Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Ζητούμενο η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας

Εμμένει στην αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων η κυβέρνηση

Την προσπάθεια ανάκτησης της αξιοπιστίας της Ελλάδας και την σταθερή βούληση της κυβέρνησης για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, όχι μόνο στον οικονομικό τομέα, αλλά και στο πολιτικό σύστημα και τη λειτουργία του, τόνισε ο Ελληνας, πρώην υπουργός Εξωτερικών και νυν ευρωβουλευτής, Δημήτρης Δρούτσας, μιλώντας στο διεθνές συνέδριο «Τριλογία του Σάλτσμπουργκ», του οποίου οι τριήμερες εργασίες, με τη συμμετοχή κορυφαίων ευρωπαϊκών προσωπικοτήτων, ολοκληρώθηκαν χθες βράδυ στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας.

Στις παρεμβάσεις του στο Συνέδριο και ενημερώνοντας για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα, ο κ. Δρούτσας παρέπεμψε στην κοινή πλέον διαπίστωση ότι η κρίση δεν είναι μόνον ελληνική, αλλά ευρωπαϊκή και παγκόσμια, ενώ σημείωσε πως στην Ελλάδα η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και κοινωνική και κρίση του πολιτικού συστήματος.

«Οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν την ορθότητα των προτάσεων που υπέβαλε η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή, για την ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγων και επιβολής φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές», τόνισε χαρακτηριστικά.

Συγχρόνως επισήμανε την εμφανή πλέον έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στις πολιτικές ηγεσίες, το πολιτικό σύστημα και τους πολιτικούς ως πρόσωπα, όπως επίσης την αμφισβήτηση για την ικανότητα της πολιτικής να δώσει σήμερα τις απαραίτητες λύσεις, αλλά και το έλλειμμα αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών τάχθηκε υπέρ της άμεσης συμμετοχής των πολιτών στην διαδικασία λήψης αποφάσεων για τα μεγάλα θέματα (για παράδειγμα μέσα από ευρωπαϊκά δημοψηφίσματα), επισημαίνοντας την απόφαση του Ελληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για διεξαγωγή δημοψηφισμάτων και στην Ελλάδα για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα.

Ο κ. Δρούτσας τόνισε πως, ζητώντας καθημερινά πλέον από τους πολίτες μεγάλες θυσίες, θα πρέπει η πολιτική και οι πολιτικοί, καθένας προσωπικά, να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια, με ειλικρινή, αξιόπιστο και πειστικό τρόπο.

Πρόσθεσε δε, ότι κύριος λόγος της αναξιοπιστίας της πολιτικής είναι ότι ο πολίτης εξακολουθεί να βλέπει τον πολιτικό ως κατεστημένο και αυτό αποτελεί κύρια αιτία της απώλειας της αξιοπιστίας της πολιτικής σήμερα και αυτή η εικόνα πρέπει να σπάσει.

Ο κ. Δρούτσας προειδοποίησε τέλος, πως η απόσταση πολίτη-πολιτικής και πολίτη-πολιτικού, έχει διευρυνθεί επικίνδυνα και οι ηγεσίες, στην Ευρώπη και παγκόσμια, δεν επιτρέπεται να κυβερνούν ερήμην των λαών.

Αντικείμενο του φετινού διεθνούς συνεδρίου "Τριλογία του Σάλτσμπουργκ" - με θέματα πολιτικής, οικονομίας και πολιτισμού - το οποίο ίδρυσε πριν δέκα χρόνια ο τότε καγκελάριος της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σιούσελ, ήταν "Τα θεμέλια της παγκόσμιας οικονομίας και η ανάγκη προσαρμογής της παγκόσμιας διακυβέρνησης στη νέα πραγματικότητα του 21ου αιώνα".

Συνδιοργανωτές του υπήρξαν το υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας (ο αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Μίχαελ Σπιντελέγκερ), το Ίδρυμα Μπέρτελσμαν και ο πρώην καγκελάριος Σιούσελ, ενώ στους συμμετέχοντες συγκαταλέγονταν, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Εξωτερικών Αρμενίας, Γεωργίας και Ουκρανίας, όπως επίσης πολλοί επικεφαλής και εκπρόσωποι διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών.
newsdeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρχισε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Αυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους

Τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 άρχισε να «υποδέχεται» από χθες το βράδυ και μέχρι τις 26 Ιουλίου το taxi...