Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Το G20 δεν έλαβε απόφαση για αύξηση των κεφαλαίων του ΔΝΤ...

Στη συνεδρίαση των G20 (δηλαδή της ομάδας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη) που διεξήχθη στην πόλη του Μεξικό από τις 24 μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου, είχε σχεδόν προεξοφληθεί ότι θα ληφθεί απόφαση για αύξηση των κεφαλαίων που πρόκειται να διαθέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ώστε να αντιμετωπιστεί η ευρωπαϊκή οικονομική κρίση.

Η εκκρεμότητα όμως παρατείνεται αφού η οριστική απόφαση μετατέθηκε για τον Μάρτιο. Παραλλήλως οι μη ευρωπαίοι του G20 άσκησαν πιέσεις στις ευρωπαϊκές χώρες του κλαμπ των 20 ισχυρότερων οικονομιών -κυρίως όμως στη Γερμανία- να κινηθεί με αποφασιστικότητα προς την κατεύθυνση αύξησης του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας (ESM).

Μόνον υπό ορισμένες προϋποθέσεις οι αναπτυσσόμενες οικονομικά χώρες σκοπεύουν να βοηθήσουν να ξεπεραστεί η ευρωπαϊκή κρίση χρέους, σύμφωνα με όσα είπε ο Βραζιλιάνος υπουργός Οικονομικών, Γκίντο Μαντέγκα.

Κατά την έναρξη των εργασιών της διάσκεψης των G20 στο Μεξικό, ο κ. Μαντέγκα τόνισε πως οι κυβερνήσεις των είκοσι ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου έχουν ταυτόσημη άποψη σχετικά με την κρίση χρέους της ευρωζώνης και εξήγησε πως οι αναπτυσσόμενες οικονομικά χώρες θα δώσουν χρήματα για να αντιμετωπιστεί η κρίση μόνον εάν πρώτον, η Ευρώπη διαθέσει περισσότερα κονδύλια για την επίλυση της κρίσης και, δεύτερον, οι αναπτυσσόμενες οικονομικά χώρες αποκτήσουν μεγαλύτερη ισχύ μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το οποίο θα υλοποιήσει το ταχύτερο δυνατό τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση των πόρων του.

"Ομως, ο Μάρτιος αρχίζει την 1η και τελειώνει στις 31. Ανάμεσα στην 1η και την 31η Μαρτίου θα εξετάσουμε εάν το εύρος του μηχανισμού "σταθερότητας" επαρκεί με δεδομένα τα τελευταία γεγονότα", απάντησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε μια τοποθέτηση που θεωρείται ότι θα ενισχύσει το κλίμα αβεβαιότητας αφού η λήψη των τελικών αποφάσεων δεν προσδιορίζεται στη σύνοδο κορυφής στις 1 και 2 Μαρτίου, αλλά τοποθετείται γενικώς, κάποια στιγμή μέσα στον Μάρτιο.

Οι Ευρωπαίοι δέχονται ασφυκτικές πιέσεις από τους εταίρους τους στην ομάδα των ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου (G20), οι οποίοι ξεκαθαρίζουν πως εάν η ίδια η Ευρώπη δεν αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους που την ταλανίζει δεν θα πρέπει να υπολογίζει στη συνεισφορά των τρίτων χωρών, ούτε και θα πρέπει να περιμένει μια αύξηση στα κονδύλια που θα «ρίξει» στη μάχη χρέους το ΔΝΤ.
Στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των 20, στην πόλη του Μεξικού, η Ευρώπη ουσιαστικά πήρε ένα «μήνυμα» ενόψει και της Συνόδου Κορυφής στις 1 και 2 Μαρτίου, όπου θα αποφασισθεί η τυπική υλοποίηση και κυρίως τα διαθέσιμα κεφάλαια στον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης (ESM).
Οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ιαπωνία, συνεπικουρούμενες από αρκετές αναπτυσσόμενες οικονομίες αλλά και από στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ουσιαστικά μετέφεραν, ήδη πριν καν ξεκινήσει η συνεδρίαση των G20, στον κ. Σόιμπλε και στους Ευρωπαίους ομολόγους του το αίτημα για αύξηση της «δύναμης πυρός» του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης.
Κάτι που οδήγησε τον Γερμανό Κεντρικό Τραπεζίτη Γιενς Βάιντμαν να δηλώσει πως δεν περιμένει κάποια τελική απόφαση στην σύνοδο των G20 για αύξηση των κονδυλίων του ΔΝΤ.
Κονδυλίων που ας μην ξεχνάμε η ίδια η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ θέλει να υπερδιπλασιασθούν (κατά 500-600 δισεκατομμύρια δολάρια, στο ένα τρισ.), ακριβώς επειδή «βλέπει» την ανάγκη παρέμβασης του ΔΝΤ όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ευρωπαϊκές οικονομίες σαφώς πιο μεγάλες και συστημικά επικίνδυνες.
Με την άποψη του χερ Βάιντμαν φαίνεται πως συμφωνεί και ο οικοδεσπότης της Συνόδου, Μεξικάνος υπουργός Οικονομικών Ζοζέ Αντόνιο Μεάντε, ο οποίος δήλωσε πως «είναι πολύ νωρίς για οποιαδήποτε πρόοδο στο ζήτημα της αύξησης της συνεισφοράς των κρατών-μελών του ΔΝΤ».

Πρακτικά αυτό που συμβαίνει είναι πως κυρίως οι ΗΠΑ, και δευτερευόντως Ιαπωνία και Κίνα απαιτούν από την Ευρώπη, πρωτίστως όμως από τη Γερμανία, να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης για την κρίση και κυρίως το κόστος αντιμετώπισης. Ακόμα και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα που εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη νέα συμφωνία στήριξης της Ελλάδας παρέπεμψε στις δηλώσεις του υπουργού του των Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, με τον τελευταίο να τονίζει πως η Ευρωζώνη πρέπει πρώτη να καθαρίσει τα του οίκου της και μετά να ζητάει λεφτά από τον υπόλοιπο κόσμο.

Μιλώντας στο CNBC ο κύριος Γκάιτνερ τόνισε χαρακτηριστικά πως οι ΗΠΑ «δεν θέλουν να δουν το ΔΝΤ να αναλαμβάνει ρόλο υποκατάστατου όσων δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους».
Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο ξεκάθαρη κριτική στην εμμονή του Βερολίνου να «προστατεύει» - μέσω των αυστηρών πολιτικών που επιβάλλει στην Ελλάδα και στους υπόλοιπους «αδύναμους κρίκους» του ευρώ - τα χρήματα των κεντροευρωπαίων φορολογουμένων και να ζητά λεφτά από τρίτες χώρες!

Για του λόγου το αληθές και ο Μεξικάνος κεντρικός τραπεζίτης Ογκοστίν Κάρστενς, δήλωσε πως «τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα πολλές χώρες μπορούν να λυθούν εάν αυτές αντιδράσουν αποφασιστικά και έγκαιρα. Αν το πράξουν θα διασφαλίσουν και το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας».
Είναι προφανές πως στο στόχαστρο όλων βρίσκεται η Γερμανία. Και η «άμυνά» της έρχεται δια στόματος του επικεφαλής της Bundesbank και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γενς Βάιντμαν που δηλώνει πως η Γερμανία «έχει ήδη συνεισφέρει περισσότερο κι από όσο της αναλογεί στις προσπάθειες αντιμετώπισης της ευρωπαϊκής κρίσης και ειδικότερα για την Ελλάδα ξεκαθάρισε πως η χώρα μας δεν θα λάβει περαιτέρω οικονομική βοήθεια εάν δεν ανταποκριθεί στους στόχους που έχουν τεθεί για την άμεση υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και κυρίως για τιθάσευση των δημοσίων δαπανών. (δείτε εδώ τι μετέδιδε νωρίτερα το protothema.gr: http://www.protothema.gr/world/article/?aid=179559)

Kαι συνέχισε ισχυριζόμενος πως «είναι παρεξηγημένη (!) η στάση της Γερμανίας και λανθασμένη η άποψη πως το Βερολίνο αρνείται να παράσχει άλλη βοήθεια προς τους οικονομικά ασθενέστερους εταίρους του»!!!
Σε κάθε περίπτωση το σίγουρο είναι πως μετά τη συντονισμένη αυτή «επίθεση» το Βερολίνο δείχνει να αναδιπλώνεται και στη Σύνοδο κορυφής της ΕΕ, την ερχόμενη εβδομάδα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα κληθούν να δώσουν μια τελική απάντηση ως προς τη δομή και τα κονδύλια που θα έχει διαθέσιμα ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης, με στόχο να δώσουν μια πειστική απάντηση σε όλους πως «η Ευρώπη δραστηριοποιείται για να σωθεί»!

Κι όλα πρέπει να γίνουν άμεσα, γιατί η κρίση σοβεί, οι οικονομίες Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και - ακόμα, μέχρι να εγκριθούν οι συμφωνίες και τυπικά - Ελλάδας βρίσκονται υπό τρομερή πίεση, ενώ η επόμενη Σύνοδος των 20, που θα μπορούσε να εγκρίνει την αύξηση της «δύναμης πυρός» του ΔΝΤ, είναι προγραμματισμένη για τα μέσα Απριλίου και η μεθεπόμενη για τον Ιούνιο.
proto thema online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρχισε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Αυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους

Τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 άρχισε να «υποδέχεται» από χθες το βράδυ και μέχρι τις 26 Ιουλίου το taxi...