Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

China Daily: Οι τρεις δρόμοι της ευρωζώνης...

Τρεις δρόμους για την ευρωζώνη διαβλέπει ο πρόεδρος της PIMCO, του μεγαλύτερου επενδυτικού fund στον κόσμο, Mohamed El-Erian, με άρθρο του στην κινεζική εφημερίδα «China Daily». Μάλιστα, όπως σημειώνει , η κατάληξη αυτής της διαδρομής μέσω της οικονομικής κρίσης θα ξεκαθαρίσει μέσα σε εβδομάδες ή μήνες. Παράλληλα, ο επενδυτής G. Soros σε συνέντευξή του τάσσεται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, χαρακτηρίζοντάς την ως «την καλύτερη λύση».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της PIMCO, το πρώτο ενδεχόμενο για την ευρωζώνη είναι μία ακατάστατη διάλυση της. Ένα σενάριο που, όπως επισημαίνει, μόνο «οι εραστές αναρχικών καταστάσεων θα εύχονταν». Ωστόσο, σημειώνει πως η διάλυση της ευρωζώνης δεν είναι μία «απίθανη εξέλιξη» εάν «οι μεγάλες οικονομίες συνεχίζουν να διστάζουν, εάν οι Κυβερνήσεις των περιφερειακών χωρών εγκαταλείψουν τις μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες και εάν οι κοινωνίες δεν μπορέσουν να αντέξουν άλλο την οικονομική στασιμότητα, την αυξανόμενη ανεργία και τα μέτρα λιτότητας.»
Δεύτερη κατάληξη είναι, σύμφωνα πάντα με τον Mohamed El-Erian, η σταδιακή οικονομική ένωση των 17 χωρών –μελών της ευρωζώνης. Ο οικονομολόγος σημειώνει πως εάν οι χώρες της ευρωζώνης ακολουθήσουν αυτό το δρόμο, τότε η Γερμανία θα επιβάλει τους όρους της στις υπόλοιπες χώρες και θα προσφέρει τα απαραίτητα κεφάλαια. Σε αντάλαγμα των γερμανικών κεφαλαίων, οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης θα απολέσουν μέρος της οικονομικής τους ανεξαρτησίας.
Ως τρίτο δρόμο, ο πρόεδρος της PIMCO, αναγνωρίζει τη δημιουργία μίας πιο μικρής, αλλά πιο συνεκτικής ευρωζώνης, που θα αποτελείται από τις δυνατότερες χώρες. Η νέα Ένωση θα έχει αυστηρότερους κανόνες και ορισμένες χώρες θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη.
Στο άρθρο του, ο Mohamed El-Erian υποστηρίζει πως το «παιχνίδι» φτάνει στο τέλος, ωστόσο, όλα θα εξαρτηθούν από τις πολιτικές αποφάσεις που θα λάβουν οι ηγεσίες των χωρών-μελών. Καταλήγοντας προβλέπει πως η ευρωζώνη θα ακολουθήσει τελικά το δεύτερο δρόμο, ωστόσο, σημειώνει πως και σε αυτή την περίπτωση η «νέα ευρωζώνη», νομοτελειακά, θα αλλάξει μορφή. Τελικά το ευρώ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της PIMCO, θα διασωθεί καθώς από τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν θα προκύψει μία ισχυρότερη, αλλά μικρότερη, νομισματική ένωση.
Την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη βλέπει και ο επενδυτής G. Soros. Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στη φλαμανδική «Knack» τάσσεται υπέρ μίας συντεταγμένης εξόδου της Ελλάδας και της Πορτογαλίας από τη ζώνη του ευρώ. Όπως αναφέρει η προσέγγιση που υιοθέτησε η ΕΕ στην περίπτωση της Ελλάδας υπήρξε «σε τέτοιο βαθμό λανθασμένη», που η έξοδος της χώρας από την
ευρωζώνη αποτελεί αυτή τη στιγμή «την καλύτερη λύση». Μάλιστα, ο Soros προβλέπει πως αν οι δύο χώρες αποχωρήσουν, η ευρωζώνη δεν θα κινδυνεύσει καθώς θα μπορέσει να απορροφήσει του κραδασμούς.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...