Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

NYT: Κάποιοι στη Γερμανία θέτουν θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

Αν η ευρωπαϊκή κρίση χρέους ήταν μια παλιά ταινία επιβίωσης, θα υπήρχε μια σκηνή στην οποία οι ναυαγοί σε μια σωστική λέμβο θα συνειδητοποιούσαν ότι δεν υπάρχει αρκετή τροφή και νερό για όλους. Κάποιος πρέπει άρα να χρειαστεί. Και είσαι εσύ Ελλάδα, γράφουν οι New York Times, αναφερόμενοι στην άποψη ενός ολοένα αυξανόμενου αριθμού οικονομολόγων και άλλων σχολιαστών ιδιαίτερα από τη Γερμανία που εκφράζουν συχνά αυτή τη θέση.
«Θα ήταν καλύτερο για όλους και ιδιαιτέρως για την Ελλάδα να φύγει προσωρινά από την ευρωζώνη» δηλώνει ο πρόεδρος του γερμανικού ινστιτούτου μελετών Ifo Χανς-Βέρνερ Σιν.
Το άρθρο αναφέρεται και στο εξώφυλλο του περιοδικού Focus με την Αφροδίτη της Μήλου, επισημαίνοντας ότι ανάλογες απόψεις για την Ελλάδα δεν έχουν πάψει να εκφράζονται δημοσίως στη Γερμανία.
Ένας άλλος οικονομολόγος και πρώην στέλεχος της ΕΚΤ Ότμαρ Ίσινγκ επιμένει ότι «οι χώρες που δεν σέβονται τους κανόνες θα πρέπει να τιμωρηθούν». Η κυρίαρχη άποψη είναι ότι «η συνέχιση της στήριξης στην Ελλάδα το μόνο που καταφέρνει είναι να δημιουργεί αντικίνητρα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».
«Το βιοτικό επίπεδο θα υποχωρούσε στην Ελλάδα αν αυτή αποχωρούσε από την ευρωζώνη όμως αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποδεχτούν οι φορολογούμενοι ούτως ή άλλως», επισημαίνει ο Ματίας Κούλας, οικονομολόγος στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολικής του Φράιμπουργκ.
Πάντως, οι Έλληνες είναι εξίσο απηυδισμένοι με τους Γερμανούς όσο και οι Γερμανοί με τους Έλληνες, γράφει η εφημερίδα. «Δεν μας ενδιαφέρει αν θα φύγουμε από το ευρώ και θα γυρίσουμε στη δραχμή. Τουλάχιστον έτσι θα μπροούμε να ελέγχουμε καλύτερα τα οικονομικά μας», δήλωνε διαδηλωτής τον περασμένο Ιούνιο.
Έλληνας επιχειρηματίας αναφέρεται στο γνωστό στερεότυπο των Ελλήνων που δεν πληρώνουν φόρους: «Αυτό είναι μύθος που καλλιεργούν οι Γερμανοί».
Στο δημοσίευμα αναφέρεται, πάντως, και η άποψη του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, σύμφωνα με την οποία θα ήταν μεγάλο σφάλμα να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κέρδη και απώλειες στην Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ

Σκαμπανεβάσματα έχουν συνεχώς οι προσπάθειες για «ενωτικό» κλίμα στο ΠΑΣΟΚ . Πάντως μετά την Ανοιχτή Κεντρική Επιτροπή της Κυριακής, η οποία...