Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

"Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει πολλούς από τους όρους που θέλαμε"...

 "H Ελλάδα έχει εκπληρώσει τους όρους που θέσαμε". Με αυτήν την δήλωση, ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έδωσε, λίγο πριν την έναρξη της κρίσιμης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, σαφές στίγμα για το κλίμα που επικρατεί στη βελγική πρωτεύουσα.

Ο ίδιος έσπευσε να προσθέσει ότι το ζήτημα του PSI είναι ακόμη ανοικτό, ωστόσο οι δηλώσεις Γιούνκερ κινούνται σε ανάλογο μήκος κύματος προς εκείνες άλλων αξιωματούχων. Πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας επισήμανε ότι υπάρχουν όλα τα στοιχεία για την επίτευξη συμφωνίας (διαβάστε εδώ σχετικά) ενώ νωρίτερα πηγή του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο κάνει λόγο πως η «γερμανική κυβέρνηση είναι όλο και περισσότερο αισιόδοξη» σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας στο σημερινό eurogroup ώστε να εκταμιευτεί το πακέτο βοήθειας των 130 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι δήλωσε η Ευρώπη πρέπει να βρει μια λύση «στην πιο επικίνδυνη εστία της κρίσης της ευρωζώνης», όπως χαρακτήρισε την Ελλάδα, ενώ ανέφερε πως «επτά ή οκτώ χώρες της Ευρώπης» πρόκειται να αποστείλουν κοινή επιστολή στις Βρυξέλλες ζητώντας μέτρα ανάκαμψης για ολόκληρη την ευρωζώνη. «Αν δεν την έχουν αποστείλει ήδη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αναμένεται να το πράξουν εντός της ημέρας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μόντι συνεχίζοντας «από την 1η Μαρτίου θα δούμε μια Ευρώπη που θα επικεντρώνεται περισσότερο τον τομέα της ανάπτυξης, μια Ευρώπη όπου η ελληνική παρένθεση θα έχει κλείσει, τουλάχιστο στα πιο δραματικά της σημεία».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε ότι "η Ελλάδα προσέρχεται στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup έχοντας εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις που της είχαν τεθεί προκειμένου να εγκριθεί το νέο πρόγραμμα, βασική παράμετρος του οποίου είναι το PSI, στο πλαίσιο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26-27.10.2011". Ο Έλληνας υπουργός των Οικονομικών τόνισε ότι "αναμένουμε σήμερα να κλείσει μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας που δεν ωφέλησε ούτε την ελληνική οικονομία ούτε την Ευρωζώνη συνολικά".

Διαβάστε εδώ αναλυτικά τη δήλωση Βενιζέλου και εδώ ρεπορτάζ για τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις, με βάση κυβερνητικές πηγές.

Όλοι βλέπουν Βρυξέλλες

Στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα. Η κρίσιμη συνεδρίαση, στην οποία θα προεδρεύσει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ξεκινά στις 16.30 ώρα Ελλάδας (15.30 τοπική στις Βρυξέλλες).

Στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο -ο οποίος ταξίδεψε ειδικά για τον σκοπό αυτό στη βελγική πρωτεύουσα- τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας όπως ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Ζανιάς.

"Απέναντι" στην ελληνική αποστολή, θα βρίσκονται οι 16 υπουργοί Οικονομικών των υπολοίπων χωρών μελών της ευρωζώνης και ο επίτροπος της Κομισιόν για οικονομικά και νομισματικά θέματα, Όλι Ρεν.

Οι υπουργοί Οικονομικών του Βελγίου Στήβεν Βανάκερε, της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Εστονίας Γιούργκε Λίγκι, της Ισπανίας Λούις ντε Γκουίντος, της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουάν, της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν, της Ιταλίας Μάριο Μόντι, της Κύπρου Κίκης Καζαμίας, του Λουξεμβούργου Λικ Φριντέν, της Μάλτας Τόνιο Φένεκ, της Ολλανδίας Γιαν Κις ντε Γιάγκερ, της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, της Πορτογαλίας Βίτορ Λούκα Ραμπάκα Γκάσπαρ, της Σλοβενίας Γιάνεζ Σούστερσιτς, της Σλοβακίας Ιβαν Μίκλος και της Φινλανδίας Γιούτα Ουρπιλάινεν, θα αποφασίσουν αν εγκρίνουν την εκταμίευση του δανείου των 130 δισ ευρώ με το οποίο θα επιχειρηθεί ο περιορισμός του δημοσίου χρέους της Ελλάδας στο 120% του ελληνικού ΑΕΠ μέχρι το 2020.

Διαβάστε εδώ σχετικά με τα δημοσιεύματα των ξένων ΜΜΕ για τη συνεδρίαση.


Το ΔΝΤ αναγνωρίζει και προτείνει...

Την ίδια ώρα, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ αποδίδει τα εύσημα στην Ελλάδα, αναγνωρίζοντας πως "έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες".

Ωστόσο, με δεδομένες τις εκτιμήσεις πως το ελληνικό έλλειμμα θα φτάσει το 129% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Ελλάδας το 2020 και καθώς το ποσοστό αυτό θεωρείται ότι καθιστά το χρέος μη βιώσιμο, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα πάρουν σήμερα στα χέρια τους μια έκθεση του ΔΝΤ που προτείνει τέσσερις δράσεις ώστε να περιοριστεί το ελληνικό χρέος στο ποσοστό του 120%.

Οι αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εισηγούνται ανακεφαλαιοποίηση των ποσών που θα εξοικονομηθούν από το ελληνικό PSI (ανταλλαγή ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που "ωριμάζουν" με νέα 30ετούς διάρκειας) ώστε να μειωθεί κατά επιπλέον 1,5% το ελληνικό χρέος, περαιτέρω μείωση του επιτοκίου που έχει συμφωνηθεί να δοθεί το πρώτο δάνειο των 110 δισ ευρώ, συμμετοχή των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με κούρεμα των ομολόγων που κατέχουν και υπολογίζονται σε 12 δισ. ευρώ, αλλά να επιστρέψει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το κέρδος που έχει αποκομίσει από τις διαδοχικές αγορές ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στα ταμεία της ΕΚΤ και υπολογίζονται σε 50 δισ ευρώ.

proto thema online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...