Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Η ασθενής... Ελλάδα

Ως έναν ασθενή στον οποίο χορηγείται όπιο, παθαίνει εθισμό και εξακολουθεί να του χορηγείται όπιο, παρουσίασε το «δίλημμα» της Ελλάδας και της ευρωζώνης, ο γνωστός Γερμανός οικονομολόγος, Χανς-Βέρνερ Ζιν.
Σε διάλεξή του στην Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών στη Βιέννη, ο κ. Βέρνερ Ζιν υποστήριξε ότι «δεν καταλαβαίνει γιατί θα πρέπει να πληρώνουμε ακόμη δέκα χρόνια και έπειτα να βρεθούμε και πάλι στην αρχή».
Παρουσιάζοντας μια ιδιαίτερα ζοφερή εικόνα, ο γνωστός για τις αμφιλεγόμενες τοποθετήσεις του οικονομολόγος, τάχτηκε σαφώς κατά της διαιώνισης της τροφοδοσίας του «Club Med», όπως αποκαλεί υποτιμητικά τις νοτιοευρωπαΐκές χώρες. Επισήμανε συγχρόνως πως δεν πιστεύει ότι χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία μπορούν να μειώσουν το χρέος τους παραμένοντας στο ευρώ, ενώ ειδικά για την Ισπανία ανέφερε πως «ακόμη πολλά μας περιμένουν».
Ο Χανς-Βέρνερ Ζιν θεωρεί ότι η ευρωζώνη προκάλεσε η ίδια την κρίση από την οποία τώρα πλήττεται, διότι πριν από την καθιέρωση του ευρώ, χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, αντιστάθμιζαν την ελλιπή ανταγωνιστικότητά τους με μαζικές υποτιμήσεις, ενώ όποιος αγόραζε τότε ελληνικά ομόλογα εισέπραττε μέχρι και 25% τόκους, καθώς αυτά θεωρούνταν υψηλού κινδύνου.
Όμως με το ευρώ, αυτοί οι κίνδυνοι ξαφνικά εξαλείφθηκαν, οι χώρες έλαβαν φτηνό χρήμα και άρχισε το «πάρτι», με τους Έλληνες –όπως λέει– να αυξάνουν ξαφνικά το βιοτικό τους επίπεδο, τους μισθούς και τις τιμές να ανεβαίνουν και στην Ισπανία να ανθεί η κατασκευαστική δραστηριότητα, χρηματοδοτούμενη με φτηνό χρήμα από τη Γερμανία.

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στις αγορές το Ελληνικό Δημόσιο με 30ετές ομόλογο

Σε νέα έκδοση ομολόγου 30ετούς διάρκειας προχωρά το Ελληνικό Δημόσιο , για πρώτη φορά μετά το 2021, με το μέγεθος της νέας έκδοσης να εκτιμ...