Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Κομισιόν: Μην ζητάτε κι άλλες εγγυήσεις από την Ελλάδα

Να αποφύγουν τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ να ζητήσουν υπερβολικές εγγυήσεις για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παράλληλα, νέα συμβιβαστική πρόταση κατέθεσε η Αυστρία στο θέμα των εγγυήσεων που ζητούν οι χώρες της ευρωζώνης για να συνεισφέρουν στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η διμερής συμφωνία της Ελλάδας με την Φινλανδία. «Αυτό που ζητά η Φινλανδία συνεπάγεται ότι εμείς οι υπόλοιποι καλούμαστε να καταβάλλουμε περισσότερα κεφάλαια», ανέφερε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών.Η Κομισιόν, ζήτησε από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη να αποφύγουν να ζητήσουν υπερβολικές εγγυήσεις για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, με δήλωση του Αμαντέου Αλταφάζ, εκπροσώπου του αρμόδιου επιτρόπου Ολι Ρεν.

Η συμφωνία Ελλάδας-Φινλανδίας για το θέμα των εγγυήσεων εξετάζεται από τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης, σε επίπεδο Συμβουλίου, προκειμένου να διερευνηθεί καταρχάς ότι αντανακλά το πνεύμα της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου, προσέθεσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν και επανέλαβε την ανάγκη ταχείας εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η εισαγωγή νέων προϋποθέσεων, όρων και υπερβολικών εγγυήσεων έναντι της χρηματοδότησης της Ελλάδας.

«Θα πρέπει να αποφύγουμε το να υπάρξουν πολλές δεσμεύσεις, πολλές εξαρτήσεις από όρους, πολλές εγγυοδοσίες», δήλωσε .

Ενδιαφέρον δε έχει η επισήμανση του Αλταφάζ ότι ανάλογα αιτήματα με αυτά της Φινλανδίας για εγγυήσεις δεν έχουν διατυπωθεί επισήμως από άλλες χώρες.

Χωρίς να υπάρχουν καταληκτικές ημερομηνίες, πρόσθεσε, στόχος είναι όλες οι πτυχές της συμφωνίας της Συνόδου να έχουν αποσαφηνιστεί έως το τέλος Αυγούστου , υπενθυμίζοντας τον πανικό που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες στις αγορές.

«Η Κομισιόν θέλει να επαναλάβει την σημασία της ταχείας και απόλυτης εφαρμογής όλων των αποφάσεων που ελήφθησαν σε αυτή την Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου», τόνισε ο Αλταφάζ.

Βεβαίως ο κ. Αλταφάζ τόνισε ότι στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου αναφέρεται ότι «όπου χρειάζεται» θα υπάρξουν συμφωνίες για την παροχή εγγυήσεων.

«Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να αξιολογήσουν το αποτέλεσμα αυτής της διμερούς διαπραγμάτευσης μεταξύ Φινλανδίας και Ελλάδας [...] Οι συζητήσεις είναι ήδη σε εξέλιξη και για αυτό το λόγο δεν έχουμε κανένα άλλο σχόλιο σε αυτό το στάδιο, αλλά το ζήτημα είναι ήδη υπό εξέταση», είπε.

Την ίδια στιγμή, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικων Μαρία Φέκτερ προτείνει την σύνδεση των εγγυήσεων, που ζητούν οι χώρες της ευρωζώνης για να συνεισφέρουν στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, με το ύψος της προστασίας που θα εξασφαλίσει ο ιδιωτικός χρηματοοικονομικός κλάδος κάθε χώρας στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, όπως αναφέρει το Reuters.

Η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ είπε μάλιστα ότι ελπίζει πως η πρόταση που εστάλη και σε άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης θα εκτονώσει την ένταση που δημιουργήθηκε μετά την μονομερή προσπάθεια της Φινλανδίας να εξασφαλίσει εγγυήσεις για τη συμμετοχή της στη διάσωση της Ελλάδας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο που προτείνει η Φέκτερ οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρίες της Αυστρίας, οι οποίες δεν έχουν μεγάλη έκθεση σε ελληνικά ομόλογα, θα λάβουν εγγυήσεις για τη συμμετοχή τους στη διάσωση της Ελλάδας, ενώ χώρες με μεγάλη έκθεση, όπως η Γερμανία και η Γαλλία όχι.

«Αυτό που διαπραγματεύτηκε η Φινλανδία σημαίνει ότι όλοι εμείς θα πρέπει να πληρώσουμε περισσότερα, έτσι ώστε η Φινλανδία να λάβει εγγυήσεις», τόνισε η Φέκτερ σε δήλωσεις της σε δημοσιογράφους αργά την Πέμπτη, που συμφώνηθηκε να δημοσιευθούν την Παρασκευή.

Το γεγονός αυτό είναι «απαράδεκτο» για την Αυστρία, η οποία απαιτεί ίση μεταχείριση, πρόσθεσε η Αυστριακή υπουργός.

Από την άλλη η Φέκτερ αναγνώρισε ότι «αυτό που ξέρω είναι ότι εάν ζητήσουν όλοι εγγυήσεις δεν θα είναι δυνατή η χρηματοδότηση [του πακέτου διάσωσης της Ελλάδας]. Αυτός είναι ο λόγος που προτείνω να συνδυαστεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα -η προστασία του ιδιωτικού τομέα- με την προστασία μέσω εγγυήσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Φέκτερ.
ta nea online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «τριπλό» χτύπημα Ανδρουλάκη στον Μητσοτάκη για Σαμαρά, Δένδια και ελληνοτουρκικά

Σκληρός απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη τόσο για την εξωτερική πολιτική όσο και για τις εσωκομματικές διαφωνίες που προκαλούν τα ελληνοτουρ...