Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Η ψήφος του φόβου ή της οργής


Η ψήφος του φόβου ή της οργής
Η ψήφος της τελευταίας ημέρας, η ηλικιακή σύνθεση των ψηφοφόρων, αλλά και το «κόμμα του θυμού» αποτελούν τις βασικές παραμέτρους που θα καθορίσουν τα αποτελέσματα των εκλογών της 6η Μαΐου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, ένας νέος κύκλος για την πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας ξεκινά με αφορμή τις επερχόμενες εκλογές. Ο βασικός πυρήνας των μεταπολιτευτικών εκλογικών διαδικασιών, όπου κυριαρχούσε η αντιπαράθεση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τη διεκδίκηση της εξουσίας, φαίνεται ότι αποτελεί παρελθόν, όπως καταγράφουν και οι μετρήσεις κοινής γνώμης που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Η εφαρμογή των μέτρων που απορρέουν από τα Μνημόνια έχει ανατρέψει όλα τα δεδομένα, και για πρώτη φορά οι ειδικοί κάνουν λόγο για «αχαρτογράφητο» προεκλογικό τοπίο. Ενα καθοριστικό τμήμα του εκλογικού σώματος αναμένεται να επιλέξει το κόμμα που θα ψηφίσει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, και μάλιστα σε ποσοστά διπλάσια από την προηγούμενη εκλογική διαδικασία που υπολογίζονται στο 25%.

Η νέα περίοδος της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στην Ελλάδα αναμένεται να σηματοδοτηθεί από την είσοδο έως και 10 κομμάτων στη Βουλή, που θα σημάνουν το τέλος των μονοκομματικών αυτοδύναμων κυβερνήσεων. Τα δύο κόμματα εξουσίας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καταγράφουν τα μικρότερα ποσοστά συσπείρωσης λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές και στα κομματικά επιτελεία έχει σημάνει «συναγερμός» προκειμένου να πετύχουν την πολυπόθητη εκλογική κινητοποίηση.

Τα κομματικά επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων αναζητούν τρόπους που θα εμφανιστεί η
«ψήφος της ντροπής», δηλαδή η επιλογή ψηφοφόρων είτε προς το ΠΑΣΟΚ είτε προς τη ΝΔ που ντρέπονται να την εκφράσουν λόγω της ψήφισης του Μνημονίου από τους βουλευτές των δύο κομμάτων.

Στην κόψη του ξυραφιού
Το «κόμμα του θυμού», από την άλλη πλευρά, αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα, αφού η δεινή οικονομική κατάσταση όπου έχουν περιπέσει τα μεσαία στρώματα οδηγεί τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν με βάση το συναίσθημα: φόβος ή οργή θα προσδιορίσει σε μεγάλο βαθμό την τελική ψήφο, που μπορεί να κατευθυνθεί είτε στους δύο μονομάχους με τον φόβο της ακυβερνησίας την επόμενη ημέρα είτε σε μικρότερα κόμματα για να εκφράσει την αγανάκτηση για τα οικονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί.

Την τελευταία εβδομάδα που διανύουμε θα μετρήσει και η παραμικρή λεπτομέρεια στον προεκλογικό αγώνα όλων των κομμάτων. Δεν είναι τυχαία η επιμονή του ΠΑΣΟΚ στο ντιμπέιτ, αλλά και ο φόβος της ΝΔ να εμφανιστεί ο αρχηγός της σε τηλεμαχία, αφού το καθετί μπορεί να κρίνει το αποτέλεσμα. Οι ψηφοφόροι δείχνουν, όπως λένε οι ειδικοί, ότι ενδιαφέρονται να μάθουν τις θέσεις των κομμάτων, να κρίνουν και να αποφασίσουν μέχρι την τελευταία στιγμή. Οι νέοι ψηφοφόροι, ηλικίας 18-28 ετών, εάν αποφασίσουν να πάνε στις κάλπες και να ψηφίσουν, θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το εκλογικό αποτέλεσμα, αφού αναμένεται να στηρίξουν μικρότερα κόμματα.

Ουσιαστικά τη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος καθορίζει η αναμόρφωση της κοινωνικής διαστρωμάτωσης της ελληνικής κοινωνίας. Η «διάλυση» της μεσαίας τάξης δημιουργεί νέα δεδομένα στην κοινωνική διαστρωμάτωση της χώρας και οι νέες κοινωνικές κατηγορίες που δημιουργούνται αναζητούν την αντιστοίχισή τους με τις παλαιές και νέες πολιτικές δυνάμεις.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...