Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Ριπή αισιοδοξίας

Άλμα στο χρηματιστήριο και, έστω μία ριπή αισιοδοξίας στην αγορά, προκάλεσαν οι επίσημες ανακοινώσεις για τη συγχώνευση της Alpha Bank με τη Eurobank και τη δημιουργία μίας νέας τράπεζας, της Alpha Eurobank. Η σχέση ανταλλαγής είναι 5 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές Alpha για κάθε 7 κοινές ονομαστικές μετοχές Eurobank, η οποία αντιστοιχεί σε 0,714 μετοχές Alpha για κάθε μία μετοχή Eurobank. Η μετοχική σύνθεση του νέου ομίλου θα είναι 57,5% Alpha και 42,5% Eurobank.
Ο νέος όμιλος θα έχει συνολικό δίκτυο άνω των 1.300 καταστημάτων σε οκτώ χώρες και θα είναι μεταξύ των τριών μεγαλύτερων τραπεζών σε Βουλγαρία, Κύπρο, Ρουμανία και Σερβία. Ακόμα, θα περιλαμβάνεται στους 25 μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους στην Ευρώπη με pro forma (πριν τις προβλέψεις) συνολικό ενεργητικό 146 δισ. ευρώ. Τα pro forma κέρδη του ενοποιημένου σχήματος το 2010 ήταν 2,6 δισ. ευρώ. Το όνομα του νέου σχήματος θα είναι Alpha Eurobank και θα έχει το σήμα της Alpha.
«Δημιουργούμε τη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα», ανέφερε, τονίζοντας ότι το σχήμα που θα προκύψει «γίνεται μια τράπεζα ευρωπαϊκού μεγέθους, στο νούμερο 22-23 της Ευρώπης» είπε ο κ. Ι. Κωστόπουλος και έκανε ειδική μνεία στην συμμετοχή του Κατάρ, την οποία και χαρακτήρισε «ψήφο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα», ενώ όπως είπε είναι πρώτη ξένη επένδυση σε αυτόν τον τόπο μετά από πολλά χρόνια. Οπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Δ. Μαντζούνης κλειδί της επιτυχίας αποτελεί το γεγονός ότι οι δύο οργανισμοί μιλούν την ίδια γλώσσα, έχουν τις ίδιες αρχές και τις ίδιες αξίες. «Έχουμε τον πιο περιζήτητο διεθνή μέτοχο μαζί μας και προσβλέπουμε στα 650 εκατ. ευρώ συνέργιες τα επόμενα τρία χρόνια», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι σε όλες τις τραπεζικές εργασίες, η νέα τράπεζα θα είναι κορυφαία στην Ελλάδα.

Από την πλευρά της Eurobank, ο πρόεδρος της τράπεζας Τίμος Χριστοδούλου, χαρακτήρισε, μεταξύ άλλων τη νέα τράπεζα ως «βάση για την ανόρθωση της οικονομίας όταν βγούμε από την κρίση και αναπτυξιακό μόχλο για την Ελλάδα» ενώ με τη σειρά του τόνισε ότι η συμμετοχή του Κατάρ θα αποτελέσει παράδειγμα για άλλες οικονομίες του εξωτερικού.
Τη συμφωνία χαιρέτισε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι πρόκειται για «θετική εξέλιξη που δείχνει το δυναμισμό και τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού
συστήματος».Όπως αναφέρει, «η πρωτοβουλία αυτή δείχνει ότι η σημερινή κρίση μπορεί να λειτουργεί ως ευκαιρία για διαρθρωτικού χαρακτήρα κινήσεις που δίνουν ώθηση, τόσο στη χρηματοοικονομική σφαίρα όσο και στη σφαίρα της πραγματικής οικονομίας, καθώς όλα κρίνονται τελικά στο επίπεδο αυτό». «Είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι μετέχει στο νέο σχήμα το Κατάρ, που επενδύει στην Ελλάδα και στέλνει διεθνώς ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.» Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας, ο κ. Προβόπουλος: «Η ουσιαστική ενίσχυση των κεφαλαίων της νέας, ενιαίας, τράπεζας, η φιλική προσυνεννόηση των δύο εταίρων, η συμμετοχή ξένου ισχυρού επενδυτή και η αξιοποίηση των συνεργειών σηματοδοτούν αισιόδοξη προοπτική για την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό της σύστημα. Όπως έχω επανειλημμένα υποστηρίξει, στρατηγικές κινήσεις τέτοιας μορφής συμβάλλουν καθοριστικά στην ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας του τραπεζικού συστήματος και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας»
protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξάδερφος Κασσελάκη: Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών», λέει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στο κόμμα των «Σπαρτιατών» για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει αναφορικά μ...