Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Επικρίσεις ΚΚΕ και ΣΥΝ για τις αποφάσεις Μέρκελ -Σαρκοζί

"Η καταρχήν συμφωνία Μέρκελ - Σαρκοζί επαναβεβαιώνει την πρόθεσή τους να περάσουν από φωτιά και σίδερο τους λαούς της Ευρώπης, προκειμένου να προστατεύσουν την ισχύ των μονοπωλίων τους από την κρίση που βαθαίνει", αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του επικρίνοντας τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης στο Παρίσι.

Το ΚΚΕ τονίζει ότι η προώθηση της οικονομικής διακυβέρνησης σημαίνει σιδερένια επιβολή των στρατηγικών στόχων της ΕΕ, όπως διαμορφώθηκαν από το Μάαστριχ και τις άλλες συνθήκες που ακολούθησαν. Επιδιώκουν, δηλαδή, να πληρώσουν οι λαοί την κρίση και τα χρέη τους, να εξασφαλίσουν τη ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, να προστατεύσουν την ευρωζώνη που σπαράσσεται από αντιθέσεις.

Ωστόσο, το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι ο λαός δεν πρέπει να ελπίζει σε λύσεις, όπως το ευρωομόλογο, που του παρουσιάζουν τα κόμματα του "ευρωμονόδρομου" επισημαίνοντας ότι "γι' αυτόν θα είναι ακόμα ένα δηλητήριο, για τα καπιταλιστικά αδιέξοδα ασπιρίνη, ενώ ο φόρος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, αν επιβληθεί, θα είναι συμβολικός και το όποιο όφελος θα μοιράζεται στα άλλα τμήματα του κεφαλαίου".

Το ΚΚΕ καλεί το λαό "να είναι προετοιμασμένος για όλα και δεν πρέπει να αιφνιδιαστεί από τις εξελίξεις, ούτε να υποκύψει στα νέα τρομοκρατικά διλήμματα και απειλές. Επιστροφή στο παρελθόν δεν υπάρχει".

Ο Συνασπισμός σε ανακοίνωσή τονίζει ότι τα όσα ανακοίνωσαν οι Μέρκελ Σαρκοζί, πέρα από τη δογματική εμμονή στην νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία, επιβεβαιώνουν ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η διατήρηση της πρωτοκαθεδρίας των αγορών και προσθέτει ότι η διαρκής ευρωπαϊκή λιτότητα, που ζητούν να συνταγματοποιηθεί, συνιστά τη σίγουρη συνταγή για την κοινωνική χρεοκοπία και την πλήρη ύφεση.

Ο ΣΥΝ υποστηρίζει ότι "τόσο οι ευρωπαϊκές πολιτικές ηγεσίες όσο και ο Έλληνας πρωθυπουργός, που άλλωστε ήταν αυτός που έφερε το ΔΝΤ στην Ευρώπη, είναι απόλυτα ταυτισμένοι με τα συμφέροντα της τραπεζοκρατίας και των κερδοσκοπικών αγορών".

Η απομάκρυνσή τους και η διεκδίκηση καθολικών δομικών αλλαγών στη λειτουργία της ευρωζώνης σε αντινεοφιλελεύθερη κατεύθυνση αποτελούν σήμερα όρο επιβίωσης των ευρωπαϊκών κοινωνιών, καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ.
proto thema online
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στις αγορές το Ελληνικό Δημόσιο με 30ετές ομόλογο

Σε νέα έκδοση ομολόγου 30ετούς διάρκειας προχωρά το Ελληνικό Δημόσιο , για πρώτη φορά μετά το 2021, με το μέγεθος της νέας έκδοσης να εκτιμ...