Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

«Κόβαμε» ήδη από τα τέλη του 2008...

Πριν ακόμα υπογραφεί το πρώτο μνημόνιο και η χώρα μπει σε τροχιά σκληρών μέτρων, τα ελληνικά νοικοκυριά φαίνεται ότι είχαν ήδη μπει στο «χορό» της λιτότητας.

Από τα τέλη του 2008, με την κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ, που προκάλεσε η Lehman Brothers, άρχισαν να διαφαίνονται στα ελληνικά νοικοκυριά σημάδια «εξορθολογισμού» των δαπανών τους. Αυτό τουλάχιστον καταδεικνύει η έρευνα που δημοσίευσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς το 2009.

Πιο συγκεκριμένα, η μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών για το 2009 σημείωσε πτώση κατά 2,5% και ανήλθε στα 2.065 ευρώ, ενώ στην ερευνά αποτυπώνεται και το γεγονός ότι και οι δαπάνες των νοικοκυριών για διαρκή αγαθά περιορίστηκαν σημαντικά δίνοντας προτεραιότητα στα βασικά καταναλωτικά αγαθά.

Το μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών των νοικοκυριών αφορά είδη διατροφής (17,3%), και ακολουθούν οι μεταφορές (13,3%) και η στέγαση (11,2%), ενώ οι υπηρεσίες της εκπαίδευσης αποτελούν το μικρότερο μερίδιο των δαπανών (3,2%).

Η μεγαλύτερη μέση μηνιαία δαπάνη αφορά σε είδη διατροφής και ακολουθούν οι δαπάνες για μεταφορές, στέγαση, ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφενεία κλπ., ενώ επισημαίνεται ότι, παρά τα διαφορετικά πρότυπα κατανάλωσης που παρατηρούνται ανάλογα με τον τύπο νοικοκυριού, η μεγαλύτερη δαπάνη καταγράφεται για είδη διατροφής σε όλους τους τύπους νοικοκυριών, με μοναδική εξαίρεση τα μονογονεϊκά νοικοκυριά με ένα ή περισσότερα παιδιά ηλικίας μέχρι 16 ετών.

Επίσης, τα νοικοκυριά σε αγροτικές περιοχές δαπανούν 1.502,96 ευρώ μηνιαίως, ενώ αυτά σε αστικές περιοχές 2.232,06 .

Στα 2.302,93 ευρώ σκαρφάλωσε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους το οικογενειακό καλάθι ενός μεσαίου νοκοκυριού, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,3%, που μεταφράζεται σε 52,21 ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών (ΕΛΚΕΚΑ). Διαβάστε περισσότερα εδώ
proto thema online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...