Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

«Λευκή απεργία» στη ΝΔ

Κορυφαία και ιστορικά γαλάζια στελέχη επιλέγουν τη... σιωπή

Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται μόνο στενοί συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά. Από απόσταση παρακολουθούν τα τεκταινόμενα τα έμπειρα στελέχη του κόμματος, που διαφωνούν με τη στρατηγική της «σκληρής γραμμής».

Με εξαίρεση τον Κ. Χατζηδάκη, ο οποίος συχνά - πυκνά, ακόμη και εν μέσω θέρους, διατυπώνει τις ενστάσεις του ως προς τη στρατηγική της «σκληρής γραμμής» που έχει υιοθετήσει η ηγεσία του κόμματός του, ο Σαμαράς δείχνει να έχει εξασφαλίσει στην παρούσα φάση την έκφραση ενός ενιαίου πολιτικού λόγου. Ωστόσο, το αποτέλεσμα αυτό δεν προκύπτει από τις δηλώσεις που κάνουν όλα τα στελέχη του κόμματός του, αλλά από το γεγονός ότι η πλειονότητα των κορυφαίων και ιστορικών στελεχών της ΝΔ απέχει συνειδητά από τον δημόσιο διάλογο.

Οι πιο μετριοπαθείς βουλευτές της ΝΔ, δείχνουν -εδώ και καιρό- να έχουν προχωρήσει σε μια εν δυνάμει «λευκή απεργία», ενώ τα παλαιότερα και πιο έμπειρα στελέχη, με το επιχείρημα ότι δίνουν χώρο στους νέους, αντιμετωπίζουν από... απόσταση τα τεκταινόμενα.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι στην «πρώτη γραμμή» να βρίσκονται μόνον ορισμένα πρόσωπα του στενού επιτελείου του Σαμαρά, τα οποία -όπως είναι φυσικό- στηρίζουν απαρέγκλιτα τη «γραμμή» σε κάθε επίπεδο και για κάθε θέμα. Τα πρόσωπα που ουσιαστικά έχουν τον κεντρικότερο ρόλο στην προβολή των θέσεων της ΝΔ, δεν είναι άλλα από τους θεσμικούς εκπροσώπους του κόμματος κ. Μιχελάκη, Χαρακόπουλο, Τασούλα και Λυκουρέντζο, ενώ λίγο πριν από τη θερινή ραστώνη δημόσιες παρεμβάσεις έκανε και ο κ. Χρ. Λαζαρίδης.

Ωστόσο, η εικόνα αυτή, κάθε άλλο παρά θα πρέπει να «καλύπτει» τον πρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος γνωρίζει ότι η απουσία σημαντικών στελεχών, ειδικά στη σημερινή συγκυρία, δείχνει ένδεια στελεχών, ενώ κρύβει και δημοκοπικούς κινδύνους, καθώς "εξαφανισμένοι" είναι οι βουλευτές που έχουν υψηλή δημοφιλία και, κατά συνέπεια, μεγαλύτερη επιρροή στο εκλογικό σώμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, που έχουν επισημάνει ήδη τους κινδύνους αυτούς, σχεδιάζουν να κινητοποιήσουν -μέσα από συσκέψεις, διανομή non paper σε καθημερινή βάση προς όλους, δικαιότερη κατανομή τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού χρόνου- τους βουλευτές που έχουν περιοριστεί -για διαφορετικούς λόγους ο καθένας- στον ρόλο του θεατή των εξελίξεων.

Παρέμβαση στο θέμα αυτό είναι πιθανόν να κάνει και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος σχεδιάζει ήδη κατ΄ ιδίαν επαφές με όλους τους βουλευτές, στους οποίους και αναμένεται να επισημάνει -επικαλούμενος το επιχείρημα της εκλογικής προετοιμασίας- την ανάγκη έμπρακτης και δημόσιας στήριξης των θέσεων του κόμματος.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία και στον ρόλο των αντιπροέδρων κ. Δήμα και Αβραμόπουλου, οι οποίοι έχουν περιορισμένο αριθμό δημόσιων παρεμβάσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από το καλοκαίρι και έπειτα από παρέμβαση του κ. Σαμαρά και οι δύο αντιπρόεδροι είχαν προβεί σε δηλώσεις στήριξης του προέδρου και της πολιτικής τακτικής που ακολουθεί.

Είναι κοινό μυστικό ότι ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, δεν είναι σύμφωνος με τη «σκληρή γραμμή» που ακολουθεί ο κ. Σαμαράς. Βασικό χαρακτηριστικό των περιορισμένων παρεμβάσεών του είναι η προβολή της ανάγκης συναίνεσης των μεγάλων πολιτικών δυνάμεων. Γνωρίζει ότι η θέση αυτή προκαλεί τη δυσφορία του προέδρου της ΝΔ και γι' αυτό έχει επιλέξει "λίγες και καλές" δημόσιες εμφανίσεις.

Στα «δάχτυλα του ενός χεριού» μετριούνται οι δημόσιες παρεμβάσεις του έτερου αντιπρόεδρου της ΝΔ. Πολιτικός με σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό, ο κ. Δήμας είχε αντιταχθεί και με τη «γραμμή σύγκρουσης» της ΝΔ με το ΕΛΚ. Ο πολύπειρος πολιτικός επιλέγει επίσης τη σιωπή από το να δημιουργεί προβλήματα στο κόμμα του, διαφωνώντας με βασικές επιλογές της ηγεσίας...
newsdeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ: 12-14 Μαΐου 2024: "Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)"

Ο Κύκλος Ιδεών σας προσκαλεί στο συνέδριο για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης Η καμπύλη της Μεταπολίτευσηs (1974-2024) στο Ξενοδοχείο Μεγάλη...