Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Νέοι κανόνες στην ευρωζώνη

Τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι προτείνουν για Πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρωζώνης, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ενώ απορρίπτουν για την ώρα την έκδοση ευρωομολόγων. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν, μετά τη συνάντησή τους στο Παρίσι, η Μέρκελ και ο Σαρκοζί συμφώνησαν σε κοινή πρόταση για τη δημιουργία της θέσης του Προέδρου του Συμβουλίου της Ευρωζώνης που ουσιαστικά θα λειτουργεί ως διευθυντήριο για την άσκηση οικονομικής πολιτικής και τον έλεγχο των εθνικών οικονομιών.
Όπως έγινε γνωστό, η πρότασή τους αναφέρει ότι ο κάτοχος της θέσης πρέπει να έχει θητεία δυόμισι ετών. Παράλληλα, η Άγγελα Μέρκελ, δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως το να εκδοθεί ευρωομόλογο είναι κάτι που θα βοηθούσε σήμερα. Ωστόσο είπε πως δεν αποκλείει τη συζήτηση για κάτι τέτοιο αν και θα επρόκειτο για την ύστατη λύση, το τελευταίο δυνατό μέσο. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Νικολά Σαρκοζί υπογράμμισε πως τα ευρωομόλογα θα έθεταν σε "μεγάλο κίνδυνο" τις χώρες με την καλύτερη αξιολόγηση και ότι δεν θα αποτελούσαν "επιτυχία της διαδικασίας ολοκλήρωσης" της Ευρώπης.

Εξάλλου, ο Σαρκοζί και η Μέρκελ πρότειναν να υπάρξει "μια αληθινή οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης". Συμφώνησαν στην θέσπιση του χρυσού κανόνα για το χρέος και τα ελλείμματα στον οποίο θα συμφωνούν η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση. Πρόκειται για μεταρρύθμιση που θα επιδιωχθεί να ενταχθεί και στα Συντάγματα των χωρών της ευρωζώνης.

protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξάδερφος Κασσελάκη: Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών», λέει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στο κόμμα των «Σπαρτιατών» για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει αναφορικά μ...