Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Κρίσιμη ημέρα η Παρασκευή για την Ελληνική οικονομία

      
Κρίσιμη ημέρα η Παρασκευή για την Ελληνική οικονομίαΚρίσιμη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, με θέμα τις εγγυήσεις που ζητούν η Φινλανδία και άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ.


Σύμφωνα με τους Financial Times, μετά τον οίκο αξιολόγησης Moody's - ο οποίος ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η συμφωνία της Φινλανδίας με την Ελλάδα για την παροχή εγγυήσεων μπορεί να καθυστερήσει το πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα και να θέσει σε αμφιβολία τα μελλοντικά προγράμματα διάσωσης - και άλλοι παράγοντες της αγοράς εκπέμπουν αντίστοιχα προειδοποιητικά μηνύματα.

Ο αναλυτής του ομίλου Eurasia, με έδρα τη Νέα Υόρκη, Μουτγιάμπα Ράχμαν καταλήγει, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ότι το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι η Φινλανδία να αποχωρήσει από το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας, ύψους 109 δισ. ευρώ.

Ο αναλυτής θεωρεί απίθανο η Ευρωζώνη να δεχθεί ειδικές συμφωνίες για εγγυήσεις για τη Φινλανδία και ορισμένες άλλες χώρες (σ.σ.: η Ολλανδία, η Αυστρία, η Σλοβακία και η Σλοβενία έχουν εκδηλώσει τέτοια πρόθεση), καθώς κάτι τέτοιο θα άνοιγε την πόρτα και σε άλλες χώρες, όπως την Ιταλία και την Ισπανία, ακόμη και το ΔΝΤ να ζητήσουν επίσης εγγυήσεις.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Ράχμαν δεν πιστεύει ότι η Φινλανδία θα υποχωρήσει, λόγω του πολιτικού κόστους που θα έπρεπε να πληρώσει ο πρωθυπουργός της νεοσύστατης κυβέρνησης της χώρας Γίρκι Κατάινεν.
Η αποχώρηση της Φινλανδίας από το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας θα αποτελούσε ένα κακό προηγούμενο, σύμφωνα με τον κ. Ράχμαν, καθώς και άλλες χώρες που θα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο εσωτερικό τους θα επιδιώκουν να μιμηθούν τη Φινλανδία, υπονομεύοντας περαιτέρω την εμπιστοσύνη ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Η χρηματοπιστωτική εταιρία Barclays Capital θεωρεί ότι το θέμα των εγγυήσεων που θέτει η Φινλανδία αποτελεί ένα σημαντικό κίνδυνο, επειδή εκτιμά ότι θα καθυστερήσει το πρόγραμμα ανταλλαγής και ανακύκλωσης των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες πιστωτές.

Η εταιρία τονίζει ότι η επιμονή της Φινλανδίας σε εγγυήσεις περιπλέκει αδικαιολόγητα τη διαδικασία της συμφωνίας για την Ελλάδα, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο πολιτικών διενέξεων τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Η χρηματοπιστωτική εταιρεία Capital Economics, σημειώνουν οι Financial Times, δεν βλέπει σοβαρές συνέπειες βραχυπρόθεσμα, καθώς η χρηματοδότηση της Ελλάδας το ερχόμενο φθινόπωρο είναι διασφαλισμένη από το προηγούμενο πακέτο βοήθειας των 110 δις. ευρώ.

Επιμένουν για τις εγγυήσεις Φινλανδία και Αυστρία

Την ίδια στιγμή, η Φινλανδία δεν έχει αλλάξει τη στάση της όσον αφορά το αίτημά της να της δώσει η Αθήνα εγγυήσεις για το ποσό με το οποίο θα συμμετάσχει το Ελσίνκι στο πρόγραμμα για τη στήριξη της Ελλάδας.
Αυτό δήλωσε την Πέμπτη η υπουργός Οικονομικών Γιούτα Ουρπιλάινεν, καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες για την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης.

Εκτός της Φινλανδίας και η Αυστρία επιμένει στη χορήγηση εγγυήσεων από την Ελλάδα προκειμένου να συμβάλει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Η Αυστρία επιμένει στη χορήγηση εξασφαλίσεων για την παροχή οικονομικής στήριξης σε μέλη της Ευρωζώνης, με την υπουργό Οικονομικών της χώρας Μαρία Φέκτερ να υποστηρίζει ότι το συνολικό κόστος είναι συγκριτικά μικρό.

«Συνεισφέραμε με σχεδόν 40 δισεκατομμύρια ευρώ για να στηρίξουμε την έκθεση των τραπεζών στις μεγάλες χώρες. Ο συμβιβασμός για τις μικρές χώρες ίσως να αγγίξει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ» τόνισε η Φέκτερ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Die Presse.
new post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στις αγορές το Ελληνικό Δημόσιο με 30ετές ομόλογο

Σε νέα έκδοση ομολόγου 30ετούς διάρκειας προχωρά το Ελληνικό Δημόσιο , για πρώτη φορά μετά το 2021, με το μέγεθος της νέας έκδοσης να εκτιμ...