Το «μυστήριο» του εκλογικού αποτελέσματος ανατέμνουν μέλη και στελέχη του ΚΚΕ στη συζήτηση που έχει ανοίξει στις οργανώσεις, δεδομένου ότι η Κ.Ε. αποφάνθηκε στην πρώτη της αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος ότι η πολιτική γραμμή επιβεβαιώθηκε.
Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για την εκλογική τακτική, καθώς στη σχετική απόφαση της Κ.Ε. (18.6) αναφέρεται ότι «το ΚΚΕ έδωσε τη μάχη κόντρα στο ρεύμα της φοβίας και μοιρολατρίας, των ποικιλώνυμων απειλών (από την έξωση από την ευρωζώνη ώς την ακυβερνησία) και της αυταπάτης που συστηματικά καλλιέργησε ο ΣΥΡΙΖΑ» και την έδωσε (σ.σ.: τη μάχη) «παίρνοντας υπόψη τον κίνδυνο του εκλογικού κόστους». Με άλλα λόγια, ήταν σωστή, αν και ενείχε ρίσκο.
Με φόντο την παραπάνω συζήτηση, που θέτει στο επίκεντρο της εσωκομματικής συζήτησης τις αδυναμίες του κόμματος – και τέτοιες κατά βάση θεωρούνται οι οργανωτικές και η δράση του κόμματος στις εργατικές λαϊκές μάζες και ο βαθμός πολιτικής διείσδυσης που επιτυγχάνει κάθε φορά – το ΚΚΕ περνάει στην υλοποίηση της απόφασης της 18ης Ιουνίου.
Σύμφωνα με αυτήν, το κόμμα διεμήνυσε ότι δεν δίνει καμία πίστωση χρόνου στη συγκυβέρνηση των τριών, καλούσε τα μέλη του σε ετοιμότητα να αναλάβουν τα νέα καθήκοντα στη δράση και, τέλος, έθετε στις προτεραιότητες τη «συνάντηση» με τις εργατικές και λαϊκές δυνάμεις – όπως σημειώνεται στην απόφαση, «δίχως την ανασύνταξη του κινήματος και την οικοδόμηση μιας πιο ισχυρής κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας δεν είναι δυνατόν ο λαός να τα βγάλει πέρα» - και την οργάνωση του λαϊκού κινήματος με αφετηρία τη μάχη πάνω σε άμεσους στόχους πάλης.
Τις προηγούμενες μέρες οι πρώτες πρωτοβουλίες με τις οποίες επιχειρήθηκε να σηματοδοτηθεί αυτή η τρόπον τινά νέα «εξόρμηση στον λαό» ήταν οι δύο παρεμβάσεις της οργάνωσης της Αθήνας (για τα οξυμμένα προβλήματα στους παιδικούς σταθμούς των δήμων της Αττικής που φέρνουν σε απόγνωση χιλιάδες γονείς, αλλά και πιο πριν για το θέμα της πυροπροστασίας), καθώς και το κάλεσμα του ΠΑΜΕ προς την «εργατική τάξη και τα συνδικάτα της» με διεκδικητικό πλαίσιο 10 σημείων - άμεσων στόχων πάλης. Αυτοί αφορούν το αίτημα για άμεση επαναφορά της ΕΓΣΣΕ στα 751 ευ-ρώ μεικτά, επαναφορά της υποχρεωτικότητας εφαρμογής των ΣΣΕ για όλους τους εργαζομένους και της μετενέργειας, κατάργηση των επι χειρησιακών συμβάσεων, κατάργηση των Π.Δ. του 2010 για την απελευθέρωση των απολύσεων, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο κ.λπ.
Ζητούνται απαντήσεις
Πέρα όμως από τους παραπάνω, εργασιακού χαρακτήρα, άμεσους στόχους κι ενδεχομένως κάποιους ακόμα που αφορούν τους όρους επιβίωσης των ασθενέστερων οικονομικών στρωμάτων (χαράτσια, διακοπές ρεύματος κ.λπ.), το ερώτημα παραμένει:
Θα βάλει το ΚΚΕ μπρος ένα άμεσο πολιτικό διεκδικητικό πλαίσιο στη βάση της ανάλυσής του ότι η Ε.Ε. αντιδραστικοποιείται πορευόμενη προς την πολιτική, δημοσιονομική και τραπεζική ενοποίηση κι επομένως η αντεργατική θύελλα που είχε προαναγγείλει από το 200_ θα συνεχίζεται με ακόμη χειρότερους όρους;
Αυτό που καθώς φαίνεται θα κληθεί να απαντήσει επαρκώς και χωρίς περιστροφές το ΚΚΕ στον κόσμο του αλλά και ευρύτερα, είναι αν το ζήτημα της αποδέσμευσης από την Ε.Ε. και της μονομερούς διαγραφής του χρέους είναι ένα άμεσο πολιτικό πλαίσιο διεκδίκησης που μπορεί να οδηγήσει σε φιλολαϊκή διέξοδο ή ένα πλαίσιο για τη λαϊκή εξουσία, η οποία θα έρθει όταν οι μάζες κατανοήσουν κι ενστερνιστούν το πολιτικό πρόγραμμα του ΚΚΕ κι επομένως αγωνιστούν στις γραμμές του. Ακόμα κι αν για τον Περισσό κάτι τέτοιο μπορεί να μη μοιάζει τόσο μακρινό, αλλά απλώς απαιτεί υπομονή και θυσίες, μοιάζει εξαιρετικά ασαφές και μακρινό για το μεγαλύτερο κομμάτι των εργατικών, λαϊκών αλλά και μικρομεσαίων στρωμάτων.
Πριν από έναν χρόνο, το ΚΚΕ έδειξε να είναι εγκλωβισμένο στα ομολογουμένως υπαρκτά αδιέξοδα και τις αντιφάσεις της πραγματικότητας: από τη μία, η συνειδητοποίηση ότι εντός της Ε.Ε. δεν υπάρχει καμία διέξοδος για τον λαό, από την άλλη, η εκτίμηση ότι μία κίνηση εξόδου από την Ε.Ε. θα πλήξει πρώτα και κύρια τους ήδη εξαθλιωμένους. Αποτέλεσμα αυτής της αντίφασης ήταν η θέση ότι «υπό τις παρούσες συνθήκες η επιστροφή στη δραχμή θα είναι καταστροφική», η οποία επέτρεψε να ερμηνευτεί η στάση του ΚΚΕ ως στάση αναμονής, το λιγότερο, ή στη χειρότερη περίπτωση ως έμμεση στήριξη του ευρώ.
Ωστόσο, σήμερα, αν ο χρόνος έχει τελειώσει για όλους, το ίδιο ισχύει και για το ΚΚΕ, το οποίο θα πρέπει να πείσει ότι δεν επιχειρεί μία εξόρμηση «μία από τα ίδια» προκειμένου να κερδίσει χρόνο…
to pontiki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου