Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τη γερμανική Βουλή το νέο πακέτο προς την Ελλάδα

       
Εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τη γερμανική Βουλή το νέο πακέτο προς την Ελλάδα Με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκε από το γερμανικό κοινοβούλιο το νέοι οικονομικό πακέτο προς την Ελλάδα. Η ψηφοφορία θεωρείται μια μεγάλη νίκη για την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ (παρά τις διαρροές που υπήρξαν από τον κυβερνητικό συνασπισμό), καθώς το πακέτο πέρασε με 496 ψήφους υπέρ, 90 κατά και 5 αποχές, αν και κατά τη διάρκεια της συζήτησης δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις.
Συγκεκριμένα, πολλοί βουλευτές κατά τις ομιλίες τους έκαναν λόγο για «βαρέλι χωρίς πάτο», αναφερόμενοι στα ελληνικά δημοσιονομικά, καθώς και «αντιγερμανικό μένος» από την Ελλάδα. Ωστόσο, ο επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών, αφού πρώτα επιτέθηκε στην «αποτυχημένη στρατηγική του Βερολίνου» στην αντιμετώπιση της κρίσης, τόνισε ότι «υπερψηφίζουμε από αίσθημα πολιτικής ευθύνης για την Ευρώπη».
Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών SPD, Πέερ Στάινμπρουκ, είπε ότι «η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, να εξυγιάνει την κατάστασή της, αλλά χωρίς επενδύσεις, χωρίς ευκαιρίες για αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας, δεν πρόκειται να αποδώσουν ούτε οι φόροι ούτε τίποτε». Ο ίδιος, βέβαια, επιτέθηκε στη γενικότερη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Μέρκελ, αλλά κατέληξε λέγοντας πως το δεύτερο πακέτο «είναι στο συμφέρον της Ελλάδας, της Γερμανίας, και της Ευρώπης ως συνόλου».
Από την πλευρά της, η γερμανίδα καγκελάριος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, κάλεσε τους βουλευτές να στηρίξουν το πακέτο στήριξης για τη διαφύλαξη της σταθερότητας στην Ευρωζώνη. Η κα Μέρκελ, ανέφερε ότι μια ελληνική κατάρρευση θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες για την
Ευρωζώνη και τόνισε χαρακτηριστικά: «Ο ρόλος μου είναι να αναλαμβάνω ρίσκα, αλλά όχι να λέω ‘ναι’ σε περιπέτειες».
Έτσι, οι δύο μεγαλύτερες κοινοβουλευτικές ομάδες, δηλαδή των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ και των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών, συμφώνησαν ότι η στήριξη προς την Ελλάδα είναι απαραίτητη για τη στήριξη της Ευρωζώνης ως συνόλου.
eklogika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νίκος Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου να αναδειχθεί ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση

«Πρέπει να αποδοκιμαστεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Πώς αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης το 41% που του έδωσε ο λαός στις εθνικές εκλογές», ...