Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

«Απρόβλεπτη και με σημαντικούς κινδύνους μια χρεοκοπία της Ελλάδας»

«Το ελληνικό PSI είναι μία αχαρτογράφητη περιοχή. Το μονοπάτι της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ή της χρεοκοπίας της είναι ‘απρόβλεπτο και με σημαντικούς κινδύνους’».

Με τη δήλωση αυτή η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αφήνει ακόμα ανοικτό το «ελληνικό ζήτημα», ιδίως ενόψει των κρίσιμων εξελίξεων που σηματοδοτούν την ερχόμενη εβδομάδα, δηλαδή αρχικώς την διαδικασία έγκρισης – την ερχόμενη Δευτέρα – από τη γερμανική Βουλή του νέου σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας και εν συνεχεία την έγκρισή του από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, την 1η Μαρτίου.

Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε, στις δηλώσεις της πριν τη συνάντησή της με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο Στράλζουντ της Βαλτικής, πως εκείνο που πρέπει να γίνει πρώτα είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, με κομβικό σημείο στην όλη διαδικασία το ποσοστό της συμμετοχής των ιδιωτών ομολογιούχων στο «ελληνικό PSI».

Παράλληλα πάντως επαίνεσε τις ελληνικές προσπάθειες διαχείρισης της κρίσης χρέους και τόνισε την ανάγκη να παραμείνει συμπαγής η Ευρωζώνη. «Αυτό που ψήφισε η Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες είναι πολύ σημαντικό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κάτι που επεσήμανε και στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα το απόγευμα, ενόψει της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής και σε συνέχεια των επαφών της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους της για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της νέας δανειακής σύμβασης και της αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας.

Στην συνομιλία αυτή η κυρία Μέρκελ ενημέρωσε για ακόμη μία φορά τον πρωθυπουργό για τις προαπαιτούμενες ενέργειες που πρέπει να γίνουν εκ μέρους της Ελλάδας πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας, όπου αναμένεται να εγκριθεί και τυπικά το «νέο ελληνικό πρόγραμμα».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την Γερμανίδα καγκελάριο για τις ενέργειες που έχουν ήδη δρομολογηθεί στην Αθήνα, πρωτίστως για την έγκριση των σχετικών με τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI νομοσχεδίων που «πέρασαν» από τη Βουλή.

Όσον αφορά τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στις δηλώσεις του επεσήμανε ότι η υπόθεση της «ελληνικής διάσωσης» έχει ακόμα δρόμο για να «κλειδώσει, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν έχει τελειώσει η νύχτα».

Η συνάντηση Μέρκελ-Γιούνκερ προετοιμάζει την προσεχή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες (1-2 Μαρτίου) στην οποία εκτός των άλλων πρόκειται να εξεταστεί και το ενδεχόμενο να αυξήσει τα διαθέσιμα κεφάλαια του ESM ο οποίος θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο φέτος.
proto thema online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νίκος Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου να αναδειχθεί ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση

«Πρέπει να αποδοκιμαστεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Πώς αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης το 41% που του έδωσε ο λαός στις εθνικές εκλογές», ...