Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Οι όροι και τα όρια

Οι αντιδράσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση είναι μικτές. Από τη μία διατυπώνεται η ικανοποίηση για την απομείωση του χρέους και τη νέα χορήγηση δανείου, αλλά από την άλλη, εγείρονται σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο τα συμφωνηθέντα θέτουν θέμα εθνικής κυριαρχίας. Η αλήθεια-και η λογική-δείχνουν ότι όντως υπάρχει θέμα αφού θα η κατοχύρωση των δανειστών θα αποτελέσει αντικείμενο συνταγματικής τροποποίησης. Όμως και το επιχείρημα όσων διαπραγματεύτηκαν εμφανίζεται ισχυρό και πειστικό: τα περιθώρια διαπραγμάτευσης και ελιγμών ήταν ελάχιστα.
Σε γενικές γραμμές, η «ιστορική», κατά τον πρωθυπουργό, ημέρα για την ελληνική οικονομία, ξημέρωσε φωτίζοντας τα εξής:
Το νέο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας ανέρχεται στα 130 δισ. ευρώ και προβλέπει κούρεμα του ελληνικού χρέους στο 53,5% της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων, ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος στο 120,5% του ΑΕΠ το 2020.
Η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει τους φιλόδοξους αλλά ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους, ώστε να υπάρξουν πρωτογενή πλεονάσματα από το 2013, να δρομολογήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και να εφαρμόσει μια γενναία μεταρρυθμιστική ατζέντα στην αγορά εργασίας, προϊόντων και υπηρεσιών ώστε να προωθηθούν η ανταγωνιστικότητα, η απασχόληση και η βιώσιμη ανάπτυξη.
Ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων δέχτηκαν μεγαλύτερη περικοπή στην ονομαστική αξία του χαρτοφυλακίου τους, ύψους 53,5%, σε σχέση με τα 50% που είχαν προβλεφθεί στην αρχική συμφωνία του Οκτωβρίου. Το ελληνικό χρέος που ανήκει σε ιδιώτες θα μειωθεί έτσι κατά 107 δισ. ευρώ.
Για να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από αυτήν τη συμφωνία, η Αθήνα θα καταβάλει απευθείας σε ειδικό λογαριασμό ποσό που θα αντιστοιχεί στην εξυπηρέτηση του χρέους της για κάθε τρίμηνο του έτους. Η Ελλάδα δεσμεύτηκε ακόμα να υιοθετήσει εντός των επόμενων δύο μηνών νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει ταμειακή προτεραιότητα στην
αποπληρωμή του χρέους της.
Εκπρόσωποι της τρόικας θα έχουν μόνιμη παρουσία στην Αθήνα, επιτελώντας, ουσιαστικά το έργο της επιτήρησης.
Θεωρητικά οι εξελίξεις αυτές ανοίγουν και το δρόμο για εκλογές, μετά και την κύρωση της δανειακής σύμβασης που θα γίνει ως τις 15 Μαρτίου. Υπάρχουν ανοιχτές οι ημερομηνίες της 29ης Απριλίου και της 6ης Μαϊου, ωστόσο ακόμα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να πάρει θέση, δεσμευόμενος για συγκεκριμένη ημερομηνία. Το απόγευμα αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου ο Ευάγγελος Βενιζέλος (που θα παραιτηθεί το συντομότερο δυνατό προκειμένου να ασχοληθεί με τα του ΠΑΣΟΚ) ενώ θα ακολουθήσει συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Πριν σημειώσετε τη δική σας άποψη στα σχόλια, διαβάστε τις βασικές επισημάνσεις των πολιτικών αρχηγών.
Παπανδρέου: «Δικαιώνονται οι μεγάλες προσπάθειες που καταβάλαμε, για να πείσουμε τους εταίρους μας να καταλήξουν στις αποφάσεις της 26ης και 27ης Οκτωβρίου. Παρά το μεγάλο τίμημα, να συνεχίσουμε τον αγώνα που αρχίσαμε, να μην αφήσουμε στη μέση την προσπάθεια».
Σαμαράς: «Η απόφαση απομακρύνει τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας, διασφαλίζει την ευρωπαϊκή παρουσία και ανοίγει τον δρόμο για εκλογές.»
Παπαρήγα: «Οι δανειστές χάνουν ένα πολύ μικρό μέρος των κερδών τους που είχαν στο πολλαπλάσιο κερδίσει, ενώ, αντίθετα, το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο για τα ασφαλιστικά ταμεία.»
Τσίπρας: «Η συμφωνία αυτή είναι επώδυνη για την ελληνική κοινωνία, γιατί το επόμενο διάστημα οι μισθοί και οι συντάξεις θα συρρικνωθούν κι άλλο. Τα σχολειά και τα νοσοκομεία θα καταρρεύσουν. Μεγάλο τμήμα του πληθυσμού δεν θα έχει πρόσβαση σε σημαντικά αγαθά μαζικής κατανάλωσης.»
Καρατζαφέρης: «Και ξεφτίλες γίναμε διεθνώς και δεν θα βγούμε στις αγορές μέχρι το 2020»
Κουβέλης: «υπάρχει προβληματισμός για την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για ανάπτυξη.»
Μπακογιάννη: «Τώρα πρέπει να γίνουν ακόμη βαθύτερες και ταχύτερες αλλαγές, έτσι ώστε πρωτίστως να μετασχηματίσουμε το κράτος μας και μετά τη χώρα, για να μπορέσει η ελληνική κοινωνία να βγει γρήγορα και οριστικά από την κρίση.
protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...