Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Στο 20% η στατιστική ανεργία το 2012

Το ένα εκατομμύριο πρόκειται να ξεπεράσουν οι άνεργοι, από το Φθινόπωρο και μετά, σύμφωνα με επίσημες στατιστικές μετρήσεις.
Αυτή είναι η πρόβλεψη του επιστημονικού διευθυντή του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ καθηγητή, Σ. Ρομπόλη, στην ετήσια Εκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας για την πορεία της απασχόλησης το επόμενο έτος. "Με δεδομένη τη συνέχιση της ύφεσης και τους αρνητικούς ρυθμούς που θα έχουμε τον επόμενο χρόνο, το 2012 αναμένουμε περαιτέρω αύξηση του αριθμού των ανέργων και ποσοστό στατιστικής ανεργίας στο 20% ή ένα εκατομμύριο άτομα και την πραγματική ανεργία (μαζί με τους υποαπασχολούμενους, τους οποίους δεν υπολογίζει η Στατιστική Υπηρεσία), στο 25% και στα 1.250.000 άτομα", τόνισε στην "Η" ο Σ. Ρομπόλης.
«Τα ποσοστά αυτά "γυρίζουν" την ανεργία στη χώρα μας στα επίπεδα που ήταν στη δεκαετία του '60 (το 1961 το ποσοστό των ανέργων ήταν 24%). Και θα δημιουργήσουν ένα "εκρηκτικό" μείγμα, καθώς, σε αντίθεση με τη δεκαετία του '60, λίγοι θα είναι οι άνεργοι που θα μπορούν να βρουν διέξοδο στη μετανάστευση για να έχουν απασχόληση", προσέθεσε ο ίδιος.
Το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ στην Εκθεση για το τρέχον έτος, εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του 2011 και κυρίως μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου (οπότε θα σταματήσουν σταδιακά να σταματούν τη λειτουργία τους χιλιάδες εποχικές επιχειρήσεις), ο αριθμός των ανέργων θα αυξηθεί και η επίσημη στατιστική ανεργία θα "αγγίξει" το 17% - 18% (έως 900.000 άτομα) ενώ η πραγματική το 22% - 23% (έως 1.150.000 άτομα).
Η μεγάλη αύξηση του αριθμού των ανέργων πάνω από το ένα εκατομμύριο άτομα, εκτός από το πρόβλημα της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής, θα απομειώσει και τα έσοδα από φόρους και εισφορές σε μια περίοδο που λαμβάνονται μέτρα για την αύξησή τους, λόγω των αντίστοιχων περιορισμών στα δημοσιονομικά.
Η απώλεια εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, θα διπλασιαστεί αναφορικά με την περίοδο της ύφεσης (όταν οι άνεργοι ήταν κάτω από 500.000) και θα φτάσει τα 5 δισ. ευρώ (από 2,5 δισ. ευρώ), αν υπολογιστεί ότι ο μέσος όρος των καταβαλλόμενων εισφορών είναι περίπου 5.000 ευρώ το χρόνο.
"Η ανεργία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε τους επόμενους μήνες", παραδέχτηκε και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γ. Κουτρουμάνης,
εκτιμώντας ότι μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου, δηλαδή το Φθινόπωρο, θα αυξηθεί. Για το λόγο αυτό η κυβερνητική επιτροπή αποφάσισε να "τρέξει" σειρά από νέα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης από το Φθινόπωρο έως και τον επόμενο Αύγουστο.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...