Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Δρούτσας: «Μέσω δημοψηφισμάτων η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην πολιτική»

      
Δρούτσας: «Μέσω δημοψηφισμάτων η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην πολιτική»
Στο ολοένα αυξανόμενο χάσμα μεταξύ πολιτών και πολιτικών και στις αιτίες του, στην ανάγκη άμεσης συμμετοχής των πολιτών στη λήψη αποφάσεων (μέσα από την προωθούμενη, από τον πρωθυπουργό Γ. Α. Παπανδρέου, καθιέρωση δημοψηφισμάτων) στην οικονομική κρίση, στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα και την αρνητική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρεται ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και νυν ευρωβουλευτής Δημήτρης Δρούτσας, σε σημερινή συνέντευξή του στη μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα "Κουρίρ" με τίτλο "Να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη".

Παραπέμποντας στις κακές εμπειρίες των πολιτών από τις αποφάσεις πολιτικών και στις διαμαρτυρίες τους - που προβλέπει πως θα ενταθούν ειρηνικά, όπως ο ίδιος ελπίζει - ο κ. Δρούτσας τονίζει την ανάγκη οι πολιτικοί να αφουγκραστούν καλύτερα, με ειλικρίνεια και ανοικτό λόγο, τις ανησυχίες των πολιτών, αδιαφορώντας για το πολιτικό και προσωπικό κόστος και μη σκεπτόμενοι τις επόμενες εκλογές, ή τις επόμενες δημοσκοπήσεις.

Ο κ. Δρούτσας θεωρεί πως ο δρόμος για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην πολιτική και στους πολιτικούς περνά μέσα από την άμεση συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων για βασικά και επί μέρους ζητήματα, μέσα από δημοψηφίσματα, των οποίων τη μορφή αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, ενώ συζητούνται τα ερωτήματα που θα τεθούν σε αυτά.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα υλοποιούνται, με την άμεση συμμετοχή του ελληνικού λαού και αυτή είναι η πρόθεση της κυβέρνησης - όμως ο πολίτης είναι ολοένα και δυσκολότερο να πειστεί για τα μέτρα λιτότητας - και τονίζει την ανάγκη ανάπτυξης της άμεσης δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, "δεν πρέπει στην κρίση να κρύβουμε από τους Ευρωπαίους πολίτες ότι η Ευρώπη είναι το πλέον επιτυχημένο εγχείρημα ειρήνης και οικονομίας, όπως δεν πρέπει να επιτρέψουμε μια διάλυση της ΕΕ".

Σε ερώτηση ως προς αρνητικές στάσεις απέναντι στο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, ο κ. Δρούτσας επισημαίνει πως δεν πρόκειται μόνον για την Ελλάδα, πρόκειται για την αντιμετώπιση της κρίσης και των επιθέσεων κατά του ευρώ και προσθέτει πως η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Παραπέμποντας στο γεγονός ότι τώρα δίνεται τέλος στη φοροδιαφυγή και στην παραβίαση των σχετικών διατάξεων, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών τονίζει πως δυστυχώς το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης απαντά με ένα απόλυτο "όχι", έχοντας κατά νου μόνον τις δημοσκοπήσεις κι αυτό, κατά την άποψή του, συνιστά μικροκομματισμό, όταν πρόκειται για μια μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος.

Η συνέντευξη του Δημήτρη Δρούτσα συνοδεύεται από σύντομο βιογραφικό του.

Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε την περασμένη εβδομάδα στις τριήμερες εργασίες του διεθνούς συνεδρίου "Τριλογία Σάλτσμπουργκ" στην πόλη Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, που ίδρυσε προ δεκαετίας και διεύθυνε και φέτος ο Αυστριακός πρώην καγκελάριος Βόλφγκανγκ Σιούσελ και στο οποίο πήραν μέρος δεκάδες διεθνείς προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, της οικονομίας και του πολιτισμού, ανάμεσά τους αρκετοί υπουργοί Εξωτερικών.
new post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...