Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Ριζικές αλλαγές στη λειτουργία του κράτους προτείνει ο Ευ. Βενιζέλος


Ριζικές αλλαγές στη λειτουργία του κράτους προτείνει ο Ευ. Βενιζέλος

Ενα συνολικό πλαίσιο θεσμικών αλλαγών στη λειτουργία του κράτους, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως τον ρόλο του πολίτη, χωρίς ωστόσο να θιγεί ο πυρήνας του πολιτεύματος, παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠαΣοκ κ. Ευ. Βενιζέλος.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ επισήμανε ότι υπάρχει μια βαθιά κρίση των κοινοβουλευτικών και αντιπροσωπευτικών θεσμών, ότι περιβάλλονται όλοι από ένα τεκμήριο ενοχής και ότι είναι ανάγκη «να ξαναγράψουμε τους όρους της λειτουργίας του κράτους και των θεσμών».

Ο κ. Βενιζέλος πρότεινε:

-Βαθιά και ολική αναθεώρηση του Συντάγματος. Η νέα Βουλή να ολοκληρώσει την πρώτη φάση της διαδικασίας, από την οποία θα αναδειχτεί μια εθνική πολιτική και κοινωνική συμφωνία για μια νέα Πολιτεία. «Πρέπει να περάσουμε από τη δημοκρατία της πλειοψηφίας στη δημοκρατία της συναίνεσης», επισήμανε.

-Αμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην περίπτωση που δεν εκλεγεί από τη Βουλή με πλειοψηφία των 3/5, χωρίς να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του πολιτεύματος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αποκτήσει νέου τύπου ρυθμιστικές αρμοδιότητες, π.χ. για τον ουσιαστικό διάλογο μεταξύ των κομμάτων, τη λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, κ.α.

-Συντονισμένη, συλλογική λειτουργία της κυβέρνησης. «Το κλειστό πρωθυπουργοκεντρικό μοντέλο δεν οδήγησε πουθενά ή μάλλον οδήγησε στην κρίση. Το κλειστό σύστημα συνεργατών οδήγησε σε έλλειψη διορατικότητας. Δεν χτύπησε εγκαίρως ο συναγερμός», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ.

-Μείωση υπουργείων σε 14 με 10 θέσεις υφυπουργών και μόνιμους γενικούς γραμματείς σε ευαίσθητους τομείς όπως τα φορολογικά και τελωνειακά θέματα. Επίσης, πρότεινε συνενώσεις υπουργείων όπως πχ. Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Εργασίας και Ανάπτυξης. Επασύσταση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

-Μείωση του ορίου ηλικίας του εκλέγεσθαι στις βουλευτικές εκλογές, στα 23 ή στα 24 (από τα 25 που είναι σήμερα) ώστε να εκφραστεί η νέα γενιά.

-Κατάργηση του σταυρού προτίμησης με ταυτόχρονες θεσμικές εγγυήσεις και δημοκρατική λειτουργία των κομμάτων. Δραστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης.

-Επανεξέταση του θεσμού των βουλευτών Επικρατείας.

-Αλλαγή στoν Κανονισμό της Βουλής και στη λειτουργία των Εξεταστικών Επιτροπών, όπου θα συμμετέχουν βουλευτές, δικαστές και εμπειρογνώμονες ώστε να σταματήσει η αντιδικία για το πόρισμα που βγάζει το κάθε κόμμα.

-Παραίτηση των βουλευτών από την ασυλία. Όχι προνόμια στους βουλευτές μόνο στήριξη στο έργο τους. Καμία παραγραφή η ειδικό αδίκημα για τους υπουργούς, ειδικά το αδίκημα για το ξέπλυμα χρήματος να είναι διαρκείας και να νομοθετηθεί ρητά.

-Ριζική αλλαγή στη φυσιογνωμία των κομμάτων. «Πιστεύουμε στο ανοιχτό, θεσμικό, δημοκρατικό κόμμα. Κάτι που δεν υπάρχει ούτε στα κόμματα της Αριστεράς ούτε στα νεοπαγή κόμματα. Το ΠαΣοΚ αλλάζει ριζικά τον εαυτό του και η διαδιακασία θα ολοκληρωθεί στο συνέδριο του Σεπτεμβρίου».

Μέχρι τότε ανανεώνεται η κοινοβουλευτική ομάδα μέσω των ψηφοδελτίων, αξιολογούνται τα στελέχη, γίνεται έλεγχος στα οικονομικά του κόμματος, συγκρατώνται οι δαπάνες περιλαμβανομένων και αυτών της προεκλογικής εκσρατείας.

-Αλλαγή στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης, από το υπουργικό συμβούλιο με σύφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των 2/3 της Βουλής,
TO BHMA online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...