Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

«Αδικαιολόγητη πίεση»

Ο 'Ολι Ρεν χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την πίεση των αγορών στην Ιταλία και στην Ισπανία, λέγοντας πως η περίπτωση της Ελλάδας είναι μοναδική, ενώ ουσιαστικά προανήγγειλε την έκδοση ευρωομολόγου. Ο κοινοτικός επίτροπος υποχρεώθηκε να κάνει δηλώσεις προκειμένου να καθησυχάσει τις αγορές, στέλνοντας μήνυμα για αποφασιστικές παρεμβάασεις από τις πολιτικές ηγεσίες της Ευρωζώνης.
Η Παρασκευή ήταν μία άσχημη ως και τραγική μέρα για τις παγκόσμιες αγορές καθώς η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη προκαλεί αλυσιδωτές επιπτώσεις στα χρηματιστήρια. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και οι κυβερνήσεις της Κίνας και της Ιαπωνίας ζήτησαν συντονισμό προκειμένου να αποφευχθεί η κρίση. Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει καταρρεύσει, επιστρέφοντας 15 χρόνια πίσω.
Ο κοινοτικός επίτροπος είπε ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ θα πρέπει να αξιολογούν συνεχώς τη χρηματοδοτική ικανότητα του μηχανισμού διάσωσης EFSF, ενώ θα πρέπει να εξετάσουν και την ιδέα των ευρωομολόγων μαζί με άλλες επιλογές. Πρόσθεσε ότι πρέπει να εξεταστούν μακροχρόνιες επιλογές για την δομή της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της ιδέας των ευρωομολόγων. Tην ίδια στιγμή η ΕΚΤ προχωρούσε στις αγορές τίτλων από Ισπανία και Ιταλία με αποτέλεσμα να σημειωθεί αποκλιμάκωση των spreads.
'Οπως είναι φυσιολογικό, η Αθήνα ανησυχεί καθώς δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα τα πλαίσια εντός των οποίων θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου. 'Άλλωστε με δεδεομένη τη συμμετοχή των ιδιωτών στο σχέδιο για την Ελλάδα, οι εξελίξεις στις αγορές προσθέτουν πολλούς ευμετάβλητους ή άγνωστους παράγοντες στο σχηματισμό της συνολικής εικόνας.

protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για ένα νέο σχέδιο στεγαστικής πολιτικής

Πριν από λίγες μέρες ο Παύλος Γερουλάνος, του ΠΑΣΟΚ, παρουσίασε έναν αριθμό που προκαλεί έκπληξη. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν, ανά τη χώρα, 72.0...