Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

«Σταυρόλεξο» για δυνατούς λύτες η κρίση των αγορών

Η απειλή επανόδου των ΗΠΑ στην ύφεση και η υποβόσκουσα ισχυρή ανησυχία για την σταθερότητα των ευρωτραπεζών, λόγω της κρίσης του χρέους στην Ευρωζώνη, έχουν προλειάνει το έδαφος για μαζική φυγή κεφαλαίων από τις χρηματιστηριακές αγορές και τα κρατικά ομόλογα υψηλού ρίσκου.

Πριν καν στεγνώσει το "μελάνι" των πρόσφατων αναποτελεσματικών ανακοινώσεων Μέρκελ - Σαρκοζί, η Ευρωζώνη είναι πάλι προ των πυλών για τη δρομολόγηση παρεμβάσεων, με στόχο την ανακοπή της πτώσης, που έχει συγκεντρώσει τα πυρά της στις κεντρικές ευρωπαϊκές αγορές, υπονομεύοντας το πρόσφατο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους της 21ης Ιουλίου, πριν καν ολοκληρωθεί η έγκρισή του από τα εθνικά κοινοβούλια.

Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι τα τελευταία 24ωρα έχουν γίνει αλλεπάλληλες επαφές μεταξύ των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών και της ΕΚΤ, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα σχέδιο αντίδρασης στις πιέσεις.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Υπό αυτό το πρίσμα, ξεχωριστή σημασία -και για την Ελλάδα- προσλαμβάνει η συνάντηση που θα έχουν την προσεχή Τρίτη στο Παρίσι ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουάν και ο Γερμανός ομόλογός του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προκειμένου να συζητήσουν τα επόμενα βήματα των δύο χωρών, μετά τη συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, και της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, με αντικείμενο την οικονομική διακυβέρνηση της
ευρωζώνης.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Μπαρουάν, στόχος της είναι «να τεθούν σε εφαρμογή οι φιλόδοξες αποφάσεις» που ελήφθησαν κατά τη γαλλογερμανική σύνοδο, δηλαδή το σχέδιο οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης, η φορολογική σύγκλιση Γαλλίας και Γερμανίας, ο δημοσιονομικός «χρυσός κανόνας» στην ευρωζώνη και η πρόταση για επιβολή ενός φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει το Bloomberg, ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Όλι Ρεν, ανακοίνωσε ότι η ΕΕ ίσως συντάξει προσχέδιο νόμου για την έκδοση ευρωομολόγων, το οποίο θα παρουσιάσει, μαζί με έκθεση που θα αναλύει τη βιωσιμότητα των κοινών ομολόγων.

«Η Κομισιόν προσφέρθηκε να παρουσιάσει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα περιγράφει τη σχεδίαση συστήματος κοινής έκδοσης ευρωμολόγων» γράφει ο κ. Ρεν ως απάντηση σε ερώτηση που του τέθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο. «Η αναφορά θα συνοδεύεται, αν αυτό είναι απαραίτητο, από νομοθετικές προτάσεις». Ο κ. Ρεν δεν καθόρισε χρονοδιάγραμμα για την αναφορά ή τη σύνταξη προσχεδίου νόμου.

«Τα ευρωομόλογα θα έχουν στόχο να ενδυναμώσουν τη δημοσιονομική πειθαρχία και να αυξήσουν τη σταθερότητα της ευρωζώνης μέσα στις αγορές» συμπλήρωσε, καταλήγοντας: «Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να κάνουμε υποθέσεις σχετικά με το πώς θα επηρέαζε μια τέτοια πρωτοβουλία την κατάσταση της Ιρλανδίας ή οποιουδήποτε άλλου κράτους - μέλους».
proto thema online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...