Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Το άδηλο μέλλον της Ε.Ε.

Οι δηλώσεις του προέδρου της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ότι η Ε.Ε. γνώριζε το οικονομικό αδιέξοδο της Ελλάδας εδώ και χρόνια αλλά σιωπούσε, επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά πως η Ευρώπη της αλληλεγγύης, η Ευρώπη των λαών και των πολιτών, αποτελεί «όνειρο θερινής νυχτός». Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η επισήμανση του κ. Γιουνκέρ ότι τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία που, υποτίθεται, ότι αποτελούν την ατμομηχανή της Ε.Ε. στο δρόμο προς την οικονομική και πολιτική ολοκλήρωση, όχι μόνον δεν έκρουσαν τον κώδονα του κινδύνου για την επερχόμενη χρεοκοπία, αλλά συνέχισαν να εξάγουν στη χώρα μας πάσης φύσεως προϊόντα, κυρίως εξοπλιστικά συστήματα, κερδίζοντας σε βάρος της ασθμαίνουσας ελληνικής οικονομίας τεράστια ποσά.

Όταν τελικά έγινε γνωστό ότι η χώρα μας βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και τέθηκε θέμα στήριξής της από τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, η γερμανική κυβέρνηση της κ. Μέρκελ όχι μόνον δεν συμφώνησε αλλά κωλισιεργούσε επί μήνες ενισχύοντας έτσι τη βουλιμία των περιώνυμων «αγορών», τουτέστιν την αδηφαγία του κερδοσκοπικού κεφαλαίου. Δυστυχώς, τη λογική της κ. Μέρκελ ακολούθησαν και τα ΜΜΕ της Γερμανίας, καταγγέλοντας συλλήβδην τον ελληνικό λαό για διαφθορά, τεμπελιά κ.λ.π. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί, ότι η γερμανική κυβέρνηση, ενώ αρνούνταν να στηρίξει την Ελλάδα, διέθετε 102 δις Ευρώ για να σώσει την Τράπεζα Υποθηκών (Hypo Bank), η οποία και άλλαξε όνομα, συνεχίζοντας τη θεάρεστη κερδοσκοπική της πολιτική, αφού η εξυγίανσή της κόστισε τελικά στους Γερμανούς φορολογούμενους περίπου 191 δις Ευρώ!

Δεδομένου ότι η Γερμανία είναι η πιο ισχυρή οικονομική δύναμη της Ευρώπης, ο ρόλος της στη διακασία οικονομικής και πολιτικής ολοκλήρωσης της Ε.Ε. είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Η στάση, ωστόσο, της γερμανικής κυβέρνησης κάθε άλλο παρά ενισχύει την άποψη ότι η Ε.Ε. έχει μέλλον. Φαίνεται πως η Γερμανία, εκμεταλλευόμενη την οικονομική της ισχύ αλλά και τις αδυναμίες των
άλλων χωρών-μελών της Ε.Ε., ιδιαίτερα της νότιας Ευρώπης, θέλει να επαναπροσδιορίσει τη θέση της στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς, προωθώντας, με προπέτασμα καπνού το Σύμφωναο Σταθερότητας, όχι μια Ε.Ε. ισότιμων χωρών, δηλαδή μια Ε.Ε. με τη Γερμανία αλλά υπό τη Γερμανία. ‘Ο,τι δεν πέτυχε με την ισχύ των όπλων στο παρελθόν, το επιδιώκει τώρα με «Δούρειο Ίππο» το εξωτερικό της εμπόριο.
Ως γνωστόν, το 40% και πλέον των εξαγωγών της Γερμανίας, κυρίως σε τεχνολογικό εξοπλισμό, κατευθύνεται προς τις άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. Όμως, η εξάρτησή της από το εξαγωγικό εμπόριο, αποτελεί και την «αχίλλειο πτέρνα» της οικονομίας της. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός πρωτόγνωρου νομισματικού και εμπορικού πολέμου μεταξύ των βιομηχανικών χωρών της Δύσης (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία κλπ.) και των αναδυόμενων οικονομιών (Κίνα, Βραζιλία, Ινδία), η γερμανική οικονομία κινδυνεύει να βρεθεί, ως κατεξοχήν εξαγωγική χώρα, σε οικονομικό αδιέξοδο, με απρόβλεπτες συνέπειες στο επίπεδο της απασχόλησης, όταν οι εισαγωγές γερμανικών προϊόντων από τους εταίρους της περιοριστούν λόγω έλλειψης χρημάτων.

Οι τελευταίες δηλώσεις του κ. Γιουνκέρ σχετικά με το οικονομικό αδιέξοδο της χώρας μας αποκαλύπτουν το μέγεθος της υποκρισίας στους κόλπους της Ε.Ε., η οποία, ενώ θα μπορούσε να αποτελέσει σανίδα σωτηρίας για τον πλανήτη μας, γεφυρώνοντας το τεράστιο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών χωρών, εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο σε πολιτικό νάνο, ανίκανο να παρέμβει αποτελεσματικά στη διεθνή πολιτική σκηνή, εξυπηρετώντας πρωτίστως εθνικά συμφέροντα των ισχυρών χωρών-μελών της. Βολοδέρνει, χωρίς πυξίδα και χωρίς όραμα, λειτουργώντας, δυστυχώς, ως Ελντοράντο του χρηματιστικού κεφαλαίου και του κερδοσκοπικού κεφαλαίου ειδικότερα σε βάρος των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των λαών που τη συνθέτουν.
protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...