο επιτακτικό είναι το αί­τημα για εκλογές στη συνείδηση της κοινωνίας.
Εξάλλου ο λαός είναι πλέον αυτός που καλείται να κινητοποιηθεί αποφασιστικά για να τις επιβάλει, καθώς οι εγχώριες και εξωτερικές παρεμ­βάσεις επί του θέματος το τελευταίο διάστημα δείχνουν ότι μόνο με έναν τρόπο μπορούν να διεξαχθούν, αν δεν μπορούν να αποφευχθούν τελεί­ως – που είναι και το προτιμότερο για το κυρίαρχο σύστημα στο εσωτερικό και την Ευρώπη: με ακραία τρομο­κράτηση και χειραγώγηση.
Τις τελευταίες ημέρες άλλωστε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλές φορές επισημάνει ότι σε πε­ρίπτωση εκλογών θα ενταθεί η τρο­μοκρατία του τύπου «μην ψηφίζετε Αριστερά για να σωθεί η χώρα».
Παρά ταύτα, ο Τσίπρας, στο πλαί­σιο των συνεδριάσεων της ΚΠΕ του ΣΥΝ και της Πανελλαδικής Συντονι­στικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτη­σε άμεση προσφυγή στις κάλπες, εκλογές με απλή αναλογική και τί­ποτα να μην υπογραφεί πριν από τις εκλογές.
Χαρακτήρισε πρωτοφανείς τις απαιτήσεις της τρόικας (π.χ. για τον ειδικό λογαριασμό, για τις υπογρα­φές από όλα τα κόμματα, την πλήρη παράδοση κυριαρχίας) και την ανάμειξή της στα εσωτερικά της χώρας έως του σημείου μάλιστα να υποδεικνύει πότε θα γίνουν ή δεν θα γίνουν εκλογές. Ερμή­νευσε δε αυτήν τη στά­ση ως ομολογία απο­τυχίας των μνημονίων και παραδοχή ότι μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία. Καθώς και ότι «έχουν ξεπε­ράσει προ πολλού την κόκκι­νη γραμμή του εφικτού και της λογικής».
Στο πλαίσιο της προ­τεραιότητας που έχει θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη της έλλειψης
δημοκρατικής νομιμο­ποίησης εντάσσεται και η επιστολή Τσίπρα («δήλωση προθέσεων») με αποδέ­κτες τους ηγέτες των κρατών της ευρωζώνης, καθώς και τους Μπαρόζο και Ρομπάι. Σε αυτήν την επιστολή ο Τσίπρας κάνει εκτεταμένη αναφορά στους λόγους που αυτή η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να προχωρήσει στην υλο­ποίηση των δεσμεύσεών της προς τους πιστωτές.
Αλλά, για την περίπτωση που αυτό συμβεί, προειδοποιεί, διερμηνεύο­ντας το λαϊκό αίσθημα, ότι «ο ελλη­νικός λαός, μόλις αποκαταστήσει το δικαίωμά του να εκφράζει δημοκρα­τικά τη βούλησή του και ανακτήσει τον έλεγχο των δημοκρατικών του θεσμών, πιθανότατα θα επιφυλα­χθεί να αναγνωρίσει ή να τηρήσει τις συμφωνίες στις οποίες ετοιμάζεται να προχωρήσει η παρούσα κυβέρνη­σή του».
Η παραπάνω επιστολή μπορεί από ορισμένους να αντιμετωπίζεται σαν μια επικοινωνιακής στόχευσης πρω­τοβουλία εκ μέρους της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως είναι γεγονός ότι το ζήτημα της Δημοκρατίας είναι στην κορυφή της ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον σε μόνιμη βάση ζητά εκλο­γές.

Ενωτικό ψηφοδέλτιο
Στο μεταξύ, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση τις προηγούμε­νες ημέρες εστιάστηκε αφενός στην ανάγκη ανατροπής της κυβέρνησης, αφετέρου στην εκλογική ετοιμότη­τα του σχήματος, τα προγραμματικά στοιχεία και τις συμμαχίες.
Μάλιστα το κείμενο που κατατέ­θηκε εισηγητικά και ψηφίστηκε τό­σο στον ΣΥΝ (κατά πλειοψηφία, με το Αριστερό Ρεύμα να ψηφίζει λευ­κό) όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται εκτενώς στα ψηφοδέλτια καθώς και στο γεγονός ότι αυτό θα αποτυπώνει τη συμμαχία με άλλες συλλογικότητες. Προτείνεται ειδικότερα «το ψη­φοδέλτιο να έχει τίτλο ΣΥΡΙΖΑ και από κάτω να γράφει Ενωτικό Ψηφο­δέλτιο ή Ψηφο­δέλτιο Συνερ­γασίας ή κάτι παρεμφερές». Δεδομένου όμως ότι το ψη­φοδέλτιο θα έχει τον χαρακτήρα της συνεργασίας - και, σύμφωνα με πληροφο­ρίες, το επόμενο διά­στημα θα οριστικοποι­ηθούν και οι συζητή­σεις με την Ενωτική Κίνηση των Π. Κουρουμπλή, Α. Μητρόπουλου κ.ά. -, ορίζεται ότι όσοι εκλεγούν με τον ΣΥΡΙΖΑ «δε­σμεύονται για τη δράση τους στο πλαίσιο μιας ενι­αίας Κ.Ο. του σχήματος, στο οποίο ανήκουν όλες οι έδρες που κερδίζο­νται στις εκλογές».

Άξονες
Το κείμενο που εγκρίθηκε και προ­τείνεται ως προγραμματική βάση συ­ζήτησης για τις συνεργασίες, οι οποί­ες επαναλαμβάνουμε πως απ’ ό,τι έχει διαφανεί στην παρούσα φάση περιλαμβάνουν πρόσωπα που έχουν διαφοροποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ, θέ­τει ως κεντρικούς προγραμματικούς άξονες τα εξής: άμεση απεμπλοκή από το μνημόνιο και ανατροπή της πολιτικής του, ανατροπή της νέας δανειακής συμφωνίας και των μέ­τρων που τη συνοδεύουν, ανατρο­πή της λιτότητας και αναδιανομή του πλούτου, προτεραιότητα στην κοι­νωνία, διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους χωρίς μνημόνια λιτότητας και εκποίησης του δημό­σιου πλούτου, εθνικοποίηση - κοινω­νικοποίηση των τραπεζών και μέτρα για την ανάπτυξη στη βάση των ανα­γκών της κοινωνίας, υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών, της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας.
Πάντως, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙ­ΖΑ σημειώθηκαν διαφωνίες για τον χαρακτήρα και το εύρος του ενωτι­κού μετώπου το οποίο διακηρύσσει ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς ορισμένες συνιστώ­σες διαφωνούν με την «εθνικοπατριωτική» προσέγγιση και ζητούν το μέ­τωπο να έχει «ταξικό» χαρακτήρα. Την ίδια ώρα, ωστόσο, στην προσπά­θεια να προσεγγίσει ένα ευρύτερο κοινό, ο Τσίπρας έχει ενσωματώσει εδώ και καιρό στον λόγο του αναφο­ρές πατριωτικού χαρακτήρα, όπως προχθές, όταν σημείωνε σχολιάζο­ντας το Eurogroup πως «αυτοί που μας κυβερνούν δεν είναι και τόσο Έλληνες»...
to pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ψηφιακό το κομματικό κράτος

Το «σαρανταενατακατό» είναι ένα από τα καλαμπούρια που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και μια μεγάλη παγίδα για τη Νέα Δημοκρατία. Το σχεδόν 41% ...