Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Σκληρό παζάρι με την τρόικα


Σκληρό παζάρι με την τρόικα

Με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο ενδέχεται να συναντηθεί το βράδυ της Παρασκευής ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος, την ώρα που κορυφώνονται οι σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα για σειρά κρίσιμων θεμάτων, όπως τα νέα μέτρα, τα εργασιακά και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ο κ. Βενιζέλος θα ενημέρωσει τον Πρωθυπουργό για ό,τι διεμήφθη στην τελευταία συνάντησή του με την τρόικα, το μεσημέρι της Παρασκευής, με αντικείμενο τα μέτρα που απαιτούν οι δανειστές προκειμένου να εγκρίνουν το νέο πακέτο βοήθειας.

Γύρω στις 7 το απόγευμα της Παρασκευής, στη Ζαλοκώστα πραγματοποιήθηκε ραντεβού των κκ Βενιζέλου, Προβόπουλου της τρόικας καθώς επίσης και του προέδρου του ΟΔΔΗΧ κ. Π. Χριστοδούλου. Ο κ. Προβόπουλος αποχώρησε λίγο μετά τις 8 το βράδυ.

Βενιζέλος - τρόικα


Ο κ. Βενιζέλος θα ενημέρωσει τον Πρωθυπουργό για ό,τι διεμήφθη στην τελευταία συνάντησή του με την τρόικα, το μεσημέρι της Παρασκευής, με αντικείμενο τα μέτρα που απαιτούν οι δανειστές προκειμένου να εγκρίνουν το νέο πακέτο βοήθειας.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Γ. Χαρδούβελης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμώνων κ. Γ. Ζανιάς.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι προχωρά η επεξεργασία των κειμένων «λέξη λέξη», ότι τα εργασιακά δεν συζητούνται σε αυτή τη σύσκεψη αλλά σε ανώτερο επίπεδο, εννοώντας τις διαπραγματεύσεις του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων και ότι το βασικό θέμα συζήτησης από τις 13.30 στη Ζαλοκώστα είναι τα δημοσιονομικά. Το ίδιο πρόσωπο ανέφερε ότι οι συζητήσεις θα ολοκληρωθούν τα μεσάνυχτα.

Λίγο πριν τις 16.00 στη Ζαλοκώστα κατέφθασαν για να συμμετάσχουν στη σύσκεψη ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δ. Ρέππας με τον υφυπουργό κ. Ντ. Ρόβλιας.

Ως γνωστόν, ένα από τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης είναι η συγχώνευση φορέων του Δημοσίου με ταυτόχρονες απολύσεις-εξπρές υπαλλήλων.

Η συζήτηση για τη διάρθρωση του δημοσίου τομέα διήρκησε από τις 16:00 έως τις 18:30. Αμέσως μετά αποχώρησε ο κ. Ρέππας.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες συζητήθηκε η αξιολόγηση δομών και προσωπικού στον δημόσιο τομέα, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο απολύσεων, καθώς επίσης η περικοπή των επικουρικών συντάξεων και η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στους 720.000 υπαλλήλους του Δημοσίου συμπεριλαμβάνονται 165.000 ένστολοι και 190.000 εκπαιδευτικοί, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες θα μπουν επίσης στη διαδικασία της αξιολόγησης.

Προς το παρόν προχωρά μια διαδικασία τεκμηρίωσης σε συνεργασία με την TASK Force, με Γάλλους ειδικούς και με το κλιμάκιο του ΔΝΤ που βρίσκεται μόνιμα στην Αθήνα. Στόχος είναι η μείωση του προσωπικού κατά 150.000 ως το 2015.
TO BHMA online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: Μία νέα περιφερειακή ανισορροπία βρίσκεται σε εξέλιξη

Αυτό υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της νέας μελέτη του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων...