Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Ανήσυχοι βουλευτές, υπουργοί έτοιμοι για... θυσίες


Ανήσυχοι βουλευτές, υπουργοί έτοιμοι για... θυσίες

H χθεσινή πτώση του χρηματιστηρίου συνέπεσε με την έναρξη των εργασιών της Βουλής έπειτα από τις διακοπές. Στο περιστύλιο και στο καφενείο οι βουλευτές του ΠαΣοΚ βρήκαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις ανησυχίες τους για την ρευστή οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές της κυβέρνησης, η οποία ανοίγει ταυτόχρονα μεγάλα μέτωπα στη δημόσια διοίκηση, την υγεία και την παιδεία.

Σήμερα, στις 6.30 το απόγευμα θα έχουν την ευκαιρία να θέσουν τα ερωτήματα τους απευθείας στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών στη συνεδρίαση του αρμόδιου Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠαΣοΚ. Ο κ. Ευ. Βενιζέλος συγκαλεί τον ΚΤΕ Οικονομικών με διευρυμένη σύνθεση, που σημαίνει ότι μπορεί να παρακολουθήσει τη συνεδρίαση όποιος βουλευτής επιθυμεί και όχι μόνο τα μέλη του συγκεκριμένου ΚΤΕ, για να ενημερώσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ για τις εξελίξεις στην Οικονομία.
Νωρίτερα σήμερα (12 το μεσημέρι) συνεδριάζει και το υπουργικό συμβούλιο, με έξι νομοσχέδια στην ατζέντα του. Πρόκειται για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τα «Ενισχυμένα μέτρα εποπτείας και εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων και άλλες διατάξεις», το «Πειθαρχικό Δίκαιο Δημοσίων Υπαλλήλων» του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Επίσης, θα συζητηθούν δύο νομοσχέδια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το ένα αφορά τη «συγχώνευση οργανισμού "Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός - ΔΗΜΗΤΡΑ", συγχώνευση εποπτευόμενων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων νομικών προσώπων» και το δεύτερο τη «διάθεση φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην αγορά, ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων». Το υπουργείο Υποδομών φέρνει νομοσχέδιο για τη «Σύσταση και λειτουργία επικουρικής ακτοφυλακής», και το υπουργείο Ανάπτυξης για την «τροποποίηση διατάξεων του νόμου 2168/1993 και ενσωμάτωση της Οδηγίας 2009/43/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 6ης Μαΐου 2009 σχετικά με την απλούστευση όρων για μεταφορές προϊόντων συνδεομένου με τον τομέα της άμυνας εντός της Κοινότητας».
Ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, συνεχίζει τις συσκέψεις που ξεκίνησε από την αρχή της εβδομάδας ενόψει της παρουσίας του στη ΔΕΘ. Χθες, είχε συνεργασία με τους κ.κ. Γ. Κουτρουμάνη και Π. Τζωρτζάκη, για την ανεργία και την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων. Η αυξανόμενη ανεργία αποτελεί έναν από τους εφιάλτες της κυβέρνησης και χθες συζητήθηκαν τα μέτρα αντιμετώπισης της αλλά και το ενδεχόμενο να αντληθούν παγωμένα κοινοτικά κονδύλια από άλλα υπουργεία ώστε το ποσό για την αντιμετώπιση της ανεργίας, που υπολογίζεται σε 2,7 δισ. ευρώ να φθάσει έως και τα 4 δισ. ευρώ.
Την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να βάλει την κυβέρνηση να τρέξει σπριντ στο επόμενο διάστημα, λόγω τρόικας και ΔΕΘ, αρκεί μια δήλωση για να αναστατώσει τις ευαίσθητες ισορροπίες στο εσωτερικό της. Την τελευταία αφορμή την έδωσε ο κ. Χ. Παμπούκης ο οποίος σε συνέντευξη του στη ΝΕΤ ζήτησε την επανασύσταση του υπουργείου Ναυτιλίας. Από την άλλη πλευρά σχηματοποιείται η ομάδα υπουργών, η οποία στηρίζει με σταθερότητα και συνέπεια τις μεταρρυθμίσεις. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του κ. Α. Λοβέρδου, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξη του, τόσο στον κ. Ευ. Βενιζέλο για τη δήλωσή του ότι μπορεί και να έχει θυσιάσει το πολιτικό του μέλλον αναλαμβάνοντας το υπουργείο Οικονομικών, όσο και στην κυρία Αννα Διαμαντοπούλου. «Ένας πολιτικός που διαχειρίζεται σ' αυτές τις δύσκολες μέρες τα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να εξαφανιστεί» είπε μιλώντας στο ραδιοσταθμό Flash. «Τα πράγματα στο πανεπιστήμιο θέλανε αλλαγή. Και εμπιστεύομαι τις διαρθρωτικές αλλαγές που η κυρία Διαμαντοπούλου επιχειρεί», πρόσθεσε.

ΚΤΕ Εργασίας: «Η πλάκα με τις ΜΚΟ πρέπει να τελειώσει»
Στο μεταξύ χθες το απόγευμα συνεδρίασε ο ΚΤΕ Εργασίας του ΠαΣοΚ, με αντικείμενο το νομοσχέδιο για την κοινωνική εργασία. Η συζήτηση όμως επικεντρώθηκε σε ένα άλλο πρόγραμμα του υπουργείου, σε αυτό για την πρόσληψη ανέργων μέσω ΜΚΟ. «Η πλάκα πρέπει να τελειώσει. Να περάσουν όλες οι ΜΚΟ διά πυρός και σιδήρου» είπαν στους κ.κ. Γ. Κουτρουμάνη και Γ. Κουτσούκο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που συμμετείχαν στο χθεσινό ΚΤΕ (ανάμεσά τους οι κ.κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Αθ. Οικονόμου, Δ. Καρύδης, Σπ. Μαργέλης, Γρ. Νιώτης, Β. Κεγκέρογλου κ.α.). Πολλοί από τους παριστάμενους άσκησαν έντονη κριτική στην εμπλοκή του βουλευτή Σερρών κ. Στ. Κουτμερίδη με ΜΚΟ που ενεργοποιήθηκε στην εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος και ζήτησαν να εφαρμοστούν απολύτως αξιοκρατικά κριτήρια. Μάλιστα κάποιοι επισήμαναν ότι ο κ. Κουτμερίδης θα έπρεπε να είχε παραστεί στη συνεδρίαση και να δώσει εξηγήσεις.
Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης παρουσίασε ασφαλιστικές δικλείδες και απαγορεύσεις οι οποίες καθιστούν διαφορετικό σε αρκετά σημεία το τελικό σχέδιο. Δέχτηκε μάλιστα την πρόταση των βουλευτών να αποκλειστούν από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας όσες ΜΚΟ έχουν στα διοικητικά τους συμβούλιο πολιτικά ή κομματικά στελέχη (βουλευτές, πρώην βουλευτές, πολιτευτές, δημάρχους, αντιδημάρχους κλπ). Είπε ακόμα ότι θα ελεγχθούν και όσες ΜΚΟ αποδειχθεί ότι ιδρύθηκαν τους τελευταίους τρεις μήνες, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος κάποιες από αυτές να μην κάνουν σοβαρή δουλειά και απλώς να στοχεύουν στα κονδύλια του προγράμματος.
Οι βουλευτές πρότειναν επίσης να αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ όπου εκπροσωπούνται όλες οι πολιτικές δυνάμεις, ως άλλη μια δικλείδα διαφάνειας, αλλά ο κ. Κουτρουμάνης δεν δεσμεύτηκε για αυτό. Είπε όμως ότι θα συστηθεί ελεγκτική επιτροπή αποτελούμενη από δικαστικούς η οποία θα ελέγχει την υλοποίηση του προγράμματος και ότι τα χρήματα θα δίνονται σε δόσεις, ώστε να διακόπτεται η χρηματοδότηση σε όσες ΜΚΟ σημειώνονται παρατυπίες.
Έπειτα από αυτές τις διευκρινίσεις, οι βουλευτές εξέφρασαν τη στήριξη τους στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο αφορά 55.000 θέσεις εργασίας, καθώς όπως είπαν δεν μπορούν να θέσουν εμπόδια σε κανένα πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανεργίας.
ΤΟ ΒΗΜΑ online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...