Τα σενάρια συγκυβέρνησης, αλλά και πρόωρης προσφυγής στις κάλπες απέρριψε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, επιχειρώντας να διαψεύσει τη φημολογία ότι επιθυμεί εκλογές πριν τη λήξη της τετραετίας -και ει δυνατόν, όσο πιο σύντομα γίνεται.
«Σε μια κρίση χρειάζονται υπερβάσεις, αλλά δεν προσφέρει τίποτα η ανακύκλωση της συζήτησης για συγκυβέρνηση», δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm, χαρακτηρίζοντας το ενδεχόμενο μη ρεαλιστικό. Για τις πρόωρες εκλογές είπε πως «είναι το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα». Ανέφερε ότι εκείνο που χρειάζεται η Ελλάδα είναι σταθερότητα και υποστήριξε ότι η ιδατήρηση των παραπάνω στην επικαιρότητα δημιουργεί ασάφεια. Δήλωσε, πάντως, ότι χρειάζεται συναίνεση και συστράτευση στα μείζονα και και κυρίως στην εικόνα που δίνει στο εξωτερικό. Σχολιάζοντας τη χθεσινή συνάντησή του με τον πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ανέφερε πως "με τον κ. Σαμαρά μιλήσαμε για όλο το φάσμα των θεμάτων σε ένα κλιμα υψηλού πολιτικού πολιτισμού".
Χαρακτήρισε κρίσιμες για την Ελλάδα το διάστημα έως τις αρχές Οκτωβρίου, δεδομένου ότι θα ληφθούν οι αποφάσεις για την ανταλλαγή ομολόγων και θα κυρωθεί και από 17 κοινοβούλια της ευρωζώνης η απόφαση για το νέο πακέτο δανεισμού προς την Ελλάδα.
Υπερασπίστηκε για ακόμη μία φορά τους χειρισμούς του στην υπόθεση της παροχής εγγυήσεων στη Φινλανδία, υποστηρίζοντας ότι εκτελούσε αποφάσεις του Eurogroup. "Ό,τι κάνουμε με τις φιλανδικές εγγυήσεις το κάνουμε μετά από ρητή εντολή του Eurogroup", δήλωσε. Απέδωσε τον θόρυβο που ξέσπασε στην εκμετάλλευση του ζητήματος από την αντιπολίτευσης, μιλώντας για "αστειότητα που ξεκίνησε από τη ΝΔ" και η οποία πρέπει να σταματήσει.
Εκτίμησε ότι τελικά θα προκύψει σχήμα χρηματοοικονομικών εγγυήσεων μερικών εκατομμυρίων, που δεν θα αφορά σε εμπράγματες εγγυήσεις.
Όσον αφορά στις διαπραγματέυσεις με την τρόικα, δήλωσε ότι συζητούνται μέτρα ανάσχεσης της ύφεσης και επιβεβαίωσε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θέτουν ζήτημα επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων. "Τα διαρθρωτικά μέτρα είναι η φυγή προς τα εμπρός για τη χώρα και πρέπει αν δώσοιυμε μια νέα ώθηση σε αυτά", είπε.
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν ζητεί από την τρόικα την παράταση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ερωτηθείς για την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, απάντησε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει τη
"δραστική" μείοωσή τους, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρκει συμφωνία για τα μέτρα απόδοσης των έμμεσων φόρων. Ανέφερε ως παράδειγμα την σύνδεση μέσω κινητού τηλεφώνου των ταμειακών μηχανών με τις φορολογικές υπηρεσίες.
Enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου