«Όσοι πιστοί προσέλθετε». Με το σύνθημα αυτό θα πορευτούν το επόμενο διάστημα τα στελέχη της Ν.Δ., κηρύσσοντας έτσι προσκλητήριο συστράτευσης των διαφωνούντων προκειμένου να κλείσουν οι πληγές που άνοιξε η θετική ψήφος στη δανειακή σύμβαση, η οποία οδήγησε 21 βουλευτές εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας και πολλά στελέχη εκτός κόμματος.
Μόνο που για να πετύχει το σχέδιο αυτό, με την ονομασία «ανασύσταση της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης», ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει να αφήσει το γραφείο του και να ανηφορίσει μέχρι την Καλλιρρόης και, στο νούμερο 47 της Λεωφόρου Συγγρού, να βρει την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, προκειμένου να της ζητήσει να επιστρέψει στο... μαντρί. Οι πληροφορίες άλλωστε αναφέρουν ότι η ίδια είναι έτοιμη από καιρό να πάρει τον δρόμο της επιστροφής.
Όσο και αν φαίνεται απίστευτο, πολλά στελέχη στη Ν.Δ. έχουν αρχίσει να συζητούν μετ’ επιτάσεως το σενάριο αυτό, ιδιαίτερα μετά την προσχώρηση του Βορίδη και του Γεωργιάδη στη Ν.Δ. Εισηγητές αυτού του σεναρίου είναι οι βουλευτές που προέρχονται από τον μεσαίο χώρο, οι οποίοι έχουν κρατήσει επαφές με την πρώην υπουργό Εξωτερικών. Το παράδοξο όμως είναι ότι ανάμεσα σε αυτούς που καλοβλέπουν μια τέτοια κίνηση είναι και στενοί συνεργάτες του Σαμαρά, οι οποίοι δεν τρέφουν και τα καλύτερα αισθήματα για την Μπακογιάννη. Αλλά, όπως φαίνεται, κάνουν την ανάγκη φιλότιμο...
Όσοι υποστηρίζουν αυτή την πρόταση λένε ότι μια πρόσκληση του Σαμαρά προς την Μπακογιάννη θα έδειχνε ότι πραγματικά εννοεί όσα λέει για ανασύσταση της Κεντροδεξιάς. Στην πραγματικότητα θα έριχνε την μπάλα στο δικό της γήπεδο και θα την άφηνε να έχει αυτή το... δίλημμα.
«Άλλο που δεν θέλει η Ντόρα» έλεγαν βουλευτές της Ν.Δ. «Η ίδια ξέρει πολύ καλά ότι το κόμμα της δεν θα μπει στη Βουλή, ενώ, εάν δηλώσει παρούσα στην πανστρατιά για τη συσπείρωση της Κεντροδεξιάς, θα αποκτήσει και πάλι ρόλο».
Φυσικά, για να προχωρήσει αυτό το σενάριο υπάρχει και άλλο ένα σοβαρό πρόβλημα. Να ξεπεράσει ο ίδιος ο Σαμαράς τα αισθήματα απέχθειας που νιώθει για την πρώην υπουργό, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη θα πρέπει να κλείσει τα αυτιά της στα σχόλια του πατέρα της.
Όπως και να έχουν πάντως τα πράγματα, αυτό το σενάριο αναμένεται να προχωρήσει το επόμενο διάστημα, ενώ πριν από τις εκλογές δεν αποκλείεται να δούμε και εκπλήξεις.
Άλλοθι
Το προσκλητήριο πάντως του προέδρου της Ν.Δ. αποτελεί άλλοθι και για τους αντάρτες βουλευτές που θέλουν να ξαναγυρίσουν πίσω και επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα σε περιοχές όπου πολιτεύονται βουλευτές της Ν.Δ., οι οποίοι υπερψήφισαν τη δανειακή σύμβαση και αντιδρούν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ακόμα κάποιοι ισχυρίζονται ότι με αυτόν τον τρόπο ο Σαμαράς επιφέρει ένα χτύπημα στον πρώην πρόεδρο της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή, τον οποίο κάποιοι προόριζαν ως τον πολιτικό που εν ευθέτω χρόνω θα επέστρεφε για να... ενώσει την παράταξη.
Όμως και η προσχώρηση του Βορίδη και του Γεωργιάδη στη Ν.Δ. αποτέλεσε για πολλούς επιχείρημα προκειμένου η διεύρυνση να γίνει και προς τον κεντρώο χώρο, αλλά ακόμη και προς τους διαγραφέντες. Οι στενοί συνεργάτες του Σαμαρά πάντως ισχυρίζονται ότι αυτές οι δυο μεταγραφές δεν έγιναν ξαφνικά, ούτε για επικοινωνιακούς λόγους. Ιδιαίτερα με τον Βορίδη εδώ και πάρα πολύ καιρό υπήρχε ένα πολιτικό φλερτ, αν όχι... παράνομος δεσμός. Αυτό άλλωστε είχε υποπέσει στην αντίληψη του Καρατζαφέρη, ο οποίος δεν έκρυβε την ενόχλησή του όταν αναφερόταν στο θέμα του υπουργού Μεταφορών. Οι ίδιοι άνθρωποι επιμένουν ότι ο Σαμαράς τρέφει βαθιά εκτίμηση (!) στο πρόσωπο του Βορίδη και στα θετικά του συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι έχει χειριστεί με ήπιο τρόπο το θέμα των ταξί.
Οι συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. θεωρούν λοιπόν ότι το πρώην στέλεχος του ΛΑΟΣ θα καταφέρει να συγκεντρώσει γύρω από το πρόσωπό του ψηφοφόρους του τέως κόμματός του που έχουν μια πιο «ήπια» προσέγγιση των πραγμάτων, ενώ δεν αποκλείουν να τον ακολουθήσουν και άλλα στελέχη του κόμματος του Καρατζαφέρη. Όσο για τον Γεωργιάδη, είχε επαφές με κάποιους από τους στενούς συνεργάτες του Σαμαρά από το παρελθόν, αφού υπήρξε στέλεχος της νεολαίας της Πολιτικής Άνοιξης.
Χτύπημα
Την ώρα πάντως που ο πρόεδρος της Ν.Δ. προσπαθεί να μαζέψει τα συντρίμμια της κωλοτούμπας που έκανε σε κομματικό επίπεδο, οι δημοσκοπήσεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας του επέφεραν ένα ακόμα χτύπημα, αφού είδε την αυτοδυναμία να απομακρύνεται επικίνδυνα και μάλλον... διά παντός. Εγκλωβισμένος μάλιστα στο αίτημα των εκλογών, μοιάζει να μην ξέρει τι πρέπει να κάνει και εάν πρέπει να επιμείνει στο «εκλογές εδώ και τώρα». Και αυτό διότι:
♦ Εάν οι εκλογές γίνουν στο τέλος Απριλίου ή αργότερο αρχές Μαΐου, είναι αμφίβολο εάν θα έχει κατορθώσει το κόμμα του να αντιστρέψει το κακό κλίμα που υπάρχει τόσο στο εσωτερικό της Ν.Δ. όσο και στην κοινή γνώμη από την αλλαγή στάσης του Σαμαρά.
♦ Από την άλλη, εάν ζητήσει αναβολή των εκλογών, υπάρχει ο κίνδυνος οι συνέπειες των μέτρων να είναι τόσο επώδυνες, ώστε οι πολίτες να απομακρυνθούν ακόμη περισσότερο από τη Ν.Δ., αφού και αυτή τα υπερψήφισε.
Το επόμενο διάστημα πάντως αναμένεται η Ν.Δ. να διενεργήσει δημοσκοπήσεις σε επίπεδο νομών προκειμένου να διαπιστώσει πού έχει υποστεί τα μεγαλύτερα προβλήματα από τις διαγραφές των βουλευτών και την αλλαγή της στάσης της στο «μνημόνιο». Φυσικά περιοχές όπως οι Σέρρες, η Χαλκιδική, η Κρήτη, η Θεσσαλία έχουν εκ των πραγμάτων πρόβλημα, αφού απουσιάζουν εντελώς εκπρόσωποι της Ν.Δ.
Μεταμέλεια
Στα γραφεία της Συγγρού έχει εγκατασταθεί ήδη ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος ανέλαβε τον τομέα εσωτερικών και μαζί με τον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Λυκουρέντζο θα διαμορφώσουν τον προεκλογικό λόγο της Ν.Δ. αλλά και τα ψηφοδέλτια.
Την ίδια στιγμή πάντως οι περισσότεροι από τους διαγραφέντες επιθυμούν να επανακάμψουν στη Ν.Δ. και γι’ αυτό ψάχνουν να βρουν τρόπους με τους οποίους εμπράκτως θα δείχνουν τη... μεταμέλειά τους. Οι πληροφορίες λένε ότι μερικοί από αυτούς σκέπτονται, με αφορμή την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων του «μνημονίου», να διαφοροποιηθούν είτε απέχοντας από τη διαδικασία είτε υπερψηφίζοντας κάποιους. Με αυτό τον τρόπο θεωρούν ότι η επιστροφή τους θα γίνει πιο εύκολα, ενώ οι τριγμοί που θα υπάρξουν στο εσωτερικό της Ν.Δ. θα είναι περιορισμένοι.
Πάντως ούτε τα στελέχη της Συγγρού επιθυμούν να τους αφήσουν... χωρίς στέγη. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις την επομένη της ψηφοφορίας για τη δανειακή σύμβαση στη Βουλή ο εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Κ. Τασούλας επισκέφθηκε τον πρόεδρο της Βουλής και του ζήτησε να μεταφερθεί το γραφείο Τύπου της Ν.Δ. σε άλλη θέση, προκειμένου να βρουν στέγη οι διαγραφέντες σε αυτή την αίθουσα, η οποία κατά τύχη βρίσκεται δίπλα στα γραφεία του κόμματος.
Φυσικά υπάρχουν και κάποιοι βουλευτές οι οποίοι φαίνεται ότι είναι αποφασισμένοι να ακολουθήσουν άλλο δρόμο παρέα με τον ανεξάρτητο βουλευτή Πάνο Καμμένο, ο οποίος σύντομα πρόκειται να ανακοινώσει τη δημιουργία δικού του κόμματος. Κοντά του ή δίπλα του αναμένεται να βρεθούν οι Δημήτρης Σταμάτης, Γιώργος Βλάχος, Ζήσης Τζηκαλάγιας, Παναγιώτης Μελάς, Μιχάλης Γιαννάκης, Σπύρος Γαληνός και Γιώργος Βαγιωνάς.
Οι περισσότεροι από αυτούς φαίνονται αποφασισμένοι να μην επιστρέψουν στη Ν.Δ. και μέχρι τότε σκέφτονται να συγκροτήσουν Κοινοβουλευτική Ομάδα ή να βρεθούν στο κόμμα του Π. Καμμένου. Ο Κώστας Μαρκόπουλος και ο Χρήστος Ζώης εμφανίζονται και αυτοί προβληματισμένοι για το μέλλον τους και γι’ αυτό δεν αποκλείουν την αυτόνομη κοινοβουλευτική τους παρουσία.
Πάντως αίσθηση σε όλους αυτούς έχει δημιουργήσει η δημοσιοποίηση του διαλόγου που είχε ο Σαμαράς με τον Καραμανλή λίγο πριν τους διαγράψει. Το γεγονός ότι και ο πρώην πρωθυπουργός συναίνεσε στη διαγραφή τους περιπλέκει τα πράγματα, αφού κάποιοι από αυτούς σκόπευαν να συστρατευθούν δίπλα στον πρώην πρωθυπουργό ως... πρωτοπαλίκαρά του.
to pontiki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου