Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Η Ελλάδα σε κρίση

Μπορεί να μην έπιασε ακόμη επισήμως δουλειά, αλλά ήδη έχει διαμορφώσει τις προτεραιότητές της. Η ομάδα δράσης (task force) της Κομισιόν για την Ελλάδα και ο επικεφαλής της Χορστ Ράιχενμπαχ, που θα αναλάβουν «δράση» από Σεπτέμβριο στην Αθήνα, έχουν διαμηνύσει, σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση ότι τα θέματα με τα οποία θεωρούν ότι πρέπει να καταπιαστούν άμεσα είναι τα εξής: η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η αναβάθμιση της δημόσιας περιουσίας πριν από την πώλησή της, έτσι ώστε να εξασφαλιστούν αυξημένα έσοδα. Μια τρίτη, δική της προτεραιότητα, έχει θέσει εξάλλου η ελληνική πλευρά και αφορά την αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για την κατάρτιση ενός μεγάλου προγράμματος καταπολέμησης της ανεργίας, μέσω της κατάρτισης.
Η ομάδα δράσης, που συστήθηκε έπειτα από απόφαση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και επικυρώθηκε με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου, στελεχώνεται και οργανώνεται αυτές τις μέρες σε Βρυξέλλες και Αθήνα. Συνολικά περίπου 50-60 άτομα από τα άλλα κράτη - μέλη της Ενωσης θα ασχολούνται με την Ελλάδα, προερχόμενα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην Αθήνα, ως γνωστόν, τον ρόλο του συντονιστή θα έχει ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού για ευρωπαϊκά θέματα Γιώργος Γλυνός.
Ο ρόλος της ομάδας είναι διπλός: πρώτον, να παρέχει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα ώστε να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις της του Μεσοπρόθεσμου και δεύτερον, να συμβάλει στην επιτάχυνση της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.
Στο πλαίσιο του πρώτου από τους δύο αυτούς ρόλους της ομάδας του, ο Γερμανός κ. Ράιχενμπαχ, ο οποίος γνωρίζει την Ελλάδα από τη θητεία του στη γενική διεύθυνση περιφερειακής πολιτικής της Κομισιόν, αξιολόγησε τη φοροδιαφυγή ως το υπ' αριθμόν 1 πρόβλημα της χώρας, στην αντιμετώπιση του οποίου μπορεί να βοηθήσει. Το πώς ακριβώς θα γίνει αυτό θα το συζητήσει με την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.
Επίσης, καθώς η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί έναντι της τρόικας να πραγματοποιήσει ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ ως το 2015, ο κ. Ράιχενμπαχ φέρεται να θεωρεί ότι είναι κρίσιμο να αναβαθμιστεί η αξία των προς πώληση περιουσιακών στοιχείων προτού κληθούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον οι ιδιώτες. Για παράδειγμα, αναφέρεται χαρακτηριστικά, το Ελληνικό έχει διαφορετική αξία αν επιχειρηθεί να δοθεί ως έχει και διαφορετική αν προηγουμένως καθοριστούν οι χρήσεις γης. Εφόσον γίνουν όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες, τα προς πώληση ακίνητα θα μπορέσουν να πουληθούν ακριβότερα και έτσι οι στόχοι του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων θα είναι πιο εφικτοί.

ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ. Η ιδέα της ομάδας δράσης ξεκίνησε όταν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε βοήθεια από τον κ. Μπαρόζο, τον Ιούνιο, για την επιτάχυνση της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων. Μάλιστα τότε, στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, είχε γίνει η πρώτη σχετική αναφορά στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.
Τελικά, εκτός από τη σύσταση της ομάδας δράσης ο κ. Μπαρόζο εισηγήθηκε και την αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης των έργων από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο 95% (από 85% που είχε ήδη αυξηθεί). Η πρόταση δεν έχει ακόμη υιοθετηθεί, καθώς απαιτείται νομοθετική αλλαγή.
ta nea online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...