Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Σενάρια επί σεναρίων ...

      
 
Τι κρύβει η συνάντηση Σαμαρά- Βενιζέλου Σενάρια επί σεναρίων δίνουν και παίρνουν στο γ’ όροφο της Συγγρού, όπου οι επιτελείς του Αντώνη Σαμαρά, σε μια προσπάθεια να διαμορφώσουν μία πρώτη άποψη για τις προθέσεις του Υπουργού Οικονομικών να ζητήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΝΔ η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 11 το πρωί.

Επισήμως, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών ο κ. Βενιζέλος θα ενημερώσει τον κ. Σαμαρά «για το πλαίσιο των συζητήσεων με την τρόικα και την πορεία εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Νewpost.gr, πέραν της τρόικας, στην ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνεται το «φινλανδικό ζήτημα», αλλά και η συμμετοχή των τραπεζών στην έκδοση ομολόγων. Δεδομένου όμως ότι η θεματολογία δεν επιβάλλει υποχρεωτικά την κατ’ ιδίαν –και μάλιστα δημοσιοποιημένη- συνάντηση των δύο ανδρων, εγείρονται ερωτήματα για ποιο θα είναι το πραγματικό αντικείμενο των συνομιλιών τους.

Παρουσία της Τρόικας στην Αθήνα και με τα οικονομικά δεδομένα να εμφανίζονται περισσότερο μαύρα από ποτέ, η πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομικών και Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης αφήνει περιθώρια για πολλαπλές ερμηνείες. Ειδικότερα μάλιστα από τη στιγμή που η συνάντηση ζητείται να γίνει στα γραφεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το κατώφλι των οποίων θα περάσουν το μεσημέρι της Τετάρτης οι εκπρόσωποι της τριμερούς επιτροπής προκειμένου να συναντηθούν με τους επιτελείς του Αντώνη Σαμαρά.

Οι στενοί συνεργάτες του Σαμαρά «διαβάζουν» πίσω από τη συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών ενδεχόμενη προσπάθεια της κυβέρνησης να βρει κάποιου είδους δεκανίκι απέναντι στους ελεγκτές μας, δεδομένης της πλήρους αποτυχίας των στόχων. Δεν αποκλείεται συνεπώς, ο κ. Βενιζέλος να αναζητήσει τις κοινές γραμμές με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή ακόμη και να διερευνήσει το ενδεχόμενο να του προκύψει «γαλάζια» στήριξη σε κάποια από τα ζητήματα που πρόκειται να εγείρει η τρόικα, κατά τη συνάντηση των αξιωματούχων της ΝΔ με τους
τροικανούς.

Εκ των στενών επιτελών του Σαμαρά δεν απέκλειε το ενδεχόμενο, μιλώντας στο Newpost.gr, ο κ. Βενιζέλος να εξετάσει την υιοθέτηση κάποιων εκ των προτάσεων της ΝΔ, στην κατεύθυνση ακόμη και της επανεξέτασης και, τελικά, επαναδιαπραγμάτευσης της μεθοδολογίας της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής, ακολουθώντας εν πολλοίς το μοντέλο που επελέγη και για το ν/σ για την Παιδεία. Δηλαδή, να μετακινηθεί η κυβέρνηση περισσότερο προς τις θέσεις της ΝΔ, στοχεύοντας να ασκηθούν πολύπλευρες πλέον πιέσεις προς τους πιστωτές μας, για «να χαλαρώσουν τα λουριά».

Από το επιτελείο του κ. Σαμαρά πάντως δε λείπουν και οι «πολεμικές» φωνές που χαρακτηρίζουν τη συνάντηση «άνευ σημασίας» και εκτιμούν ότι πρόκειται για μία ακόμη προσπάθεια της κυβέρνησης να προσεγγίσει την αξιωματική αντιπολίτευση, επιστρετεύοντας διαφορετικό πρωταγωνιστή όμως –τον Υπουργό Οικονομικών- με δεδομένο ότι ο Γ. Παπανδρέου έχει αποδειχθεί ανακόλουθος όσον αφορά στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει κατά μόνας.
new post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...