Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Στην αφετηρία το νέο ΠΑΣΟΚ


Στην αφετηρία το νέο ΠΑΣΟΚ
Στελέχη πολύ κοντά στη νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ εξηγούν ότι δεν μπορεί να εισέλθει το κόμμα στην εποχή της νέας μεταπολίτευσης με την ίδια «εικόνα», δηλαδή με υποψηφίους οι οποίοι έχουν τέσσερις ή και περισσότερες βουλευτικές θητείες στο ενεργητικό τους.

Τα ίδια στελέχη δεν αποφεύγουν στις κατ' ιδίαν συζητήσεις να περιγράψουν το προφίλ των βουλευτών που βρίσκονται στον δρόμο της «αποστρατείας», όμως όταν η κουβέντα φτάνει σε συγκεκριμένα πρόσωπα, τότε αρνούνται να τα κατονομάσουν, κάνοντας λόγο για προσωπικές επιλογές.

Μπορεί η ηλικία ή ο αριθμός των βουλευτικών θητειών να κρίνει αυτομάτως και τη δυναμική των βουλευτών; «Οχι βέβαια» απαντούν στελέχη της Ιπποκράτους, ενώ η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, διευκρινίζει ότι οι πολίτες αποφασίζουν για το μέλλον των βουλευτών.

Πάντως η επιχείρηση-ανανέωση των ψηφοδελτίων δεν θα... δυσκολέψει ιδιαίτερα την επιτροπή υπό τον Β. Γερανίδη, αφού έχουν ήδη διαγραφεί 22 βουλευτές, ορισμένοι έχουν παραιτηθεί κατά τις κρίσιμες ψηφοφορίες (π.χ. Πέμυ Ζούνη κ.ά.), ενώ έχουν τιμωρηθεί με τον αποκλεισμό τους από τη συμμετοχή στις λίστες άλλοι οκτώ (Τζελέπης, Καρύδης, Αράπογλου κ.ά.).

Την απόφασή τους να μη διεκδικήσουν την επανεκλογή τους έχουν ήδη ανακοινώσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Σωκράτης Ξυνίδης, ο πρώην
υφυπουργός Σπύρος Βούγιας (Α' Θεσσαλονίκης όπου θα κατέλθει εκτός των άλλων ο Αντώνης Σαουλίδης, νυν πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Συκεών) και ο Χρ. Χάιδος (βουλευτής Τρικάλων ο οποίος επιστρέφει στην Ιατρική).

Εκτός ψηφοδελτίων θα παραμείνουν οι Β. Γερανίδης (επικεφαλής της Επιτροπής ψηφοδελτίων, που εκλέγεται από το 1989 στη Β' Θεσσαλονίκης), Ν. Σαλαγιάννης (ανέλαβε διευθυντής του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής Καρδίτσας, όπου θα κατέλθει ο Φ. Αλεξάκος), Βαγγ. Αργύρης (επί χρόνια βουλευτής Ιωαννίνων και αντιπρόεδρος της Βουλής, που αναλαμβάνει ρόλους στην Ιπποκράτους). Και οι τρεις λέγεται ότι έλαβαν την απόφαση έπειτα από αναλυτική συζήτηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Μένουν εκτός
Να μη ζητήσουν «σταυρό» επιλέγουν, όπως ακούγεται, δύο βουλευτές Επικρατείας και πρώην στενοί συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου: οι Ελενα Παναρίτη και Ηλίας Μόσιαλος.

Σοβαρές ανακατατάξεις σημειώνονται στην πολυπληθή Β' Αθήνας. Ηδη από το πρώτο μνημόνιο είχαν αποχωρήσει βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Γ. Δημαράς και η Σ. Σακοράφα, λόγω της ανάληψης καθηκόντων Επιτρόπου η Μαρία Δαμανάκη και πρόσφατα κατά το δεύτερο μνημόνιο διεγράφησαν οι κυρίες Κατσέλη, Παπανδρέου και Ξενογιαννακοπούλου και ο Λ. Μίχος.

Η πρώην Επίτροπος και ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου εξακολουθεί να θεωρεί ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα του μνημονίου δεν πρόκειται να πετύχει, ασκεί σκληρή κριτική στο ΠΑΣΟΚ και οι γνωρίζοντες λένε ότι δεν προτίθεται να διεκδικήσει την επανεκλογή της.

Το «ρεύμα» της ανανέωσης στη Β' Αθήνας πιάνει σίγουρα τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής, Απ. Κακλαμάνη, που εκλέγεται από το 1974, τους Τ. Χυτήρη (το σκέφτεται σοβαρά), Κ. Γείτονα κ.ά.

Πολλά «ένσημα» στη Βουλή έχουν, μεταξύ άλλων, ο νυν πρόεδρός της Φ. Πετσάλνικος, οι κ. Σ. Βαλυράκης, Θ. Τσούρας, Μ. Μπεντενιώτης, Γρ. Νιώτης (αντιπρόεδρος της Βουλής, Β' Πειραιά), Γ. Διαμαντίδης (επίσης Β' Πειραιά), Ηλ. Βρεττός (Αττική), Ροδούλα Ζήση (αντιπρόεδρος της Βουλής, Μαγνησία) και Μ. Στρατάκης (Ηράκλειο).

Μια... τρόικα πρώην στενών συνεργατών του Γ. Παπανδρέου επιλέγουν να κατέλθουν στις προσεχείς εκλογές. Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου, θα είναι υποψήφιος στην περιφέρεια Αττικής, ο Π. Γερουλάνος στην Α' Αθήνας και ο Γ. Ραγκούσης στη Β' Αθήνας. Εκεί μετακομίζει από την Αρκαδία ο Δ. Ρέππας, ενώ η Ιπποκράτους αναζητεί για τη συγκεκριμένη περιφέρεια γυναίκες. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν μετακινήσεις από την Ευρωβουλή, π.χ. της Συλβάνας Ράπτη. Την ίδια ώρα, ο Π. Φασούλας συζητεί την επιστροφή του στην Α' Πειραιά.

Ο Παπανδρέου

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου φαίνεται ότι «σκανάρει» δύο περιοχές για την κάθοδό του (χωρίς σταυρό) στις εκλογές. Στις επιλογές του είναι η Αχαΐα και η Αττική. O Ευάγγελος Βενιζέλος θα είναι υποψήφιος, όπως δικαιούται, σε δύο περιοχές. Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι εάν κλειδώσει η υποψηφιότητά του και στην «δική του» Α' Θεσσαλονίκης, θα δηλώσει εκ των προτέρων ότι θα κρατήσει και τη συγκεκριμένη έδρα - εκτός απροόπτου.

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
fofig@pegasus.gr

  • Με στόχο να παρουσιάσουν ανανεωμένη, τουλάχιστον κατά 60%, την «εικόνα» των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ για τις προσεχείς εκλογές πορεύονται οι επιτελείς της Ιπποκράτους. Το στοίχημα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ παραπέμπει στην αξιοποίηση ανθρώπων, ναι μεν με «διαβατήριο» καταξίωσης σε διάφορους χώρους, επαγγελματικούς, κοινωνικούς, επιστημονικούς, συνδικαλιστικούς, κινηματικούς, αλλά και με πολιτική προπαιδεία, ώστε να μην ακολουθήσουν τροχιά... πυροτεχνημάτων.
  • Από την άλλη πλευρά, η εξαιρετικά σύνθετη και δύσκολη πολιτική συγκυρία σε συνδυασμό με τη βεβαιότητα ότι οι εκλεγέντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν θα ξεπεράσουν κατά πολύ το 1/3 των υπαρχόντων (με βάση πάντα τα μέχρι τώρα γκάλοπ) φαίνεται ότι οδηγεί αρκετούς βουλευτές στο να αποχωρήσουν αυτοβούλως από τη διεκδίκηση της επανεκλογής τους.

    ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου