Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

«H κρίση προκάλεσε την επιθετική ηθικολογία»

Δύο άρθρα που ρίχνουν φιλική ματιά στα προβλήματα της Ελλάδας και αντιτίθενται στη γερμανική συνταγή σκληρής λιτότητας δημοσιεύτηκαν χθες στον διεθνή Τύπο. Πρόκειται για το άρθρο του καθηγητή Δημόσιας Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, Ρίτσαρντ Πάρκερ, στους «Financial Times» και του Πίτερ Ομπορν στη βρετανική εφημερίδα «Telegraph».
Ο Ρίτσαρντ Πάρκερ (φωτογραφία), αναφερόμενος στην εμπειρία του επί δύο χρόνια ως συμβούλου του Γιώργου Παπανδρέου όταν ήταν πρωθυπουργός, χαρακτηρίζει στο άρθρο του «αναληθή τα στερεότυπα στα οποία βασίζονται οι κατηγορίες κατά των Ελλήνων από τους ευρωπαίους εταίρους τους».
Περιγράφει τις ώρες που πέρασε στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζοντας προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, τις αντιδράσεις των αγορών και συζητώντας τις δημοσκοπήσεις με βοηθούς του Παπανδρέου, τον οποίο γνώριζε από τη δεκαετία του '70, αλλά και τον χρόνο που είχε για να παρατηρήσει τη χαοτική γραφειοκρατία. «Συνάντησα κάποιους ανόητους, καιροσκόπους δικολάβους σαν ήρωες του Γκόγκολ - βρήκα όμως και αφοσιωμένους άνδρες και γυναίκες με ανησυχίες παρόμοιες με εκείνες που είχαν οι νεαροί αναρχικοί των Εξαρχείων», περιγράφει.
«Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις», τονίζει, παρατηρώντας όμως ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στη σημερινή συγκυρία είναι ο πανικός της Ευρώπης και η επιθετική ηθικολογία που προκάλεσε η οικονομική κρίση.
«Οι Ελληνες περιγράφηκαν ως φοροφυγάδες, τεμπέληδες και αντίθετοι στην επιχειρηματικότητα και η κυβέρνησή τους ως υπερχρεωμένη, διογκωμένη και διεφθαρμένη, με αποτέλεσμα την ταπείνωση. Ομως σχεδόν κανένα από αυτά τα ηθικολογικά στερεότυπα δεν ήταν αληθές», σχολιάζει ο καθηγητής Πάρκερ εξηγώντας ότι οι φόροι αναλογούν στο 1/3 του ΑΕΠ, κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερες μικρές επιχειρήσεις κατά κεφαλήν από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη.
ta nea online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στις αγορές το Ελληνικό Δημόσιο με 30ετές ομόλογο

Σε νέα έκδοση ομολόγου 30ετούς διάρκειας προχωρά το Ελληνικό Δημόσιο , για πρώτη φορά μετά το 2021, με το μέγεθος της νέας έκδοσης να εκτιμ...