Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Όλι Ρεν: Σκληρή λιτότητα για τις χώρες σε κίνδυνο

Το αργότερο το Σεπτέμβριο θα πρέπει οι χώρες της ευρωζώνης να εφαρμόσουν τις αποφάσεις της έκτακτης Συνόδου Κορυφής του Ιουλίου, τόνισε στη συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Bild ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν. «Οι πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών έλαβαν κρίσιμες αποφάσεις. Δημόσιοι υπάλληλοι σε ολόκληρη την Ευρώπη εργάζονται νυχθημερόν για την εφαρμογή των αποφάσεων». Παρά την πολυπλοκότητα ωστόσο η ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι θέμα εβδομάδων και όχι μηνών, είπε ο Όλι Ρεν.

Χρηματαγορές με συμπεριφορά αγέλης Ο φινλανδός πολιτικός άσκησε κριτική στην συμπεριφορά των χρηματαγορών λέγοντας ότι οι αγορές είναι νευρικές επειδή τα θέλουν όλα αμέσως: «Για την υπερβολή των αγορών δεν συντρέχει κανένας λόγος γιατί τα οικονομικά στοιχεία της ευρωζώνης είναι καλά και δεν δικαιολογούν τέτοιες διακυμάνσεις. Οι αγορές όμως είναι επιρρεπείς σε συμπεριφορά αγέλης και πανικού». Για να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη θα πρέπει να δράσουμε σε όλα τα επίπεδα, είπε ο ευρωπαίος επίτροπος προσθέτοντας ότι οι χώρες που βρίσκονται σε κίνδυνο πρέπει να επιβάλλουν σκληρή λιτότητα. Ο Όλι Ρεν υπερασπίστηκε την απόφαση της ΕΚΤ να αγοράσει ιταλικά και ισπανικά ομόλογα στην δευτερογενή αγορά επισημαίνοντας ότι η κίνηση αυτή ήταν απαραίτητη για τη σταθεροποίηση.

Ο ρόλος ευθύνης της Γερμανίας Αναφερόμενος στη Γερμανία ο επίτροπος παρατήρησε ότι έχει ρόλο ευθύνης στην αντιμετώπιση της ευρωκρίσης και ότι ως χώρα με μεγάλες εξαγωγές ωφελήθηκε πολύ από το ευρώ: «Οικονομική επιτυχία και ευθύνη δεν μπορούν να διαχωριστούν. Και τα δύο έχουν το σεβασμό μου». Η Γερμανία έχει νοικοκυρέψει τα οικονομικά της και το επιτόκιο στα ομόλογά της είναι χαμηλό. Αυτό βοηθά είπε ο Όλι Ρεν και κατέληξε λέγοντας: «Η απάντηση στην κρίση πρέπει να έχει τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα διότι καμία χώρα δεν πρέπει να επωμίζεται μεγαλύτερο βάρος από αυτό που μπορεί να σηκώσει».
proto thema online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...