Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Φυγή προς τα μπρος


thumb

Μεγάλες εξοικονομήσεις για τις επιχειρήσεις και ένα νέο όπλο κατά της φοροδιαφυγής στη διάθεση των ελεγκτικών μηχανισμών φέρνει το ηλεκτρονικό τιμολόγιο, που παρου­σιάστηκε από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Με αυτή τη διαδικασία εκτιμάται ότι θα εκμηδενιστεί η δυνατό­τητα έκδοσης πλαστών τιμολογίων, με τεράστια οφέλη για τα δη­μόσια έσοδα. Όπως ανέφερε ο Μ. Χρυσοχοΐδης, κάθε χρόνο στην Ελλάδα εκδίδονται 200 - 250 εκατ. τιμολόγια σε χαρτί και κοστί­ζουν από 7 έως 15 ευρώ. Με το ηλεκτρονικό τιμολόγιο, το οποίο θα κοστίζει από 0,60 έως 4 ευρώ, θα προκύψει όφελος έως και 1 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις, όταν η ηλεκτρονική τιμολόγηση θα επεκταθεί και στις διεταιρικες συναλλαγές.
Ήδη υπογράφτηκε η σχετική υπουργική απόφαση που επιτρέπει την ηλεκτρονική καταχώριση των δελ­τίων αποστολής και παράλληλα, εφόσον μια εταιρεία προχωρήσει σε αυτή τη διαδικασία, καταργείται η υποχρέωσή της να διατηρεί το ίδιο δελτίο και σε χαρτί.

«Κόφτης» για κακοπληρωτές
Ο γ.γ. Ψηφιακού Σχεδιασμού Αντώνης Μαρκόπουλος επισήμανε ότι θα υπάρξει οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων με ένα «επι­χειρηματικό κουπόνι» για τη μετάβασή τους στο ηλεκτρονικό σύστη­μα. Και θα «τρέξει» άμεσα το πρόγραμμα ενίσχυσης, μέσω του προ­γράμματος Ψηφιακή Σύγκλιση.
Η έκδοση των ηλεκτρονικών τιμολογίων θα γίνεται ως εξής: Το τι­μολόγιο θα εκδίδεται άυλα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή της επιχεί­ρησης και για την έκδοσή του θα ενημερώνεται άμεσα, μέσω ειδικής ηλεκτρονικής υπηρεσίας, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συ­στημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών. Ο λήπτης του τιμολο­γίου θα το λαμβάνει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Σημειώνεται ότι, με βάση όσα έγιναν γνωστά στην παρουσίαση του προγράμματος έκδοσης ηλεκτρονικών τιμολογίων, η ΓΓΠΣ θα έχει τη δυνατότητα να βάλει «κόπτη» στην έκδοση τιμολογίων από επιχειρήσεις που χρωστούν στο Δημόσιο. Με τον τρόπο αυτόν εκτι­μάται ότι θα μπορέσει να περιορίσει το φαινόμενο έκδοσης και λή­ψης πλαστών και εικονικών τιμολογίων, εφόσον σταδιακά η χρήση των ηλεκτρονικών τιμολογίων γίνει υποχρεωτική σε όλο το φάσμα της αγοράς.


Αρχή από κρατικές προμήθειες
Σε πρώτη φάση το ηλεκτρονικό τιμολόγιο αναμέ­νεται να υιοθετηθεί για τις συναλλαγές του Δημοσί­ου (π.χ. κρατικές προμήθειες). Η επέκτασή του στο σύνολο της αγοράς, πάντως, αναμένεται να δώσει βαθιά ανάσα περιστολής κό­στους για τις επιχειρήσεις. Πρόσφατη μελέτη του ΣΕΒ δείχνει ότι για μία εταιρεία που απασχολεί 5.000 άτομα προσωπικό η έκδοση ενός τιμολογίου με τον παραδοσιακό τρό­πο κοστίζει 11,10 ευρώ. Με την ηλεκτρονική τιμολόγηση το κόστος της επιχείρησης κατεβαίνει στα 4,70 ευρώ.
Το ίδιο τιμολόγιο στον παραλήπτη κοστίζει 17,60 ευρώ. Με την ηλε­κτρονική τιμολόγηση το κόστος του παραλήπτη μειώνεται στα 6,70 ευρώ. Το συνολικό κόστος για την αγορά με την παραδοσιακή τιμολό­γηση είναι 1,7 δισ. ευρώ και με την ηλεκτρονική πέφτει στα 600 εκατ. ευρώ, καθώς συνολικά στην ελληνική αγορά διακινούνται 250 εκατ. τιμολόγια, εκ των οποίων μόνο 7 εκατ. τιμολόγια είναι ηλεκτρονικά.
Οικονομο-ΕΛ.ΑΣ.
Ξεκίνησε τις εξορμήσεις η νεοσύστατη υπηρεσία της Οικονομικής Αστυνομίας της ΕΛ.ΑΣ. στα τουρι­στικά νησιά του Αιγαίου, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται όργιο φοροδιαφυγής, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η έρευνα για τη διαδικασία χρηματοδότησης Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Ήδη οι καταγγελίες πολιτών είναι δεκάδες χιλιά­δες από την πρώτη μέρα λειτουργίας της νεοσύ­στατης υπηρεσίας. Συγκεκριμένα οι περισσότε­ρες καταγγελίες που δόθηκαν στον πενταψήφιο αριθμό «11012» της ΕΛ.ΑΣ. προέρχονταν από την περιοχή της Αττικής, ενώ υπήρξαν περίπου 1.500 σχετικές αναφορές από τη Θεσσαλονίκη και 2.000 από διάφορα τουριστικά θέρετρα της χώρας μας.
Η νέα υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. κατά της φοροδιαφυ­γής, της διαφθοράς και του οικονομικού εγκλήμα­τος εγκαινιάστηκε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή. Όπως έλεγε υψηλόβαθμος αξιωματικός της Οικονομικής Αστυνομίας, «κατά μέσον όρο κάθε ημέρα υπολογίζεται ότι θα δεχόμαστε 70-80 κα­ταγγελίες. Αυτό σημαίνει ότι ετησίως θα δεχθού­με περισσότερες από 20.000 αναφορές πολιτών. Αυτά τα στοιχεία θα τα ομαδοποιήσουμε και θα πραγματοποιούμε στοχευμένους ελέγχους σε διάφορες περιοχές της χώρας». Παράλληλα συνεχίζεται η συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ. με τις δικαστικές αρχές, οι οποίες αποστέλλουν φακέλους με σχετικές υποθέσεις στην Οικονομι­κή Αστυνομία.
Έτσι λοιπόν οι αρμόδιοι αξιωματικοί θα ασχολη­θούν, στη συνέχεια, με τη χρηματοδότηση δε­κάδων ΜΚΟ από κρατικούς φορείς με 100 εκατ. ευρώ. Σχετική έρευνα πραγματοποιεί και το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης. Η φοροδιαφυγή μέσω τυχερών παιχνιδιών στο Διαδίκτυο ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ ετησίως, όπως ανακάλυψε η Ελληνική Αστυνομία. Ο συνολικός τζίρος των τυχερών παιχνιδιών μέσα από το Ίντερνετ υπολογίζεται σε 5 δισ. ευρώ.

Φωτιά τα φέσια
Στα 6,628 δισ. ευρώ ανήλθαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου κατά το εξάμηνο Ιανουά­ριος - Ιούνιος 2011, έναντι 6,487 δισ. ευρώ που ήταν το πεντάμηνο, βάσει των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονο­μικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το διάστη­μα Ιανουαρίου - Ιουνίου το κράτος δημιούργησε νέες οφειλές που δεν εξοφλήθηκαν σε διάστημα 90 ημερών. Οι μεγαλύτερες οφειλές αφορούν τα ασφαλιστικά ταμεία (2,662 δισ. ευρώ) και τα νοσοκομεία (1,848 δισ. ευρώ) ενώ ακολουθούν τα υπουργεία (980 εκατ. ευρώ) και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (892 εκατ. ευρώ). Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού το πρώτο εξάμηνο του έτους έφτασαν τα 22,539 δισ. ευρώ ενώ τα έξοδα αντιστοιχούν σε 38,937 δισ. ευρώ. Έτσι το έλλειμμα τον Ιούνιο εμφανίζε­ται αυξημένο σε 16,399 δισ. ευρώ έναντι 13,759 δισ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα. Το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώνεται σε 9,390 δισ. ευρώ έναντι 7,915 δισ. ευρώ τον Μάιο.
to pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΥΡΙΖΑ: Τώρα εκλογές, μετά... εσωκομματικό ξεκαθάρισμα

Για την τελική μάχη μετά τις ευρωεκλογές ετοιμάζονται όλες τις πλευρές στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είναι απολύτως σαφές σε όλους ότι η εικόνα σύμπνοι...