Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Σενάρια χωρίς τέλος για την βοήθεια στην Ελλάδα

Το θρίλερ με την διευθέτηση του ελληνικού χρέους καλά κρατεί, την ώρα που οι αναλυτές δεν φαίνεται να πείθονται από τα σενάρια που απεργάζονται οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες. Με τα νέα δεδομένα που θέτει με την επιστολή-βόμβα που απέστειλε σε ΕΚΤ και ΔΝΤ ο Γερμανός υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στην οποία καλεί για άμεση λύση στο “ελληνικό πρόβλημα” προκειμένου να αποφευχθεί αυτό που ευθέως ονομάζει “ανεξέλεγκτη χρεοκοπία χώρας”, οι αναλυτές έσπευσαν να τονίσουν πως η Γερμανία βγαίνει εντελώς κόντρα στην ΕΚΤ, που να θυμίσουμε πως έχει διαφωνήσει με οποιαδήποτε λύση, πέραν του roll over, καθώς θέλει να αποφευχθεί να χαρακτηρισθεί η συμμετοχή των επενδυτών ως χρεοκοπία της Ελλάδας και να προκληθεί η πληρωμή των ασφαλίστρων κινδύνου που έχουν εκδώσει οι τράπεζες.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του κορυφαίου οικονομολόγου της Citigroup, Willem Buiter, ο οποίος, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, ξεκαθάρισε πως “οποιαδήποτε μετακύλιση του ελληνικού χρέους θα ήταν απλά μια 'προσωρινή λύση' και πως τελικά είναι αναπόφευκτη μια σοβαρή αναδιάρθρωση – διαγραφή – μεγάλου μέρους του ελληνικού δημοσίου χρέους”.

Την ίδια ώρα η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα τη Βουλή, ακόμα και τους συγκυβερνώντες της, προσπαθώντας να συγκεράσει τις αντιρρήσεις των περισσοτέρων για τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα με τις ... “παραινέσεις” που δέχθηκε – ακόμα και δημοσίως, κατά τη διάρκεια της κοινής τους συνέντευξης Τύπου – από τον Αμερικανό πρόεδρο
Μπαράκ Ομπάμα για να “επιδείξει αλληλεγγύη” προς την Ελλάδα και γενικότερα τις χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα.

Πέραν του ελληνικού ζητήματος πάντως, οι αναλυτές υπογραμμίζουν πως κίνδυνο αναδιάρθρωσης αντιμετωπίζουν τόσο η Ιρλανδία, όσο και η Πορτογαλία. Μόλις σήμερα εξάλλου το ΔΝΤ εξέφρασε “προβληματισμό” για την πορεία του πορτογαλικού “πακέτου βοήθειας”. Συγκεκριμένα, σε έκθεσή του τονίζει πως “το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που συνδέεται με το πακέτο στήριξης των 78 δισ. ευρώ προς την Πορτογαλία ενέχει σημαντικούς κινδύνους και ενδεχομένως να αποτύχει να αμβλύνει τις ανησυχίες για το πρόβλημα του χρέους ...”

Ενώ και η Ιρλανδία έσπευσε σήμερα να αποστείλει μήνυμα προς τις Βρυξέλλες πως δεν θα υποχωρήσει στις πιέσεις για αύξηση της φορολογίας επιχειρήσεων, ακόμη κι αν λάβει σε αντάλλαγμα τη μείωση του επιτοκίου στο πακέτο στήριξης.
Συγκεκριμένα, ο Ιρλανδός υπουργός Μεταφορών δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει μεν τη μείωση του επιτοκίου στα δάνειά της, αλλά “δεν είναι διατεθειμένη να πληρώσει όποιο τίμημα ζητηθεί”.
proto thema online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Debate ΠΑΣΟΚ: Πώς είδε την τηλεμαχία το twitter – Τα καυστικά σχόλια και ποιός κέρδισε τις εντυπώσεις

Μετά την 3ωρη τηλεμαχία των έξι υποψηφίων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ , το twitter πήρε… φωτιά από σχόλια. Το debate ήταν (και είναι και σήμε...