Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Λιβύη: η τελική πράξη

Όλα δείχνουν ότι το καθεστώς Καντάφι θα κλείσει τον ιστορικό του κύκλο τη Δευτέρα, τερματίζοντας την αρχή του ενός ανδρός μετά από 42 χρόνια. Ήδη δεν εγείρεται πλέον θέμα για το ποιος έχει τον έλεγχο της Λιβύης, αλλά για την ύστατη πράξη του συνταγματάρχη στο τέλος του δράματος. Θα παραδοθεί ή θα προτιμήσει να πέσει με δραματικό τρόπο, προσδίδοντας «ηρωική» διάσταση στην έξοδο του από τη σκηνή; Ουσιαστικά εκεί στρέφεται το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης τούτες τις στιγμές, με τους αντικαθεστωτικούς να ελέχουν την Τρίπολη και τον Καντάφι να βρίσκεται, κατά πάσα πιθανότητα σε κυβερνητικό κτιριακό συγκρότημα.
Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι το καθεστώς Καντάφι καταρρέει και ουσιαστικά κάλεσε τον συνταγματάρχη να μεταβιβάσει την εξουσία και να αναγνωρίσει το τέλος της κυριαρχίας του.
Οι αντικαθεστωτικοί μπήκαν στην Πράσινη Πλατεία της Τρίπολης, η προεδρική φρουρά του Μουαμάρ Καντάφι παραδόθηκε, οι δύο γιοί του συνελήφθησαν και παρ' όλο που το στρατηγείο του κρατάει ακόμα, αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν ότι ο Λίβυος ηγέτης βρίσκεται πολύ κοντά στο να χάσει τον έλεγχο και του τελευταίου "οχυρού" του: της πρωτεύουσας. Ο κόσμος έχει αρχίσει να ξεχύνεται στους δρόμους και το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, με μαζικό SMS, κάλεσε τους Λίβυους να πανηγυρίσουν "την πτώση του Καντάφι" και να βγούν στους δρόμους και να προστατεύσουν τη δημόσια περιουσία". Αντίστοιχα μηνύματα μεταδίδει και ο ραδιοφωνικός σταθμός που πέρασε στα χέρια των αντικαθεστωτικών.
Ουσιαστικά οι εκκλήσεις του Καντάφι προς τους οπαδούς του δεν βρήκαν ανταπόκριση. Σχεδόν κανένας τους δεν σήκωσε τα όπλα που μοίρασε το καθεστώς για να υπερασπιστεί το τελευταίο οχυρό της Τρίπολης. Η είσοδος στην Τρίπολη προκάλεσε κύματα ενθουσιασμού σε όλες τις μεγάλες πόλεις
με χιλιάδες κόσμου στους δρόμους να πανηγυρίζει το τέλος ενός καθεστώτος 42 ετών.
protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στις αγορές το Ελληνικό Δημόσιο με 30ετές ομόλογο

Σε νέα έκδοση ομολόγου 30ετούς διάρκειας προχωρά το Ελληνικό Δημόσιο , για πρώτη φορά μετά το 2021, με το μέγεθος της νέας έκδοσης να εκτιμ...