Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Διϋπουργική : Ποιοι 75 δημόσιοι φορείς καταργούνται ή συγχωνεύονται


Διϋπουργική : Ποιοι 75 δημόσιοι φορείς καταργούνται ή συγχωνεύονται

Την κατάργηση ή συγχώνευση 75 μεγάλων φορέων του Δημοσίου, στους οποίους δίδεται το 80% των επιχορηγήσεων από τον τακτικό προϋπολογισμό και δεν ανήκουν στις ΔΕΚΟ, αποφάσισε η διυπουργική επιτροπή για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις των φορέων του Δημοσίου.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θεόδωρος Πάγκαλος παρουσίασε έναν ενδεικτικό κατάλογο, τονίζοντας ότι δεν έχουν ληφθεί, ακόμη, οριστικές αποφάσεις, ενώ άφησε αιχμές και για τα υπουργεία που ενώ τους έστειλε επιστολή για να υποδείξουν φορείς οι οποίοι θα μπορούσαν να καταργηθούν οι ηγεσίες τους δεν ανταποκρίθηκαν.

«Τα περισσότερα υπουργεία είπαν ότι δεν γνωρίζουν τέτοιους φορείς, ότι θέλουν να μελετήσουν το θέμα, ότι δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν....Για το λόγο αυτό γίνεται το Μητρώο των δημόσιων φορέων, ώστε αν θέλουμε να ασκήσουμε τέτοιες πολιτικές να απευθυνόμαστε στο Μητρώο όχι στα υπουργεία», επισήμανε ο αντιπρόεδρος.

Το Μητρώο των φορέων του Δημοσίου θα δημιουργηθεί το προσεχές διάστημα με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
Επιπλέον, ο κ. Πάγκαλος έστειλε την 1η Μαρτίου επιστολή σε 122 Ινστιτούτα του δημοσίου, ζητώντας να τον ενημερώσουν για το προσωπικό τους, για τους σκοπούς που υπηρετούν και το έργο που έχουν παράξει. Από αυτά απάντησαν ως σήμερα που έληγε η προθεσμία τα 66.

Καταργούνται όσοι δεν απαντήσουν
Οπως είπε ο κ. Πάγκαλος θα στείλει και νέα επιστολή με καταληκτική προθεσμία την 10η Ιουνίου. «Οσα δεν απαντήσουν θα συμπεράνω ότι δεν υπάρχουν και σε επόμενη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής θα προτείνω την κατάργηση τους», σημείωσε.


Ο κ. Πάγκαλος απάντησε και στην κριτική που του ασκείται ότι καθυστέρησε να προχωρήσει η διαδικασία κατάργησης και συγχώνευσης των φορέων λέγοντας ότι «πιθανώς να έπρεπε να προχωρήσουμε γρηγορότερα, αλλά αυτή η διαδικασία δεν έχει προηγούμενο στο ελληνικό κράτος και δεν υπήρχε καμιά υποδομή».

Οι φορείς που θα καταργηθούν άμεσα είναι οι ακόλουθοι:

- ΚΕΔ (Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου). Διακόπτεται η λειτουργία της και οι αρμοδιότητές της μεταφέρονται στη νέα Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας και Χαρτοφυλακίου του υπουργείου Οικονομικών. Απασχολεί 111 άτομα.

- ΕΤΑ (Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων). Διακότπεται η λειτουργία της και οι αρμοδιότητές της μεταφέρονται, επίσης, στην νέα Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας και Χαρτοφυλακίου του υπουργείου Οικονομικών. Απασχολεί 457 άτομα.

- ΟΔΔΥ: Διακόπτεται η λειτουργία του και οι αρμοδιότητές του μεταφέρονται σε υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών. Απασχολεί 95 άτομα.

- ΕΡΤ: Δεν καταργείται η λειτουργία της αλλά συζητείται η ουσιαστική αναδιάρθρωσή της, η αξιολόγηση των υπηρεσιών της και η κατάργηση όσων δεν θεωρηθούν αναγκαίες. Συζητήθηκε, επίσης, η μείωση του ανταποδοτικού τέλους και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της. Απασχολούνται 3.392 άτομα. Τα έσοδα της είναι 300 εκατ. ευρώ από τα ανταποδοτικά τέλη, πλην διαφήμισης

- ΟΣΚ - ΔΕΠΑΝΟΜ - Θέμις κατασκευαστική: Συγχωνεύονται σε έναν οργανισμό.

- ΕΟΜΜΕΧ: Εκκρεμεί η ολοκλήρωση της συζήτησης με το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

- Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας: Διακόπτεται η λειτουργία του και μεταφέρεται σε υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας. Απασχολεί 669 άτομα και έχει πόρους 5 εκ. ευρώ

- ΕΘIΑΓΕ: Συζητείται είτε η διακοπή της λειτουργίας ή η συγχώνευσή του με άλλα δύο ινστιτούτα, ΟΠΕΓΕΠ και Δήμητρα, αλλά δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η συζήτηση με το ο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

- ΙΓΜΕ: Μεταφέρονται οι αρμοδιότητές του σε υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος. Απασχολεί 403 άτομα και έχει πόρους 30 εκ. ευρώ.

Η συνολική επιχορήγηση των 75 φορέων που πρόκειται να καταργηθούν ως τον Οκτώβριο του 2011 ανέρχεται σε 2,7 δισ. ευρώ, ετησίως. Σε αυτούς υπηρετούν 7.000 άτομα, τα οποία, όπως τόνισε ο κ. Πάγκαλος, δεν πρόκειται να απολυθούν αλλά θα αξιοποιηθούν μέσα από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Από το σύνολο των φορέων που θα καταργηθούν και θα συγχωνευτούν θα προκύψει εξοικονόμηση 650 εκ. ευρώ για την περίοδο 2012 - 2015.
ΤΟ ΒΗΜΑ online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου