Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Βουτιά στο ΑΕΠ, πρωτοφανής ύφεση και κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης

Σε απόλυτο αδιέξοδο οδηγεί η κυβερνητική οικονομική πολιτική υποστηρίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, επικαλούμενα τα νέα στοιχεία για μείωση κατά 6,9% του ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) κατά το 2ο τρίμηνο του 2011 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Στοιχεία που δείχνουν ότι η ύφεση στην οικονομία όχι μόνο δεν υποχωρεί, αλλά βαθαίνει περαιτέρω, σε πρωτοφανή για τη μεταπολεμική Ελλάδα επίπεδα, η ανεργία αυξάνει και η οικονομία καταρρέει.
Ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε:
«Η Οικονομία πορεύεται σε “μακρά έρημο”. Η ένταση και έκταση της ύφεσης είναι πρωτόγνωρη. Υπερβαίνει και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις. Μια ύφεση που από τη μία μεριά απορροφά την αποτελεσματικότητα των μέτρων λιτότητας και από την άλλη οδηγεί την Οικονομία στην “παγίδα ενός τεράστιου χρέους”.
Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ παρουσίασε μεγάλη μείωση κατά 6,9% το 2ο τρίμηνο του έτους. Ενώ αναθεωρήθηκε προς το δυσμενέστερο και για το 1ο τρίμηνο του 2011. Διαμορφώθηκε στο -8,1%, από -5,5% που ήταν η προηγούμενη, όπως αποδεικνύεται, εξαιρετικά αισιόδοξη κυβερνητική εκτίμηση. Τα στοιχεία αυτά καθιστούν ουτοπική την πρόβλεψη του Υπουργείου Οικονομικών για ύφεση μόνο 3,5% το 2011. Επιβεβαιώνουν ότι η “συνταγή” για την έξοδο από την κρίση είναι λανθασμένη. Είναι επομένως επιβεβλημένη η άμεση Επανεκκίνηση της Οικονομίας».
Από το Γραφείο Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Η κλιμάκωση της ύφεσης απαιτεί περισσότερη κατανόηση και εντατικοποίηση προσπαθειών σε όλους τους τομείς, από Κόμματα και κοινωνία».
Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ σε ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Κάθε μέρα που περνάει, η αποτυχία της πολιτικής των μνημονίων και των μεσοπρόθεσμων προγραμμάτων γίνεται φανερή σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής στη χώρα μας. Διάλυση του δημόσιου τομέα, ξεπούλημα των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και της δημόσιας περιουσίας, αύξηση των έμμεσων φόρων, βάθεμα της ύφεσης, υποβάθμιση του εναπομείναντος κοινωνικού κράτους και αύξηση της ανεργίας δείχνουν το αδιέξοδο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης, που οδηγεί σε όλα αυτά τα άδικα και καταστροφικά αποτελέσματα για την πλειοψηφία της κοινωνίας, ενισχύοντας ταυτόχρονα την ανασφάλεια και το φόβο για το άμεσο μέλλον». μείωση κατά 6,9% του ΑΕΠ
Η εκπρόσωπος Τύπου, των Οικολόγων Πρασίνων, Ελεάννα Ιωαννίδου, δήλωσε:
«Είναι πλέον σαφές ότι διανύουμε την τρίτη χρονιά βαθιάς ύφεσης που βαίνει διαρκώς επιδεινούμενη. Κυβέρνηση και τρόικα έχουν ξεφύγει από τους όποιους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους είχαν θέσει, προκειμένου να δικαιολογήσουν τις πολιτικές που επέλεξαν, ενώ, παράλληλα με τη συρρίκνωση του Α.Ε.Π., καλπάζει η ανεργία, αυξάνεται το δημόσιο χρέος, και δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς ούτε το έλλειμμα. Η οικονομία καταρρέει και μαζί της καταρρέουν η απασχόληση και οι
προοπτικές των ανθρώπων, διαλύεται η κοινωνική συνοχή και, μάλιστα, χωρίς να διαφαίνεται καμία βελτίωση στο ορατό μέλλον. Οι Οικολόγοι Πράσινοι απευθύνουμε έκκληση για άμεση αλλαγή πολιτικής, με επένδυση στη βιωσιμότητα και τη θεμελίωση ενός Νέου Κοινωνικού Συμβολαίου, που θα στηρίζει την ευημερία στα συλλογικά αγαθά, την αλληλεγγύη και την ποιότητα ζωής για όλους. Ή αλλάζουμε ή συνεχίζουμε να βουλιάζουμε σε ένα βαρέλι που δεν έχει πάτο.»
Από το γραφείο Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την ύφεση και χθες για την ανεργία, δείχνουν πως η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα έχει καταρρεύσει και ότι η κυβέρνηση έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο. Η αλόγιστη αύξηση των φορολογικών συντελεστών και ειδικότερα του ΦΠΑ, οδηγεί την οικονομία στην πιο βαθιά ύφεση που έχει γνωρίσει μεταπολεμικά.

Τώρα, δίχως καθυστέρηση, απαιτείται να ληφθούν άμεσες αποφάσεις αλλαγής της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης, μεταθέτοντας τη μείωση του ελλείμματος στον περιορισμό των δημοσίων δαπανών και όχι στην αφαίμαξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων
eklogika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

MRB: Πέμπτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, 3 στους 10 συμφωνούν με την αποπομπή Κασσελάκη – Ποιος προηγείται στην κούρσα για το ΠΑΣΟΚ

Την αλλαγή στους συσχετισμούς του πολιτικού σκηνικού καταγράφει η δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του Open. Την ίδια ώρα που τα εσωκομματ...